Plānojot savu ēdienkarti, lietderīgi konsultēties ar uztura speciālistu!

Plānojot savu ēdienkarti, lietderīgi konsultēties ar uztura speciālistu!

27. Jul 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Teiciens „grūtniecei jāēd par diviem” jau sen vairs nav aktuāls. Tomēr kādam jābūt topošās māmiņas uzturam un kādēļ ir vērts doties uz konsultāciju pie uztura speciālista vai dietologa, atgādina Wellslim centra uztura speciāliste Guna Rijkure! 

Agrāk valdīja uzskats, ka grūtniecei ir jāēd pa diviem. Šobrīd gan tas vairs nav tik aktuāli.

„Ēst par diviem nozīmē ēst dubultā, kas grūtniecības laikā pavisam nav nepieciešams! Kaloriju daudzums, ko topošā māmiņa uzņem dienas laikā, sākot ar ceturto mēnesi, būtu jāpalielina, aptuveni, par vienu sviestmaizīti vai brokastu pārslu porciju ar jogurtu – tas ir ļoti maz, jo satur, aptuveni, 300 kalorijas,” stāsta Guna Rijkure.

Galvenais, kas grūtniecei būtu jāievēro, plānojot savu ēdienkarti, it tas, lai viņas uzturs būtu pilnvērtīgs un daudzveidīgs!

Uztura speciāliste novērojusi, ka sievietēm bieži vien aizmirstās, ka gaidības ir īpašs laiks, īpašs periods, kurā viņām pastiprināti jādomā par to, kas nonāk brokastu, pusdienu un vakariņu šķīvjos!

Jāatceras, ka pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs nepieciešams ne tikai pašai grūtniecei, bet arī mazulim, bet gaidāmā bērniņa organisms jau saņem visu to pašu, ko ar pārtiku uzņem viņa māmiņa!

Uz konsultāciju pie uztura speciālista

„Uzskatu, ka grūtniecības laikā sievietei noteikti vajadzētu atnākt uz konsultāciju pie uztura speciālista vai dietologa un aprunāties ar speciālistu, lai saprastu, kā veidot savu ikdienas uztura režīmu, ko iekļaut katrā no ēdienkartēm un kādi produkti ir paši nepieciešamākie tieši viņai.

Ginekologam tam neatliek laika, jo viņa prioritāte ir rūpēties par mazuļa attīstību un laikus novērst kādus iespējamos sarežģījumus. Tomēr jāatceras, ka arī pareiza produktu un ēdienu izvēle ir ļoti nozīmīga, lai bērniņam būtu vesela sirds un asinsvadi, un viņš normāli attīstītos,” atgādina Guna Rijkure.

Nav iespējams visām grūtniecēm ieteikt vienu plānu, pēc kura vadīties, plānojot savu ēdienkarti. Katrai sievietei pirms grūtniecības un arī grūtniecības laikā ir savi ēšanas paradumi, katrai ir atšķirīga viemaiņa, mikroelementu daudzums organismā un individuāls ikdienas režīms.

Tieši tādēļ lietderīgi apmeklēt kādu no uztura speciālistiem, kurš topošajai māmiņai individuāli pastāstīs, kas nepieciešams tieši viņai un viņas gaidāmajam mazulītim!

Māmiņu Klubs 

Kā tu plāno savu ēdienkarti? Vai esi bijusi uz konsultāciju pie uztura speciālista vai dietologa?