PEP mammas palīdzība jaunajām māmiņām pēc bērniņa piedzimšanas

03. Nov 2016, 10:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Daudzas problēmas  jaunajām māmiņām sākas tieši tad, kad ir grūti saprast, kas notiek mūsu jūtu pasaulē. Emocijas ne vienmēr ir iespējams un nosaukt vārdā, tas var radīt sarežģījumus. Mamma var apjūkt, mazulis raud, viņam ir problēmas iemigt, šīs emocionālās problēmas bieži arī pavada zīdīšanas problēmas," raidījumā Ģimenes studija skaidro PEP (pirmās emocionālās palīdzības) mamma Ramona Treilona.

Kaut arī šķiet, ka bērna piedzimšanas sievietes ikdienā ir dabas ieplānots notikums un tajā nevarētu nekas pārsteigt, dzīvē tomēr viss ir citādi. Reizēm mamma pēc mazuļa nākšanas pasaulē ir tik apjukusi, ka viņai ir vajadzīga gan emocionāla, gan reizēm praktiska palīdzība. Vai šobrīd tāda ir pieprasīta? Ģimenes studijā stāsts arī par pilotprojektu, kas tika īstenots Rīgas Dzemdību namā, piedāvājot profesionālu bezmaksas atbalstu māmiņām pēc bērniņa piedzimšanas līdz trīs mēnešu vecumam. Projekta ietvaros palīdzību saņēma 20 jaunās māmiņas, speciālisti uzrunāja tās sievietes, kuram bijušas sarežģītākas dzemdības. Par emocionālo palīdzību sievietēm pēc dzemdībām, par PEP mammu misiju diskutē arī SOS ciematu asociācijas pārstāve Ilze Žagare un Rīgas Dzemdību nama sociālā darbiniece Ingrīda Smelcere.

Daudzās valstīs tā jau ir norma, ka mammai pienākas emocionāls atbalsts bez maksas pēc dzemdībām. Latvijā PEP mammu palīdzība jaunajām ģimenēm šobrīd pieejama par maksu. Sarunas noslēgumā Ilze Žagare cerīgi bilst, ka nākamajā piecgadē noteikti arī Latvijā emocionālā palīdzība jaunajām māmiņām pēc dzemdībām būs pieejama bez maksas.

Visu RADIO raidījumu Ģimenes studija, noklausies zemāk>>

Vai zini, kas ir PEP mamma? Ja tev ir pieredze, dalies tajā!

Māmiņu Klubs