Otrais bērns ģimenē: kas jāņem vērā?

Otrais bērns ģimenē: kas jāņem vērā?

12. Feb 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pats satraucošākais jautājums māmiņām, kas plāno vai jau gaida otro bērniņu, ir  - vai viņa varēs otru bērniņu mīlēt tikpat stipri, cik pirmo.

Kāda ir ideālā vecuma starpība starp bērniem, un kā sagatavot vecāko bērnu tam, ka viņam būs brālītis vai māsiņa, stāstīs psiholoģe Alika Sorokina.

 "Ļoti bieži mammām, kas gaida otro mazuli, grūtniecības sākuma stadijā nav sajūtas, ka mīlestība pret gaidāmo bērniņu jau parādījusies.

Bet daba, ne velti, ir devusi mums 9 mēnešus, lai mēs iemācītos būt par māmiņu tieši šim mazulim. Otrais bērniņš pilnīgi citādāk kustas, pilnīgi citādākā veidā dod par sevi zināt, un mīlestība, nenoliedzami parādīsies.

Mīlestības avotam nav robežu, tas ir bezgalīgs. Un parādās tas pēc bērniņa dzimšanas, tad, kad parādās mātes instinkts, kurš, savukārt, spilgti izceļas, kad mazulīti, uzreiz pēc dzimšanas, māmiņai liek uz vēdera, tieši tad Jūs saprotat, ka mīlat savu bērniņu vairāk par visu pasaulē”, ar mums dalās Alika Sorokina.

Starp māmiņām ir aktīvi strīdi, ja runa ir par to, kad ir labākais, piemērotākais laiks, lai tiktu pie otra bērniņa.

Patiesībā, ideālās vecuma starpības starp bērniem nav. Grūtības un priekšrocības atšķirīgās situācijās ir un būs vienmēr.

Ja starpība ir maza, tad grūtāk ir ar divu mazuļu aprūpi. Protams, vieglāk ir, kad lielajam jau ir 4 gadiņi, un viņš var pats paēst, apģērbties.

Plānojot otro bērniņu, katram vecākam būtu jāuzdod sev jautājumu: Kam to vajag?

Ja starp bērniem ir tāda vecuma starpība, kurā lielais jau visu saprot, tad ļoti svarīgi ir viņu sagatavot un visu viņam paskaidrot. Tādā gadījumā, ir vairāki veidi, kā palīdzēt bērnam adaptēties un integrēties situācijā, kurā ģimenē ienāk vēl viens bērniņš.

Pirmkārt, svarīgi ir pastāvīgi sasaistīt situācijas, kuras noris te un tagad ar tām, kas vēl būs. Piemēram, mazais ļūc no kalniņa, Jūs varat akcentēt uzmanību uz to, ka tad, kad būs klāt brālītis vai māsiņa, būs interesantāk, jautrāk, jo viņi varēs to darīt kopā.

Un cik gan jauki būs kopā ar brālīti vai māsiņu celt piramīdas! Un ik interesanti būs, kad lielais bērns mācīs mazo to visu darīt. Tu taču iemācīsi mazajam brālītim, māsiņai celt piramīdu? Ļoti svarīgi ir iesaistīt vecāko bērnu mazuļa aprūpē. Kad bērnam ir 4-6 gadi, viņam ir ļoti nepieciešams iekļauties darbā un just savu nozīmīgumu.

Bet iesaistīt vecāko bērnu mazākā aprūpē vajag delikāti, neko nevajag uzspiest, vajag vien piedāvāt un pēc tam noteikti paslavēt un pateikties par palīdzību. Tad, iespējams, greizsirdība un sāncensība starp bērniem būs minimāla.

Vai taisnība, ka sāncensība ir spēcīgāka, ja bērni ir viena dzimuma?

«Nē, tas nav svarīgi. Te svarīgi ir saprast, vai pirmais bērns jūt vecāku mīlestību, vai nejūt. Un tikpat svarīgi ir saprast, kādu mīlestību no Jums vēlas iegūt bērns.

Un, nešaubīgi, vajag sadalīt laiku un telpu katram bērnam, lai pabūtu kopā, vienatnē ar katru no viņiem. Piemēram, bērns var just mīlestību, ja mamma pirms miega pusstundiņu ir kopā ar viņu, apguļas blakus, apskauj viņu. Viņš jūtas mīlēts un viņam tas ir svarīgi, tāpēc noteikti to vajag darīt”, stāsta psiholoģe.

Nenoliedzami, viss ir atkarīgs no mammas organizatora spējām. Un ar otro bērnu mammas organizatora spējām ir jāpieaug, jāpilnīgojas, jo laika kļūst mazāk.

Māmiņu Klubs

Kā Jūs sagatavojāt vecāko bērnu ģimenes pieaugumam?

PIESAKIES UZ SEMINĀRU "OTRĀ MAZUĻA IENĀKŠANA ĢIMENĒ"!

Lekcijas laikā uzzināsi:

  • atbildes uz visiem interesējošiem jautājumiem;
  • kā izprast greizsirdības simptomus;
  • kā izprast bērnu domas un sajūtas, ģimenē ienākot vēl vienam bērniņam;
  • kā iemācīt vecākajam bērnam pieņemt jaunāko un otrādi;
  • kā palīdzēt greizsirdības gadījumā;
  • kā cienīt bērnu, viņa jūtas un kā palīdzēt bērnam justies labi;
  • kas ir slēptā greizsirdība un vai ir vērts uztraukties, ja ārēji brāļu un māsu attiecības šķiet ideālas...

 

Kur notiek?

Māmiņu kluba mājīgajās telpās Vīlandes ielā 1, 1. stāvā (ieeja no Elizabetes ielas)