Kad bērniņš ātrāk vēlas ierasties pasaulē: priekšlaicīgas dzemdības

Kad bērniņš ātrāk vēlas ierasties pasaulē: priekšlaicīgas dzemdības

02. Oct 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Priekšlaicīgas dzemdības ir dzemdības, kas sākušās ātrāk par 37.grūtniecības nedēļu. Liels skaits neiznēsāto mazuļu dzimst pēc 32.grūtniecības nedēļas un arī viņiem ir spēcīga veselība nākotnē.

Jo tuvāk noteiktajam dzemdību laikam mazulītis dzimst, jo spēcīgāks viņš nāk šajā pasaulē. Ja visi iekšējie orgāni ir labi izveidojušies, plaušas ir gatavas elpošanai, mazulim būs pietiekoši daudz spēka, kas nepieciešams zīšanai.

Arī bērniņiem, kas dzimst pirms 28.grūtniecības nedēļas, ir izredzes izdzīvot, vienīgi, diemžēl, liels viņu skaits cieš dēļ dažādiem attīstības traucējumiem ne tikai uz dzimšanas brīdi, bet arī tālākā nākotnē.

Ja pati topošā māmiņa ir vesela un viņas grūtniecība norit labvēlīgi, ticamība, ka dzemdības varētu sākties pirms noteiktā laika, ir samērā neliela. Apmēram 2% sieviešu ar normālu grūtniecības norisi jāsaskaras ar priekšlaicīgām dzemdībām.

Kas izraisa priekšlaicīgas dzemdības?

Dažkārt to tomēr nav iespējams noskaidrot un tomēr ir vairāi faktori, kas priekšlaicīgas dzemdības var provocēt.

  • gaidāmi dvīnīši vai trīnīši
  • iepriekšējais bērniņš dzimis pirms laika
  • māmiņa ir no nelabvēlīgas ģimenes un jaunāka par 16 gadiem
  • topošās māmiņas vecums
  • topošās māmiņas darbs
  • smēķēšana, liekais svars
  • bakteriālās vaginālās infekcijas
  • spēcīga asiņošana grūtniecības laikā
  • dzemdes uzbūves anomālijas
  • vājš dzemdes kakls
  • augļūdens noplūdes grūtniecības laikā

Vai ir iespējams sastapties ar medicīniskiem rādītājiem, kas liek māmiņai laist pasaulē mazuli agrāk?

Dažkārt ārsti pieņem šādu lēmumu, un dzemdības tiek stimulētas vai arī tiek veikts ķeizargrieziens.

Visbiežākie šāda lēmuma iemesli:

  • augļa attīstības aizture
  • attīstības anomālijas
  • māmiņas saslimšanas, kas var izraisīt draudus mazuļa veselībai vai pat dzīvībai
  • iekšējo orgānu traumas, piemēram, sitiens pa vēderu
  • preeklampsija

Atcerieties, ka tas, ka uz jums attiecas pat vairāki no augstākminētajiem punktiem, nenozīmē, ka jūsu bērniņš dzims pirms laika. Šo faktu esamība vien palielina iespējamību, ka tas tā varētu notikt.

Ko darīt, ja dzemdības sākas priekšlaicīgi?

Ja grūtniecības laiks ir mazāks par 37 nedēļām, un jums nogājuši ūdeņi vai sākušās kontrakcijas, jāzvana savam ārstam vai uz neatliekamo medicīnisko ātro palīdzību, nekavējoties ir jādodas uz slimnīcu. Dariet to pat gadījumā, ja neesat pārliecināta par to, ka dzemdības tik tiešām sākušās. Labāk būt drošai, nekā pēc tam nožēlot, ka kaut kas nav izdarīts savlaicīgi.

Kas tevi sagaida slimnīcā?

  1. tā būs novērošana. Iespējams, kādā brīdī pat šķitīs, ka situācija netiek kontrolēta, un tas viss dēļ bailēm dzemdēt pirms laika. Tādā situācijā viss notiekošais topošo māmiņu var biedēt.
  2. topošajai māmiņai jāpastāsta ārstiem un medmāsām viss, kas ar viņu notiek. Tāpat jāinformē arī par iepriekšējo grūtniecību noslēgumu.
  3. būs apskate, iespējams, ginekoloģiskajā krēslā. Bet var tikt veikta arī USG apskate, kas ļaus situāciju novērtēt objektīvāk, jo, ja nav nogājuši ūdeņi un pats dzemdību process tomēr nav vēl sācies, jūs var aizsūtīt mājās.

Ko darīt, ja dzemdības tiešām sākušās?

Īstas dzemdības apturēt vairs nav iespējams, un, ja ir jau nogājuši ūdeņi, ārsti veis amniotestu, lai pārbaudītu, vai tiešām tie ir ūdeņi, kas nogājuši. Dzemdību laikā mazuļa sirdstoņi tiks regulāri pārbaudīti. Jums var ieteikt arī atsāpinātājus, ja tie jums liks justies labāk. Visbiežāk ārsti iesaka epidurālo anestēziju.

Ja dzemdības sākušās pirms 34.grūtniecības nedēļas, jums var ieteikt lietot hormonus, lai paātrinātu mazuļa plaušu attīstību. Bez tam, var nozīmēt arī preparātus, kas uz laiku aptur dzemdību darbību. Visdrīzāk, pēc 34.grūtniecības nedēļas, māmiņai var ļaut dzemdēt pašai, un ar mazuli viss būs kārtībā. Protams, viņa svara un garuma rādītāji būs zemāki kā iznēsātiem bērniņiem, bet tas nenozīmē, ka viņš vēlāk vienaudžus nepanāks.

Priekšlaicīgas dzemdības var noslēgties arī ar ķeizargriezienu, ja ir kādi sarežgījumi, piemēram, spēcīga asiņošana vai stāvoklis, kas var izraisīt draudus mazuļa dzīvībai.

Kas notiks ar mazuli pēc dzimšanas?

Viss atkarīgs no tā, cik ilgu laiku pirms noteiktā laika viņš dzimis. Bērni, kas dzimst pēc 34.grūtniecības nedēļas, nereti nav īpaši aprūpējami. Viņi vien izskatās mazāki par iznēsātiem bērniņiem. Pēc dzemdībām jūs var aizvest uz parastu palātu, kurā, iespējams, mitinās jau citas jaunās māmiņas ar tikko dzimušiem mazuļiem. Jūsu bērniņam būs jāsaskaras ar paaugstinātu medicīnas personāla uzmanību.

Mazuļiem, kas dzimuši pirms 34.grūtniecības nedēļas, var būt problēmas ar elpošanu, ēdināšanu, kā arī var būt infekcijas izraisītas salimšanas. Tādos gadījumos bērniņu pēc dzimšanas ved uz intensīvās terapijas nodaļu, kurā atrodas jaundzimušie. Jūs drīkstēsiet apskatīt savu bērniņu pirms viņu aizvedīs ārsti. Protams, bailes par bērniņa veselību un dzīvību jūsos mājos, un tāpēc arī jums būs nepieciešams tuvinieku atbalsts.

Atcerieties, ka tikai jūs mazulim varat sniegt viņam nepieciešamos glāstus un mīlestībus, kas viņam palīdzēs augt stiprākam.

Māmiņu Klubs