Priekšguļoša placenta: kas tā ir?

Priekšguļoša placenta: kas tā ir?

18. Aug 2020, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"USG man konstatēja, ka man ir priekšguļoša placenta. Kas tā ir un cik bīstama tā ir? Vai ir nepieciešams ievērot kādus aizsardzības pasākumus ikdienā?" jautā topošā māmiņa. Konsultē vecmāte Inese Kampuse.

Piesakies uz dzemdību sagatavošanas kursiem, zvanot pa tālruni 67350750!

Kas ir priekšguļoša placenta?

Ja topošajai māmiņai ir diagnosticēta priekšguļoša placenta, tas nozīmē, ka tā dzemdē atrodas neierasti zemu, blakus vai aizsedzot dzemdes kaklu. Placenta ir pankūkveida orgāns, kas parasti ir novietots dzemdes augšā. Šis orgāns piegādā mazulim visas nepieciešamās barības vielas caur nabas saiti.

Ja priekšguļoša placenta ir atklāta grūtniecības sākumā, tā parasti netiek uzskatīta par lielu problēmu, jo visbiežāk placenta pati paceļas. Tomēr, ja ir atklāts, ka placenta ir priekšguļoša grūtniecības vēlākā laikā, tas var izraisīt asiņošanu, kas var novest pie citām komplikācijām un priekšlaicīgām dzemdībām. Ja topošajai māmiņai ir priekšguļoša placenta laikā, kad tuvojas dzemdību datums, visticamāk tiks nozīmēta ķeizargrieziena operācija.

Ja placenta pilnībā ir priekšā dzemdes kaklam, to sauc par pilnīgu priekšguļušo placentu. Ja placenta ir nedaudz nosedz dzemdes kaklu, to sauc par daļēju priekšguļošu placentu.

Placentas novietojums tiks pārbaudīts USG pārbaudē aptuveni 16.-20.grūtniecības nedēļā un arī vēlāk, ja tas būs nepieciešams.

_______________

1.Normāla placenta

2. Vidēja priekšguļošā placenta

3. Pilnīga priekšguļošā placenta

 

Kas notiek, ja tiek diagnosticēta priekšguļoša placenta?

„Tas ir atkarīgs no tā, kāds ir grūtniecības laiks,” stāsta vecmāte. „Nevajadzētu priekšlaikus uztraukties, ja grūtniecības vidū tiek konstatēta priekšguļoša placenta. Progresējot grūtniecībai, placenta visticamāk pati pacelsies augstāk dzemdē un tā vairs nebūs problēma.”

Jāatgādina, ka placenta ir implantēta dzemdē, tāpēc tā patiesībā pati nepārvietojas, bet var pavirzīties tālāk, kad izplešas dzemde. Tāpat, tā kā placenta aug, visticamāk, ka tā augs virzienā uz asinīm bagātāku piegādes vietu, kas ir dzemdes augšējā daļā. 

Ja priekšguļoša placenta tiek diagnosticēta otrajā trimestrī, trešajam trimestrī tiks nozīmēta vēl viena USG apskate, lai pārbaudītu placentas novietojumu. Piedzīvojot asiņošanu, arī tiks veikta USG, lai uzzinātu, kas notiek un kā jūtas bēbītis.

„Noteikti jānomierina māmiņas, ka priekšguļoša placenta dzemdībās ir tikai 1 no 200 gadījumiem,” mierina Inese Kampuse.

Priekšguļoša placenta arī trešajā trimestrī. Kas notiks?

Ja atkārtota USG izmeklēšana konstatēs, ka placenta joprojām aizsedz dzemdes kaklu, tiks nozīmēts mierīgāks režīms, izvairoties no pārlieku lielas aktivitātes, piemēram, smagumu celšanas, kas varētu provocēt vaginālu asiņošanu.

Kā jau iepriekš tika minēts, ja priekšguļoša placenta ir arī grūtniecības beigās, tiek nozīmēts ķeizargrieziens, lai izvairītos no asiņošanas.

Sākoties asiņošanai grūtniecības beigu posmā, topošajai māmiņai nāksies doties uz slimnīcu. Asiņošana sākas tad, kad dzemde sāk atvērties vai sāk īsināties dzemdes kakls, kas traucē asinsvadiem.

Tas, kas notiks tālāk, ir atkarīgs no tā, cik liels ir grūtniecības laiks un cik smaga ir asiņošana un kā jūtas māmiņa un mazulis.

Ja dzemdību termiņš ir pavisam tuvu, uzreiz tiks nozīmēta ķeizargrieziena operācija.

Ja bēbītim ir vēl par ātru nākt pasaulē un asiņošana neapstājas, tāpat tiks nozīmētas dzemdības ar ķeizaru vai arī tiks nozīmēta novērošana slimnīcā līdz apstājas asiņošana. Ja topošajai māmiņai grūtniecības laiks ir mazāks par 34 nedēļām, tiks lietoti medikamenti, lai novērstu citu komplikāciju risku.

Ja asiņošana apstājas, pāris dienas no asiņošanas nav ne miņas, māmiņa ar mazuli jūtas labi un topošā māmiņa dzīvo netālu no slimnīcas, iespējams, ka viņa tiks palaista mājās. Tomēr, ja ir kaut neliels risks, ka asiņošana varētu atsākties, slimnīcā nāksies palikt.

Jūtoties labi gan māmiņai, gan mazulim, dzemdībām nav jānotiek uzreiz, bet tad tiks nozīmēts ķeizargrieziens aptuveni ap 37.grūtniecības nedēļām, ja vien nav kāds iemesls iejaukties agrāk. Pieņemot lēmumu, ārsti izsvērs riskus un priekšrocības starp papildus laika došanu mazulim augšanai puncī un smagas asiņošanas iespējamību.

 

Māmiņu Klubs

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!

Uzdod savu jautājumu par grūtniecību vai dzemdībām, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!