PĒTĪJUMS: bailes no dzemdībām saistītas ar pēcdzemdību depresiju

PĒTĪJUMS: bailes no dzemdībām saistītas ar pēcdzemdību depresiju

16. Jan 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Topošajām māmiņām, kurām ir diagnosticētas bailes no dzemdībām, ir paaugstināts risks, ka pēc dzemdībām sieviete saskarsies ar pēcdzemdību depresiju, vēsta pētījums, kas tika veikts Somijā,kurā piedalījās 500'000 sieviešu. Sievietēm, kurām  jau ir bijušas depresijas epizodes, ir pakļautas lielākam pēcdzemdību riskam.Tomēr pētījumā tika arī noskaidrots, ka sievietēm, kurām ir bailes no dzemdībām un kurām nav iepriekš bijušas depresijas pazīmes, ir trīs reizes lielāks pēcdzemdību depresijas risks. Šis novērojums pētījumā varētu palīdzēt veselības aprūpes speciālistiem, konstatējot pēcdzemdību depresiju.

Somijā pēcdzemdību depresija ir diagnosticēta 0,3% sieviešu, kuras dzemdējušas laika posmā no 2002. līdz 2010.gadam. Pēcdzemdību depresijas risks ir augstāks pēc pirmajām dzemdībām. Sievietēm, kurām jau bijušas iepriekšējas depresijas epizodes, pēcdzemdību periodā depresija tika atklāta 5,3% sievietēm, tajā pašā laikā 1/3 no visām sievietēm, kuras piedalījās pētījumā, tika atklāta pēcdzemdību depresija gadījumos, kad viņām nebija iepriekšējas saskares ar depresiju. Pētnieki turpina, ka šīs sievietes grūtniecības laikā bija baidījušās no dzemdībām. Citi riska faktori, kas ietekmēja pēcdzemdību depresijas rašanos, tika minēti ķeizargrieziens, priekšlaicīgas dzemdības vai iedzimtas anomālijas.

Dzemdības ir notikums, kurā mijas neskaitāmas emocijas un tas ir gan fiziski, gan garīgi smags darbs. Tomēr tikpat nopietna ir arī pēcdzemdību depresija, kas var radīt ļoti nopietnas sekas, piemēram, spēju sadarboties ar bērniņu, spēju aprūpēt bērnu, sievietes pašsajūtu un attiecības ģimenē.

Sievietēm ar iepriekšējām depresijas epizodēm ir augstāks pēcdzemdību risks, bet ir grūti paredzēt risku sievietēm, kuras netiek pieskaitītas riska grupai. Kā atzina pētnieki, novērotā saikne starp bailēm no dzemdībām un pēcdzemdību depresiju var palīdzēt veselības aprūpes profesionāļiem atpazīt pēcdzemdību depresiju. Pētījums sniedz pārliecinošus pierādījumus, jo tas balstās uz pēcdzemdību depresijas diagnosticēšanu.

Avots: www.sciencedaily.com

Pastāsti, vai arī Tu grūtniecības laikā baidījies no dzemdībām? Kā tas Tavuprāt ietekmēja pēcdzemdību depresiju?