Pasargā sevi no gripas grūtniecības laikā

Pasargā sevi no gripas grūtniecības laikā

07. Dec 2014, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šķiet, ka vēl nesen atpūtāmies pludmalē un baudījām siltu saulīti, tagad aiz loga jau rudens, un aiz kalniem nav arī pirmās nepatīkamās ziņas par saslimšanu ar gripu un tuvojošos epidēmiju. Viena no uzticamākajām aizsardzības metodēm pret šo saslimšanu ir profilakse, tātad - vakcinācija. Bet ko darīt, ja esi gaidībās? Vai vari vakcinēties? Pastāstīs infektoloģe Ilze Grope un ginekoloģe Oksana Babula.

Kas ir gripa?

Gripa ir infekcijas izraisīta saslimšana, kas izplatās pa gaisu pilienu veidā, tai raksturīga izteikta intoksikācija, sāpes un kaulu laušanas sajūta, sāpes vēderā, galvas sāpes, paaugstināta ķermeņa temperatūra, un pašā sākumā gripa norit bez iesnām.

Gripas vīruss ir postošs, smagākos gadījumos tas skar arī iekšējos orgānus - plaušas, nieres, aknas, nervu sistēmu. Gripa dēļ sarežģījumiem, ko tā var izraisīt, ir ļoti bīstama.

Tā kā grūtniecības laikā topošās māmiņas organismā ir milzīgas pārmaiņas, kas vērstas uz mazuļa attīstību, viņas imūnsistēma ir novājināta, tāpēc sieviete kļūst uzņēmīgāka pret dažāda veida saslimšanām.

"Bērniņa iznēsāšanas laikā sirds un asinsvadu sistēma, elpošanas un gremošanas sistēmas strādā ar lielu slodzi, tāpēc sarežģījumi pēc gripas var skart tieši šīs sistēmas",  - paskaidro infektoloģe Ilze Grope.

Neskaitot topošās māmiņas veselību, saslimšana var ietekmēt arī bērniņu. "Gripas vīruss tiek cauri placentai, nonāk augļa asinsritē un var izraisīt nopietnus sarežģījumus pat vēl nedzimušam bērniņam", - stāsta ginekoloģe Oksana Babula.

Visbīstamākā gripa ir grūtniecības sākumā līdz tās 12.nedēļai, kad notiek visu bērniņa sistēmu un orgānu veidošanās. Gripa šajā laikā var izraisīt dažādu sistēmu traucējumus vai pat augļa bojāeju.

Vēlākā grūtniecības laikā, kad mazulis jau kustas, gripa var inficēt arī viņu - pasliktinās placentas funkcijas, bērniņam attīstas hipoksija, kas var izraisīt viņa augšanas un attīstības traucējumus.

Abas speciālistes pilnībā atbalsta vakcināciju pret gripu grūtniecības laikā.

Parasti māmiņas nebaidās tik ļoti no gripbas, cik ļoti no vakcinācijas sekām. Un tomēr, mūsdienās gripas vakcīnas ir daudz drošākas un tīrākas, kādas tās bija vairākas desmitgades tālā pagātnē.

"Es saprotu, ka topošās māmiņas baidās no vakcīnu blakusefektiem. Bet droši varu teikt, ka tādas ir ļoti reti. Liksim vienā svaru kausā praktiski neiespējamu reakciju uz vakcīnu un otrā - daudz iespējamākas, pavisam nopietnas gripas sekas, kas var skart gan māmiņu, gan bērniņu. Jāizvēlas pašām.." - uzsver ginekoloģe Oksana Babula.

Vakcinācija pret gripu ir droša lietošanai jebkurā grūtniecības trimestrī. Tas ir pierādīts ar daudziem starptautiskiem pētījumiem, un par to liecina arī pagājušās gripas sezonas milzīgā pieredze, kad daudzās valstīs tika veikta masu vakcinācija, un grūtnieces bija viena no prioritāšu grupām.

Kā rīkoties, ja grūtniece nolēmusi vakcinēties pret gripu?

Pirmkārt, jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš pārzina pacientes slimības vēsturi, alerģijas un noslieces uz dažādiem blakusefektiem, ko izraisa medikamenti un vakcīnas. Tāpat ģimenes ārstam jāsazinās arī ar sievietes ginekologu, un tikai pēc tam jāpieņem lēmums par vakcināciju.

"Ja ir divpusēja koordinācija, tad kaitējuma nav ne māmiņai, ne gaidāmajam bērniņam", - uzsver Oksana Babula.

Kā stāsta Ilze Grope, pašlaik vēl nav fiksēts neviens gripas saslimšanas gadījums, epidēmija tradicionāli sākas novembra beigās - decembra sākumā.

"Ja topošā māmiņa aizdomājas par to, ka būtu jāvakcinējas, tad tagad ir labākais laiks, kad to darīt, lai pagūtu sevi pasargāt vēl pirms gripas infekcijas izplatīšanās sākuma", - iesaka infektoloģe.

Tāpat Latvijas infektoloģijas centrs atgādina par tradicionālajiem profilakses pasākumiem, kas jāievēro gripas epidēmijas laikā:

- pievērsiet uzmanību savam uzturam, tam jābūt pilnvērtīgam,

 - izvairieties no vietām, kurās apgrozās ļoti daudz cilvēku,

- pavadiet vairāk laika svaigā gaisā,

- vēdiniet telpas,

- biežāk mazgājiet rokas

- ja kāds no ģimenes locekļiem saslimis, izmantojiet masku.

Esiet veseli!

Māmiņu Klubs