Psiholoģe: „Kļūstot par māmiņu, no karjeras uz laiku ir jāatsakās!”

Psiholoģe: „Kļūstot par māmiņu, no karjeras uz laiku ir jāatsakās!”

17. Mar 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai spētu iejusties māmiņas lomā un pilnībā pievērsties mazulītim, gan grūtniecības laikā, gan pēc dzemdībām sievietei uz laiku ir jāatsakās no sava darba un karjeras. Tomēr ko darīt, ja topošā māmiņa ir sieviete, kurai tā ļoti būtiska? Kādēļ, kļūstot par mammu, ir tik būtiski iemācīties uz laiku no tā tomēr atteikties? To skaidro psiholoģe Diāna Zande. 

Tad, ja sievietei sagādā grūtības atstāt savu amatu uz laiku, kamēr bērniņš vēl ir mazs, būtisks kļūst jautājums, vai sieviete vispār ir gatava kļūt par mammu.

Ir sievietes, kuras turpina strādāt pat līdz grūtniecības pēdējām nedēļām un to atsāk jau neilgi pēc dzemdībām, un kā apgalvo psiholoģe, dažkārt tā var būt prātīga izvēle. Tomēr problēma ir tā, ka nereti sievietes strādā tā, it kā nemaz nebūtu stāvoklī!

„Tad, ja sieviete turpina dzīvot tā, it kā viņa negaidītu mazuli, tas nozīmē, ka viņa neņem vērā to, ka ķermenim šobrīd ir citas vajadzības un prasības. Tā kā sieviete ir sava mazulīša „māja”, kas viņam ļoti svarīga, viņa nevar pret to izturēties tā kā līdz šim,” atgādina Diāna Zande.

Speciāliste uzsver, ka grūtniece nedrīkst visu dienu aizvadīt, piemēram, sēžot pie datora! Tad, ja viņa to neievēro sevis dēļ, to jādara vismaz bērniņa labā!

„Kļūt par mammu, nozīmē uz laiku nedaudz atlikt citas, savas dzīves prioritātes, lai pēc tam tām atkal pievērstos. Nav jau tā, ka sievietei savus sociālos kontaktus, darba prasmes un karjeru būtu jāpamet uz visiem laikiem!

Tomēr grūtniecības laikā un pēc mazulīša dzimšanas ļoti svarīgi uz laiku no tā visa atkāpties, jo nav iespējams vienlaikus būt gan izcilai karjeras sievietei, gan ļoti iejūtīgai zīdainīša mammai! To vienkārši nevar izdarīt.

Runājot līdzībās, tas ir tāpat kā mēs nevaram vienlaikus doties gan dienvidu, gan ziemeļu virzienā, mums ir jāizvēlas viens no tiem! Tad, ja izvēle nenotiks, tā dēļ cietīs vai nu darbs, vai bērniņš.

Domāju, ka tad, ja sieviete ir izvēlējusies laist pasaulē mazuli, kāds, savas dzīves brīdis, viņai ir jāatvēl bērnam,” pārliecināta psiholoģe.   

Dažkārt, kļūstot par māmiņu, sievietēm nākas piedzīvot šādas skarbas izjūtas, tomēr tās jāpārvar, un uz brīdi no kaut kā ir jāatsakās.

Tieši tas ir būtiski – uz laiku prast atteikties no kaut kā, par labu mazulītim!

Māmiņu Klubs

Vai arī tu esi pieredzējusi līdzīgas izjūtas, kad bijis grūti pamest darbu un karjeru, lai uz laiku pievērstos tikai bērniņam? Kā to atrisināji?