Palīdzi sev un piedzīvo dzemdības ar cieņu.

Palīdzi sev un piedzīvo dzemdības ar cieņu.

09. Jan 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dabīgas dzemdības un to gaita ir tēma, par ko tiek runāts arvien biežāk. Daudzas topošās māmiņas izvēlas sajūtas un mieru, ko tām spēj sniegt dzemdības mājās, bet pat tad, ja mājdzemdībām vēl neesi gatava, ir iespēja parūpēties par to, lai dzemdību gaita arī dzemdību iestādē būtu pēc iespējas dabiskāka un harmoniskākā.

Vecmāte Baiba Zelka dalās ieteikumos par to, kā Tu pati sev vari palīdzēt dzemdībās.

Dzemdības ir dabisks process, kuru lieki traucēt nav nepieciešams. Šobrīd topošajām māmiņām tiek ieteikts sagaidīt regulāras kontrakcijas un tad doties uz dzemdību iestādi. Bet ir māmiņas, kuras tam vēl nav gatavas, tāpēc, ja vien topošā māmiņa ērtāk jūtas ārstu uzraudzībā, tad uz dzemdību iestādi viņa var doties arī agrāk. Aprunājoties ar speciālistiem, veicot regulārās pārbaudes, uzdodot jautājumus un uzklausot ārstu ieteikumus, parasti laiks paiet nemanot un arī dzemdību sākums vairs ilgi nav jāgaida.

Ja runājam par dabīgām dzemdībām un dzemdībām ar cieņu – tas nozīmē, ka novēro, palīdz un atbalsta tad, kad topošā māmiņa viņai to lūdz. Viņa nedara neko pret māmiņas gribu un nedara neko, nebrīdinot. Reizēm dzemdību process nenorit tik ātri kā vajadzētu, tad ir nepieciešamība to paātrināt. Un ne vienmēr ir jāpieņem galējie mēri – augļūdeņu pārduršana vai tablete, kas paātrina dzemdību procesu. Ir gana daudz dabīgu līdzekļu, kas var uzlabot dzemdību darbību.

Mājīga atmosfēra dzemdību palātā

Sagatavojiet sev pašu skaistāko dzemdību tērpu. Vai tas ir mīļākais T-krekls vai mežģīņu naktskrekls – nav noteikumu, kas ierobežotu māmiņas izvēli dzemdību tērpa izvēlē. Ērtas čībiņas, mīļākā tēja – lai gan tie ir pavisam mazi sīkumi, tie sievietei, topošajai māmiņai var radīt vajadzīgo noskaņu. Tāpat – pieklusināta gaisma vai kāda patīkama smarža, galu galā – mīļākā mākslinieka dziedātās dziesmas. Jebkas, kas topošajai māmiņai var palīdzēt justies labāk, var tikt izmantots.

Ja topošais tētis vēlas palīdzēt, tad svarīgi, ka Jūs kopā esat apmeklējuši pirmsdzemdību kursus, jo tad, kad sāksies dzemdību process, tieši jaunais tētis būs tas, kurš saglabājot vēsu prātu varēs atbalstīt topošo māmiņu un likt lietā kursos apgūtās iemaņas.

Elpošana tehnika

Māka pareizi elpot ir milzīgs atbalsts dzemdību procesā. Dziļa ieelpa un plūstoša izelpa ir ļoti vertīga, lai izturētu kontrakciju sāpes. Tāpēc – elpošanas vingrinājumi noteikti būs noderīgi. Tās topošās māmiņas, kas grūtniecības laikā nodarbojas ar jogu vai grūtnieču vingrošanu, noteikti krietni palielina iespēju, ka varēs dzemdēt neizmantojot papildus atsāpinošos līdzekļus.

Kontrakciju laikā jāiemācas elpot lēni un ļoti dziļi, un tajā mirklī, kad tiek sasniegts sāpju slieksnis vai kontrakcijas kulminācija, pūšam ārā gaisu, vispirms to aizturot un tad lēnām pūšot ārā. Straujas ieelpas un izelpas noteikti traucēs. Svarīgi, ja laikapstākļi atļauj – turam pēc iespējas atvērtus logus. Dzemdību procesā, katrs svaiga gaisa malks būs milzīgs atbalsts topošajai māmiņai.

Masāža

Ritmiska muguras, plecu, jostas vietu vai kāju masāža novērsīs uzmanību no sāpēm. Gadās, ka pirms dzemdībam topošā māmiņa vēlas, lai viņai kāds pieskaras, pamasē, tad dzemdību procesa laikā pieskārieni var kļūt arī nepatīkami. Tā nereti gādās. Tad māmiņa masāžu var veikt pati. Apļveida kustības, iegurnis, vēders, kājas, jebkura muskuļu stimulācija darbojas kā atsāpinoša procedūra. Asinīs palielinās endorfīnu līmenis un topošā māmiņa var vieglāk pārvarēt sāpes.

Šūpošanās uz bumbas

Lai iegūtu vēlamo efektu, ir nepieciešams apgūt pamata vingrinājumus, kādus topošā māmiņa var veikt dzemdību procesa laikā. Šūpošanās uz bumbas atslābina slodzi uz mugurkaulu un locītavām. Uz bumbas var apsēsties, plati turot kājas un lēnām, apļveida kustībām izšūpot kārtējās sāpes. Mugurai noteikti būs krietni vieglāk.

Dušā

Iešana dušā kontrakciju laikā ir nozīmīgs un ļoti vērtīgs atsāpināšanas veids. Parasti vecmātes ar ūdens palīdzību iesaka noteikti vai topošajai māmiņai ir sākušās īstās dzemdību sāpes vai tiek piedzīvotas viltus kontrakcijas. Viltus kontrakciju gadījumā sāpes pilnībā pāriet, ieejot dušā vai siltā vannā, savukārt, ja dzemdību process ir iesācies pa īstam, tad sāpes nemazinās, bet vieglāk tas ir pārdzīvot tieši ar ūdens palīdzību. Silts un patīkams ūdens pieskāriens, ūdens strūklas masāža spēj darīt brīnumus.

Ērta poza

Tradicionāli pierasts, ka topošā māmiņa dzemdē guļus stāvoklī, tomēr daudz vienkāršāk un ērtāk kā māmiņai tā arī mazulim būs poza, kad māmiņa atrodas vertikālā stāvoklī, jo tad pat gravitācijas spēks palīdz dzemdību procesam noritēt ātrāk. Ir jāieklausās savos instinktos un jāsajūt. Parasti ķermenis pats pasaka priekš, ko tas vēlas.

Dzemdības ir sarežģīts process. Taču ikvienas topošās māmiņas spēkos ir padarīt šo procesu vieglāku. Un svarīgi ir apzināties to, ka teju līdz pat pašam izspiešanas brīdim Jūs varat meklēt dažādus variantus kā atvieglot sev dzemdību sāpes, bet vajadzības gadījumā vienmēr lūgt vecmātes palīdzību. Jo viņa vienmēr ir blakus, lai atbalstītu. Tāpēc – nebaidieties, stāstiet savas sajūtas, paļaujieties uz tām un piedzīvojiet skaistas un cieņpilnas dzemdības.