Papildus analīzes grūtniecei – kad un kāpēc

Papildus analīzes grūtniecei – kad un kāpēc

25. Jul 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažādu objektīvu faktoru dēļ reizēm līdzās standarta diagnostikai gaidību laikā jāveic papildus izmeklējumi, lai pārliecinātos, kā attīstās gaidāmais mazulis. Kādi tie ir un kāpēc jāveic, stāsta ginekoloģe Dace Matule.

Tripple tests

Šo izmeklējumu parasti veic gaidību laika otrajā trimestrī. Tiek ņemtas asins analīzes un noteikti bioķīmiskie rādītāji. Topošā māmiņa tiek izmeklēta arī ar USG palīdzību un gan ultrasonogrāfijas, gan asins analīžu dati tiek ievadīti datorā un īpaša programma vērtē rādītājus, nosakot, vai mazuļa parametri un veselība atbilst noteiktā grūtniecības laika normai.

Amniocentēze

Lai varētu izvērtēt, vai gaidāmais mazulis būs vesels, bez ģenētiskām pataloģijām, ārsts var ieteikt veikt augļūdens pārbaudi jeb amniocentēzi. Šis izmeklējums saistīts ar zināmu risku, tomēr gadījumos, ja kāda no bērna vecāku ģimenēm bijis bērns ar iedzimtu augļa attīstības anomāliju, kādam no vecākiem ir iedzimtas hromosomālas slimības, precīzi nenoteiktu iemeslu dēļ māmiņai bijuši vairāki spontānie aborti, priekšlaicīgas dzemdības vai mazulis dzimis nedzīvs, grūtniece gaidību pirmajā trimestrī pārcietusi smagu vīrusa infekciju un/vai lietojusi grūtniecēm nepiemērotus medikamentus, kā arī, ja mamma ir vecāka par 35 gadiem, amniocentēzes rezultāti ļauj precīzāk izvērtēt grūtniecības vadīšanas gaitu un sagatavoties pēc dzemdībām nepieciešamajai mazuļa ārstēšanai, ja tāda būs vajadzīga.

Procedūra notiek, ar USG metodi izvērtējot, kur piestiprinājusies placenta un nosakot precīzāko vietu augļūdens parauga ņemšanai vajadzīgā dūriena izdarīšanai. Ar īpašu, ļoti asu neliela diametra adatu, procesu kontrolējot ar ultraskonoskopa palīdzību, adata tiek ievadīta līdz placentai un, neskarot to, paņemts neliels (20ml) augļūdens paraugs. Tā zudums mazulim nekaitē, turklāt daudzums neilgā laikā atjaunojas.

1-2% amniocentēzes gadījumu iespējams spontānā aborta risks – ja placenta dzemdei ir piestiprinājusies augstu, bet dūrienu vajag izdarīt zemāk: šajā gadījumā risks ir augļūdens noplūde. Izmeklējums vienmēr tiek veikts, informējot topošo māmiņu par risku un saņemot viņas piekrišanu.

Augļūdens analīzes tiek veiktas laboratorijā pāris nedēļu laikā, taču iespējams pasūtīt paātrinātu rezultātu saņemšanu: tad ģenētiskā pārbaude tad tiek veikta tikai biežāk sastopamajām ar pataloģijām saistītajām šūnu hromosomām.

Māmiņu Klubs

Vai Tev grūtniecības laikā veica kādus papildus izmeklējumus?

Eksperts

Dace Matule

medicīnas sabiedrības "ARS" ginekoloģe
Dace Matule Vecāku skolā