VIDEO: Rakstām dzemdību plānu kopā ar Māmiņu Kluba vecmāti Baibu Zelku

18. Aug 2014, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viens no uzdevumiem, kuru parasti vecmātes uzdod topošajām māmiņām, lai palīdzētu noskaņoties lielajam notikumam ir sastādīt savu dzemdību plānu. Arī topošā māmiņa Ilze tikās ar Rīgas Dzemdību nama vecmāti Baibu Māmiņu Kluba vecāku skolā individuālajā konsultācijā, lai kopīgiem spēkiem radītu gaidāmā notikuma iespējamos pavērsienus.

Konsultē vecmāte Baiba Zelka.

Izvēlies dzemdību vietu!

Dzemdību plāna izveide sākas ar dzemdību vietas izvēli.

Vēlams, lai izvēloties dzemdību vietu, mēs spētu pamatot savu lēmumu – kāpēc tieši tur un ne citur. Rīgas Dzemdību namā jau kādu laiku dzemdību nodaļas ir pārtapušas vienotā dzemdību centrā, kas noteikti ir liels ieguvums jaunajām ģimenēm.

Kad ir zināma dzemdību vieta, tad iespēju robežās var ievākt vairāk informācijas par to- doties ekskursijā, virtuālā izpētē internetā vai zvanīt uz izziņu tālruni vai uzņemšanas nodaļu un noskaidrot atbildes.

Izlem, kā nokļūsi stacionārā!

Kad par dzemdību vietu ir iegūta skaidrība, jāsaprot, kā turp nokļūsim brīdī, kad sāksies dzemdības.

Kā iespējamie transporta  veidi ir pašu transports, ātrā neatliekamā medicīniskā palīdzība, draugu vai paziņu transports vai taksometrs.

Saprotot to, cik tālu mēs dzīvojam no mūsu izvēlētās dzemdību iestādes, jāparēķina, lai neatliekamā medicīniskā palīdzība tiktu izsaukta lakus.

“Dzemdību darbība var sākties divos veidos: ar regulārām kontrakcijām vai ar augļūdeņu noplūdi,” stāsta vecmāte Baiba Zelka. “Ja tiek izmantots pašu transports, uz dzemdību iestādi var braukt, ja starp kontrakcijām ir vismaz 5-7 minūšu intervāls.”

Izvēlies atbalsta personu dzemdībās!

Veidojot dzemdību plānu, ne mazāk svarīgi ir saprast, kura būs mūsu atbalsta persona dzemdībās.

“Ja nav iespējama mīļotā cilvēka klātbūtne, tad kā atbalsta personu var aicināt arī dūlu. Tā kā ģimenes dzemdības Latvijā ir visai izplatītas, arī atbalsta persona var braukt kopā ar dzemdētāju un ātro palīdzību,” uzsver vecmāte.

Sakārto dzemdību somu!

Tāpēc dzemdību somai jābūt sakārtotai laikus, kurā salikts viss nepieciešamais – personu apliecinoši dokumenti, mātes pase, atbalsta personas flurogramma, kura nav vecāka par gadu, drēbes māmiņai, mazulim un arī atbalsta personai, higiēnas piederumi un pirmās autiņbiksītes bēbītim, kuras īpaši piemērotas pirmajām dzīves dienām – ar mitruma indikatoru.

Iztēlojies, kā notiks dzemdības!

Tāpat ļoti svarīgi dzemdību plānā uzburt vēlamo dzemdību gaitu – kā un kad viss sāksies, kā es uzvedīšos, ko darīšu, cik vieglas vai ātras būs dzemdības, kāda ir mana attieksme pret atsāpināšanu vai medicīnisku iejaukšanos, vai es vēlēšos iet vannā vai relaksēties dušā. Arī noskaņai telpā ir nozīme.

Pirms mazulītis būs ieradies pasaulē, vēlams dzemdību iestādē informēt vecmāti, kurš būs tas cilvēks, kas griezīs nabas saiti, ja ir īpaša vēlme to darīt pašiem, arī tam ir jābūt mūsu dzemdību plānā.

Padomā par pēcdzemdību periodu!

Noteikti neaizmirstam dzemdību plānā izklāstīt arī savas sajūtas un domas par mazulīša zīdīšanu.

Tāpat liela nozīme ir arī pēcdzemdību gaitai – vai vēlamies, lai mūs kāds apciemo vai gluži pretēji – pirmajās dienās ir vēlme būt kopā vieniem ar mazulīti, vai ir svarīgi, lai jaunais tētis paliek ar mums vienā istabiņā vai tam nav tik būtiskas nozīmes.

Izveidot arī plānu B!

Vienmēr vērtīgi ir padomāt par rezerves dzemdību plānu.

“Pat tad, ja sieviete bijusi gatava dabiskām dzemdībām, bet tās beidzas ar ķeizargriezienu,nevajadzētu pārdzīvot un sevi šaustīt,” aicina vecmāte. “Iespējams, ka nākamā reize būs tā, kad būs iespēja dzemdēt pašai.” 

Kad dzemdību plāns ir tapis un ir gūta pārliecība par to, ka mums izdosies, atliek vien gaidīt to dienu, kad viss sāksies un mēs varēsim laimīgi doties sagaidīt savu mazulīti.

Lai skaists satikšanās brīdis!

Māmiņu Klubs

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI

20130415155622-98642.jpg