Pirmo reizi kopš 2008. gada palielinājies dzemdību skaits; 60% no pieauguma valstī – Rīgas  Dzemdību namā

Pirmo reizi kopš 2008. gada palielinājies dzemdību skaits; 60% no pieauguma valstī – Rīgas Dzemdību namā

10. Apr 2013, 11:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas Dzemdību nama rīcībā esošie dati liecina, ka pērn pirmo reizi kopš 2008. gada Latvijā pieauga dzemdību skaits un valstī kopumā tika pieņemtas 19299 dzemdības, kas ir par 714 dzemdībām vairāk kā 2011. gadā. Savukārt  Rīgas Dzemdību namā pērn tika pieņemtas 6144 dzemdības, kas ir par 428 dzemdībām vairāk nekā 2011. gadā un tajās pasaulē nāca 3027 meitenes un 3199 zēni, no tiem 79 dvīņi un 1 trīnīši.

 „2012. gads Rīgas Dzemdību namā bijis lielo pārmaiņu gads. Septembrī tika atklāts moderns Dzemdību centrs, kur katrai dzemdētājai ir izveidota atsevišķa, komfortabla dzemdību istaba ar tehnoloģisko nodrošinājumu, kas ļauj pielietot mūsdienīgas metodes mātes un augļa stāvokļa novērtēšanai dzemdību laikā. Pirmo reizi Latvijā dzemdību laikā tika uzsākta augļa kardiogrammas reģistrēšana ar STAN ierīci, kas padziļināti ļauj izvērtēt augļa stāvokli dzemdību laikā paaugstināta riska dzemdībās. Lai turpinātu attīstīt uz pacientu vērstu aprūpi, pērn pārmaiņas un uzlabojumi tika  ieviesti arī visos aprūpes procesos – no pacienta uzņemšanas brīža līdz izrakstīšanai no Rīgas Dzemdību nama.”  Rīgas Dzemdību nama Galvenā ārste Dr.med. Dace Rezeberga.

Rīgas Dzemdību nama darbības rezultātu analīze ļauj secināt, ka katru gadu turpina pieaugt ģimenes dzemdību īpatsvars un pērn tas sasniedza jau 52,1%. Pozitīvi vērtējams tas, ka pēdējo trīs gadu laikā Rīgas Dzemdību namā ir samazinājies ķeizargriezienu skaits no 26,9% 2009. gadā uz 23,4% 2012.gadā. „Lai gan mūsdienās ķeizargrieziena operācijas ir kļuvušas būtiski drošākas, tomēr tās vienmēr ir saistītas ar noteiktiem riska faktoriem māmiņai un bērniņam un ar ievērojami augstāku komplikāciju risku nekā dzemdības pa dabīgajiem dzemdību ceļiem.  Rūpējoties par māmiņas un bērniņa veselību, Rīgas Dzemdību nama speciālisti vienmēr rūpīgi izvērtē nepieciešamību veikt ķeizargriezienu un aktīvi iesaistās ar ķeizargrieziena operāciju saistīto risku skaidrošanā. Pasaules Veselības organizācijas rekomendētais ķeizargriezienu īpatsvars ir līdz 15%.” Rīgas Dzemdību nama Galvenā ārste Dr.med. Dace Rezeberga.

Pateicoties personāla kompetencei un efektīvam modernu tehnoloģiju pielietojumam, pēdējos gados Rīgas Dzemdību namā ir sasniegti labākie rādītāji perinatālās mirstības jomā Latvijā. Pērn Rīgas Dzemdību namā perinatālā mirstība bija 6,1‰, salīdzinot ar valstī vidējo 8,8 ‰. 

2012. gadā ievērojami palielinājās Rīgas Dzemdību namā aprūpēto grūtnieču skaits. Ja iepriekš vairākumā gadījumu grūtnieces aprūpes izdevumus sedza apdrošinātājs vai pati sieviete, tad pēdējā gadā pieaudzis to grūtnieču skaits, kas saņem valsts apmaksātu aprūpi. „Mēs priecājamies, ka sieviete izvēlas saņemt aprūpi tieši tajā iestādē, kur plāno dzemdēt, tādējādi mums – speciālistiem ir vairāk iespēju sagatavot sievieti šim skaistajam un atbildīgajam  notikumam.” Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Dr. Ilze Lietuviete.

Elizel Elizel 10. Apr 2013, 21:31

Varu teikt vislielāko paldies RDzN personālam - vecmātei Olitai Bramanei, ārstam Armandam Pūrim, ginekoloģei Vijai Veisai, neonatoloģei Terēzei Veinbergai un māsiņām - par lielisko palīdzību un atbalstu, palīdzot nākt pasaulē manai meitiņai! 😀👍