Pirmais bērniņš. Kādā vecumā lai laiž pasaulē?

Pirmais bērniņš. Kādā vecumā lai laiž pasaulē?

02. Jun 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādā vecumā vislabāk laist pasaulē pirmo bērniņu? Par šo jautājumu aizdomājas ne visas sievietes, jo nereti lēmumu pieņem liktenis. Bet tās, kas gaida vēl savu kārtu, var ne tikai ieklausīties sirdī, bet arī speciālistu viedoklī.

Sievietes reproduktīvais vecums ir periods, kurā viņa var ieņemt, iznēsāt un laist pasaulē bērniņu. Teorētiski, tas ilgst no pirmajām mēnešreizēm līdz pat menopauzei. Un tomēr ar vecumu parādās lielāka iespēja tikt pie kādām hroniskām ginekoloģiskām saslimšanām. To dēļ gan pirms grūtniecības iestāšanās, gan arī tās laikā, var rasties dažādi sarežģījumi.

Pēc 35 gadu vecuma nereti dažādas saslimšanas, diemžēl, progresē. Attiecīgi, tām klāt var nākt arī ilgstošāka ārstēšanās

Reproduktīvās funkcijas pēc šī vecuma nereti pakāpeniski kļūst nomāktākas. Tas ir dabīgs process, izsīkst arī olšūnu rezerves, kas sievietes organismā atrodas jau kopš embrija laikiem. Kad depo iztukšojies, sākas menopauze. Un parasti tā iestājas pēc 45 gadu vecuma. Bet dažkārt tas var notikt arī ātrāk.

Ja ņem vērā arī citus novērojumus, ārsti apgalvo, ka optimālais periods bērniņa dzemdēšanai ir vecumā no 20 līdz 35 gadiem. Un tomēr visi saprot, ka piemērotu brīdi izvēlas katrs pāris pats. Ja kāds pāris vēlas kļūt par vecākiem pēc 35 gadu vecuma, viņiem, visdrīzāk būs pirms tam nepieciešamas dažādas veselības pārbaudes, bet grūtniecības laikā stingrāk jāievēro ārstu rekomendācijas.

Kāpēc tieši līdz 35? Gluži vienkārši, mūsdienās olšūnu funkcionēšanas beigas novērojamas jau agrāk - agrīns klimakss iestājas mūsdienās arī jaunām sievietēm. Viens no iemesliem ir fertilitātes pazemināšanās, ko izskaidrot var ar to, ka bērnu pasaulē laišanas funkcija, ir tomēr jātrenē. Mūsu mammas un vecmāmiņas dzemdēja vairākus bērnus, un viņu spēja palikt stāvoklī bija ilgāka. Mūsdienu sievietes ilgus gadus neizmanto savu organismu tam paredzētajam mērķim un ar laiku reproduktīvās spējas apdziest, jo tās netiek izmantotas.

Pirmo bērniņu būtu vēlams laist pasaulē vecumā līdz 35 gadiem

Neskaitot olnīcu darbības nozīmīgumu, principiāli svarīga ir arī ģenētiskā materiāla kvalitāte. Ar laiku olšūnu DNS, kurā ierakstīta puse informācijas par gaidāmo mazuli (otru pusi iegūst no tēta) sāk izzust negatīvo ārējo faktoru iedarbības rezultātā. Un pie tādiem faktoriem pieskaitāms nepareizs, neveselīgs uzturs, kaitīgie ieradumi. Statistika pierādījusi, ka 20 gadus vecai dzemdētājai tikai 1 no 1200 sievietēm var piedzimt bērniņš ar atpalicību vai kādiem citiem nozīmīgiem veselības, attīstības traucējumiem, bet, ja dzemdē 40 gadus veca sieviete, tad tā var būt jau 1 no 120. Arī hromosomu attīstība tiek traucēta ar gadiem.

Atliekot bērniņa gaidīšanu uz nenoteiktu laiku, svarīgi ņemt vērā vēl vienu būtisku lietu. Ja sieviete vēlas dzemdēt ģenētiski savu bērniņu, viņas vēlme ir īstenojama maksimāli līdz 45 gadu vecumam. Lielākā vecumā tas jau ir brīnums.

Daudzas sievietes bērnu dzemdēšanas jautājumā ievēro principu "sākumā nauda, pēc tam bērni". Tiklīdz īstenoti materiālie sapņi, mazuļa pasaulē laišana atkal tiek atlikta. Bet, protams, var arī abus šos mērķus apvienot.

Ar gadiem cilvēka veselība kļūst vārgāka, bez tam arī sievietes organismam tādu slodzi kā grūtniecība un dzemdības ir grūtāk izturēt. Labākais laiks grūtniecībai ir 25 - 30 gadu vecums, un tomēr, dažādi izņēmumi ne vienmēr saistās ar lielu risku. Ja topošā māmiņa ir veselīgā dzīvesveida piekritēja, viņa var iznēsāt un dzemdēt veselīgu mazuli arī pēc 30. Lai nu kā, ārsti neiesaka atlikt šo nopietno soli uz nenoteiktu laiku. Bet tieši tā bieži vien tomēr notiek. Daudzas mūsdienu sievietes aizdomājas par bērniem pēc tam, kad sasniegtas karjeras augstās virsotnes.  Un sapnis par bērniņu pienāk jau briedumā, kad jaunība un veselība iztērēta darbā.

Vēl viena lieta, kas saistās ar mūsu gadsimtu ir nepareizs uzturs un tā izraisītās sekas. Aptaukošanās, vai tieši otrādi - pārlieka badošanās, novērojama daudzām sievietēm daudz agrāk kā iepriekšējās paaudzēs. Uzturu veido reklāma un straujais dzīvesveids. Liekie kilogrami, starp citu, ja no tiem vaļā netiek, traucā arī vielmaiņai.

Un tādām sievietēm grūtniecības laikā ķermeņa masa palielinās vēl vairāk, tas viss tāpēc, ka ne visas ir gatavas atteikties no saviem iepriekšējiem ieradumiem. Cieš gan mamma, gan mazulis. Sievietei var attīstīties cukura diabēts. Tā ir nopietna saslimšana, un sievietei var dzimt liels mazulis, attiecīgi - ir iespējamas dzemdību traumas gan mammai, gan mazulim. Uz diabēta fona var attīsīties arī citi nopietni sarežģījumi grūtniecības laikā, piemēram, gestoze. Un gestozes gadījumā auglim var trūkt skābekļa.

Esi gatava mazulim!

Mazuļa nākšanai pasaulē sievietei jābūt gatavai, un būtībā, šis motīvs svarīgs ir arī mazulim. Ja bērniņu gribas tikai tāpēc, ka laiks neapturami iet uz priekšu vai sievietes vecāki nevar sagaidīt mazbērniņu, bērniņam būs grūti attīstīties kā personībai.

Vērtīga būs tikai viņa esība, kas nepieciešama pieaugušā ambīciņu realizācijai. Tāda scenārija gadījumā cietīs gan mamma, gan mazulis. Tāpēc labāk būtu runāt nevis par ideālo vecumu grūtniecībai, bet par ideālo gatavību grūtniecībai un dzemdībām. Tikt ar bailēm galā var palīdzēt perinatālais psihologs.

Savā ziņā pārbaudīt savu gatavību var pavisam vienkārši. Pavēro, kā smilškastē rotaļājas bērni vai dodies uz bērnu rotaļu istabu. Ja tevi pārņem sajūsmas vilnis, laiks rīkoties!

Māmiņu Klubs