Pieņemam lēmumu par vīrieša dalību dzemdībās KOPĀ!

Pieņemam lēmumu par vīrieša dalību dzemdībās KOPĀ!

12. Nov 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ar katru gadu pasaulē viss mainās. Tas, kas bija agrāk ierasts, pakāpeniski pārvērties par pagātni, tā vietā ļaujot ienākt citām tradīcijām. Apmēram pirms 90 gadiem, kad vēl nebija tik daudz slimnīcu un dzemdību iestāžu, praktiski visā pasaulē normālas bija dzemdības mājās. Bet dzemdības kopā ar vīru tajā laikā nebija pieņemamas. Vīrs varēja atrasties blakus istabā, dzirdēt skaņas, bet telpā pie dzemdētājas viņu nelaida. Dzemdības noritēja ārstu klātbūtnē.

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU KURSI

Konsultē psiholoģe Diāna Zande, vecmāte Inese Kampusa.

Kad parādījās tradicionālie dzemdību nami, vīriešus pavisam nodalīja no dzemdētājām, jo viņi nu varēja palikt mājās. Nereti tēti savus bērnus ieraudzīja jau atrodoties pie dzemdību nama sliekšņa, kad sieviete ar bērniņu tika laisti mājās.

Bet par to, kā mazulis dzimis un ko pārdzīvojusi šajās dienās sieviete, vīrs varēja tikai minēt. Bet pēdējos gados vīra klātbūtne dzemdībās kļuvusi aizvien izplatītāka. Un jau sen tā nav nekāda eksotika, tas tiek uztverts kā kaut kas visiem saprotams un normāls.

Amerikā un Eiropā kopīgas dzemdības ar vīru praksē parādījušās par apmēram 20 gadiem ātrāk, nekā, piemēram, Krievijā. Psihologi tagad aizvien biežāk runā par pozitīvajām un ilglaicīgajām sekām, ko rada pēc iespējas agrāks jaundzimušā kontakts ar tēti. Arī tēta jūtas dažkārt tiek stiprinātas tieši pateicoties šim agrīnajam kontaktam ar jaundzimušo.

Lēmumam jābūt abpusējam

Ģimenes pārim, aizdomājoties par kopīgām dzemdībām, jāņem vērā arī fakts, ka pārim vispār visi nopietnie notikumi, kas notiek ģimenes dzīvē, jāizdzīvo kopā. Un tā kā dzemdības ir, saprotams, ļoti nopietns notikums, tad arī vīrieša piedalīšanās dzemdībās ir argumentēta. Lēmumam gan jābūt abpusējam. Vairums vīriešu tomēr pieņem lēmumu, balstoties uz citu pieredzi - tātad, jo tā darījuši viņu draugi, un tā taču dara visi īsti vīrieši un tas ir modē. Bet tāds lēmums ar šādiem argumentiem tomēr neiet roku rokā.

Tāpat kā visas lietas ģimenes dzīvē, arī bērniņa dzimšanas vieta un dzemdību norise attiecībā uz lietām, ko vecāki var kontrolēt, jāizrunā. Ja tādos jautājumos kāds no pāra manipulē ar toru, tad pēc bērniņa dzimšanas var rasties problēmas savstarpējās attiecībās. Kad attiecības ar vīru ir tuvas, patiesas un balstās uz uzticēšanos, arī kopīgas dzemdības ir ērtas abām pusēm.

Bet, kad attiecības starp vīru un sievu ir saspringtas, pastāv liela psiholoģiskā distance, nav izdevies grūtniecības laikā jau atrast dažādus kompromisus un tikt galā ar attiecību samezglojumiem, tad labāk vīram tomēr neatrasties bērniņa dzimšanas brīdī kopā ar sievu.

Sievas dalība vīrieša pozitīvā lēmuma veicināšanā

Dažos gados mode attiecībā uz vīrieša atrašanos dzemdību zālē var kļūt par ģimenes pāra lamatām. Pāra nesaskaņas lēmuma pieņemšanā attiecībā uz kopīgām dzemdībām var izraisīt arī tālākā dzīvē problēmas. Te viss nopietni jāapdomā, un jāpieņem tikai pamatots, precīzs lēmums. Tā kā katrs cilvēks mēs esam citādāks, un katra ģimene, savā ziņā, ir unikāla, ļoti svarīgi ir nekļūdīties ar izvēli. Sieviete, kas grasās dzemdēt, vienmēr aizdomājas un uztraucas par to, vai viņa spēs bez tuva cilvēka palīdzības un atbalsta izdzīvot dzemdības.

Sieviete, kas salasījusies informāciju par sagatavošanos dzemdībām, par pašu procesu, kā arī citu tētu atsauksmes par piedzīvoto dzemdībās, iespējams arī sagribēs, lai viņas vīrs būtu klāt dzemdībās. Ja topošais tētis šaubās, nevajag uzstāt un būt kategoriskai. Jo dzemdības ir neparedzamas, un nevienam nekad nav zināms, kā tās noritēs. Topošajai māmiņai sākumā pašai teorētiski jāsagatavojas šim procesam.

Ja reiz tiek lasīts, jālasa ir par dažādām dzemdībām, pieredzi par ātrākām un vieglākām dzemdībām, kā arī par smagākām un sarežģītākām, ilgākām dzemdībām. Var skatīties arī video kopā ar vīru, var uzklausīt pazīstamu cilvēku pieredzi. Ja dzemdības ir pirmās, topošā māmiņa aizdomāsies par vīra klātbūtni un arī par to, vai nebūtu jauki kopā ar vīru apmeklēt arī speciālas vecāku skolas nodarbības.

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU KURSI

Kopīga vecāku sagatavošanas kursu apmeklēšana ir ļoti noderīga prakse. Pēc šādām nodarbībām tētim ir vieglāk pieņemt lēmumu par to - piedalīties dzemdībās vai nē. Tāpat topošajam tētim var dot informāciju palasīt par palīdzību dzemdētājai dažādos dzemdību periodos. Bet, ja tomēr vīrietis nespēj sniegt konkrētu atbildi, nevajag viņu pierunāt vai piespiest ar kādiem ultimātiem. Var gadīties, ka vīrietis uz dzemdībām kopā ar sievu dodas vietn tāpēc, ka nevēlas aizvainot savu sievieti, bet tādā gadījumā pēc dzemdībām viņam pret sievieti var zust interese.

Liela daļa vīriešu ir jūtīgi pret šādām situācijām, kad viņiem nav iespējas palīdzēt savai sievai tikt galā ar sāpēm, vai arī, kad viņi nespēj apturēt tās, atbrīvojot sievu no mokām. Viņiem ir smagi noskatīties un pēc tam smagi pārdzīvot redzēto. Tieši tāpēc gadījumos, kad vīrietis morāli nav gatavs tam, nevajag uz viņu apvainoties vai satraukties, vajag vienkārši parunāt ar māsu, mammu vai draudzeni, jo arī kāda no viņām drīkst piedalīties dzemdībās.

Pāra kļūdas dodoties dzemdēt kopā

Neskatoties uz to, ka parasti kopīgām dzemdībām iniciatore ir sieviete, dažos gadījumos mēdz būt otrādi. Vīrietis pats var izrādīt dedzīgu vēlmi piedalīties dzemdībās, bet ar vēlēšanos vien nepietiek. Dažkārt topošā māmiņa pati nevēlas, lai viņas vīrs atrodas dzemdību zālē brīdī, kad viņa grasās dzemdēt. Viņai saistībā ar šo ir vairāki argumenti. Tādā gadījumā vīrietim arī nevajadzētu uzstāt ar savu vēlmi.

Dažas ģimenes izdara lielu kļūdu, dodoties uz kopīgām dzemdībām, par kurām pāris nav vienojies abpusēji. Dzemdības ir kā patiesības atskārsme. Tās parāda patieso attiecību dabu starp laulātajiem, un var kļūt par sava veida vērtību un attiecību pārbaudi. Viena no sievas kļūdām ir viņas vēlēšanās lai vīrs piedalās dzemdībās tikai audzināšanas nolūkos. Vienkārši, lai viņš saprastu, kā dzimst bērni un kas sievietei jāpārdzīvo, lai viņi piedzimtu. Tas nav pareizi.

Ir vērts atcerēties par to, ka, ja vīrietis nav morāli gatavs dalībai dzemdībās, var sanāk tā, ka viņš ne tikai var atteikties palīdzēt sievietei, bet arī, ka viņam dzemdību zālē paliek slikti un vīrietis, piemēram, noģībst. Piedaloties dzemdībās vīrietis redzēs sāpes un savas sievietes bailes. Viņš kļūs par sāpju līdzdalībnieku. Tam ne katrs vīrietis ir gatavs. Neapdomīga vēlme dzemdēt kopā var izraisīt to, ka visa patiesība par pāra attiecībām iznāks uz āru - nevēlēšanās, bailes, nedrošība, pat neuzticēšanās otra spēkiem. To pieļaut nedrīkst. Labāk savlaicīgi atzīt, ka dzemdēt kopā neesat gatavi. Un tas nav nekāds zaudējums vai ģimenes diagnoze.

Tieši otrādi, ne visai uzticamas, dažkārt aizvainojuma pilnas pāra attiecības grūtniecības laikā var izmainīties uz labo pusi pēc bērniņa dzimšanas, ja tētim bijis laiks pārdomām ārpus dzemdību zāles. Daudzi vīrieši dažādu iemeslu dēļ nevēloties piedalīties dzemdībās nezaudē savu vērtību sievietes acīs, un tas, ka viņi nevēlas piedalīties, nenozīmē, ka viņi nav labi, maigi, mīloši tēti.

Vīrieša sagatavošana kopīgām dzemdībām

Gadījumā, kad lēmums pieņemts abpusēji, un vīrs bez visādām šaubām piekrīt piedalīties dzemdībās, vīrietim ir jāsagatavojas. Viņam jābūt gatavam uz visu. Vīrietim jālasa informācija par dzemdību norisi. Bet tiem jābūt ne tikai vieglu un ātru dzemdību procesu aprakstiem. Viņam jāzina par dzemdību sarežģījumiem, kā arī par to, ka dzemdības var ievilkties, un var būt nepieciešamība veikt ķeizargriezienu.

Vīrietim jābūt tikpat labi gatavam kā sievietei, kas bērniņu dzemdē. Var piedāvāt palasīt viņam citu cilvēku atsauksmes par kopīgām dzemdībām, var noskatīties kopā dzemdību video, lai vīrietim būtu priekšstats par to, kas var notikt. Pie sagatavošanās procesa dzemdībām pieder arī kopīgu norišu izbaudīšana grūtniecības laikā.

Kad vīrietis psiholoģiski sajūt savu grūtniecīti, viņi kā pāris pārvēršas topošajos vecākos un visas sievietes intereses tiek ņemtas vērā, un arī tas jau ir ļoti labs sākums sagatavošanās procesam priekš dzemdībām.

Ja abi vecāki gribējuši bērniņu, viņiem ir milzīgs prieks par visu notiekošo, arī tas ir pozitīvs faktors. Domas par bērniņa dzimšanu jau tāpat sagatavo tētus pašam šim notikumam. Tāpēc par to, ka dzemdībās varētu piedalīties arī vīrietis, der aizdomāties abiem jau no paša sākuma. Un grūtniecības laikā pakāpeniski tam var gatavoties. Tam nav jābūt pēdējā brīža lēmumam.

Ja jau sākotnēji pāris izlemj dzemdēt kopā, vienojoties par visu arī vajag kopā un savlaicīgi. Kopā ar vīru jāapspriež arī dzemdību vieta, jāizrunā, kā viss varētu notikt. Ja vēlas noteiktas vecmātes vai dzemdību speciālista klātbūtni, arī tas jāizrunājas, jo tam jābūt speciālistam, kam uzticas gan sieviete, gan vīrietis. Visas šaubas jāizrunā līdz dzemdībām. Detalizēti jāpārrunā viss, ko gaida sieviete no vīrieša, un arī vīrietim jāpadalās emocijās, domās par to, kā viņš to visu iedomājas.

Lai situāciju labāk izprastu, jārunājas ar paziņām, kam tāda pieredze jau bijusi. Var kopā izvēlēties arī mūziku, kas nomierina un varētu skanēt pirmsdzemdību telpā, var runāt par patīkamiem aromātiem, idejām par pirmo brīžu mazuļa dzīvē iemūžināšanu. Grūtniecības laikā kopā jāizrunā, jāizdomā, kā nodrošināt pēc iespējas ērtākus dzemdību apstākļus abiem topošajiem vecākiem, un kā radīt mājīgākas pirmās stundas mazulītim.

Vairums vīriešiem pirms dzemdībām ir jāiedomājas sava dalība šajā procesā, tāpēc kopīgi var izrunāt rīcības plānu, vai abi varat doties pie dzemdību speciālista uz konsultāciju. Tādā veidā topošais tētis varēs izprast procesus, kas viņam būs jāizdzīvo pa īstam.

Vīrieša attieksme pret sāpēm, bailēm, kas saistītas ar dzemdībām

Liels šķērslis tam, lai piedalītos kopīgās dzemdībās, vīrietim var būt viņa bailes no asinīm vai sāpēm, tāpat arī tas, ka vīrietim ir grūti noskatīties citu ciešanās.

Lai izvēle tomēr būtu pareiza, vīrietim ir labi jāapzinās savas reakcijas uz tuva cilvēka sāpēm, viņam nav jācenšas noslēpt savas bailes. Parasti sievietes, salīdzinot ar saviem vīriešiem, tomēr sāpes iztur labāk. Ja runājam par sāpēm attiecībā uz dzemdībām, protams. Ir cilvēki, kas uztver mazuļa dzimšanas procesu kā operāciju, kas saistīta ar augstu riska pakāpi vai kā kaut ko medicīnisku vai pat katastrofālu.

Daudzas bailes var kliedēt jebkuram cilvēkam pieejamā vienkāršā informācija par dzemdību darbības periodiem, par dzemdētājas psiholoģisko stāvokli, kas gaidāms un arī par dzemdību fizioloģiju un dažādām šī procesa stadijām. Dzemdību filmas noskatīšanās sniedz labu efektu, vīrietis gūst vizuālu priekšstatu par to, kā šis process norit. Ja vīrs gatavojas piedalīties dzemdībās, labāk, ja viņš pirms tam ir pratis uz to visu noskatīties tomēr no malas.

Dzemdību filmas skatīšanās ir kā viens no sagatavošanās paņēmieniem, kas der gan vīrietim, gan sievietei, tā ir kā sava veida pārbaude - vai vīrietis ir gatavs to visu izdzīvot un redzēt pats "dzīvajā"? Un, ja palasa citu atsauksmes, bailes var būt kā ar roku atņemtas. Atsauksmes tomēr raksta cilvēki, kas šo procesu ir redzējuši, izturējuši un pārdzīvojuši, tātad - var dalīties noderīgos ieteikumos. Kad vīrietim galvā izveidojusies jau noteikta ainiņa attiecībā uz to, kas var notikt, viņam vieglāk ir pieņemt dalību šajā procesā un saredzēt tur sevi.

Vīrietis dzemdībās

Dažos gadījumos sievietēm ir ļoti svarīgi, lai mīļotais ir vienkārši blakus. Sieviete var justies daudz mierīgāk, kad ar viņu ir tuvs cilvēks, kam ir vistiešakā saistība ar mazuli. Bez tam, vīrietis sievietei var palīdzēt, atvieglojot viņas sāpes ar masāžas palīdzību kontrakciju laikā, palīdzot noķert pareizo elpošanas ritmu, un izpildot jebkuru savas mīļotās kaprīzi.

Lai zinātu, kā masēt pareizi, vīrietim kopā ar savu mīļoto būtu jādodas uz dzemdību sagatavošanas kursiem, kuros viņi iemācīsies abi šo procesu izbaudīt kopā.

Skaistas un vieglas dzemdības vēlot,

Māmiņu Klubs

MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU KURSI