Populārākās atsāpināšanas metodes dzemdībās

Populārākās atsāpināšanas metodes dzemdībās

02. Mar 2015, 11:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan dzemdības ir dabisks process, nav teikts, ka tikpat dabiski būtu paciest dzemdību sāpes. Ja arī topošās māmiņas būs apguvušas paņēmienus, kā dzemdību laikā pareizi elpojot un atslābinoties mazināt sāpju sajūtas, tomēr var būt nepieciešamas arī medicīniskas metodes sāpju mazināšanai. Kādas atsāpināšanas metodes dzemdībās šobrīd ir vispopulārākās?

Konsultē Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena.

Par Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas dzemdību nodaļas statistikas datiem informāciju sniedza Sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle

Vispopulārākā - epidurālā anestēzija (analgēzija)

Vispopulārākā atsāpināšanas metode dzemdībās ir epidurālā analgēzija (reģionālās anestēzijas veids, kad noteiktā ķermeņa daļā tiek noņemtas sāpju sajūtas). Rīgas Dzemdību namā minētā metode tiek pielietota aptuveni 10-15% no visām dzemdētājām, bet Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas dzemdību nodaļā ~25% gadījumu (21 - 27%).

Otra populārākā metode

Smieklu gāzes jeb slāpekļa oksidula ieelpošana ir otra populārākā atsāpināšanas metode dzemdībās. Minēto gāzi dzemdētāja ieelpo tajā brīdī, kad sākas kontrakcijas vilnis. Uz ieelpošanas brīdi iestājas vieglas eiforijas sajūta un sāpju sajūta atkāpjas. 2014. gadā Rīgas Dzemdību namā tie bija aptuveni 55 gadījumi (aptuveni no 7000 dzemdībām). Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas dzemdību nodaļā ~ 5%. 

Jāņem vērā fakts, ka abas šīs atsāpināšanas metodes dzemdībās ir maksas pakalpojums.

Nemedicīniskās metodes – katrai māmiņai var atrast pieņemamāko

Tomēr bez iepriekš minētajām medikamentozajām atsāpināšanas metodēm dzemdībās, pastāv virkne aktivitāšu, ko kopumā var nosaukt par nemedicīniskajām atsāpināšanas metodēm.

Vecmāte, kas vada dzemdības, katrai sievietei var palīdzēt atrast gan piemērotu dzemdību pozu, gan palīdzēt ar pareizu elpošanu, lai samazinātu un atvieglotu dzemdību sāpju sajūtas. Dzemdību sāpes var samazināt pozu maiņa, dažādu palīglīdzekļu izmantošana (gumijas bumbas, iekāršanās linu dvieļos), pirmajā dzemdību periodā - relaksācija siltā vannā vai dušā.

Gan sievietei, gan vecmātei, protams, ir vieglāk, ja sieviete jau pirms tam ir sagatavojusies, ieguvusi priekšstatu par dzemdību norisi un pozām.

20150224141340-10492.jpg