Olbaltumvielas urīnā grūtniecības laikā

Olbaltumvielas urīnā grūtniecības laikā

05. Sep 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Olbaltumvielu daudzumu urīnā grūtniecības laikā var noteikt ar parastu urīnanalīžu palīdzību. Par to daudzumu parasti uztraucas gan ārsti, gan pacienti, jo to klātbūtne var liecināt par to, ka urīnizvadsistēma netiek galā ar savām funkcijām. Vairumā gadījumu speciālists sāk aizdomāties par grūtnieču gestozi, jo olbaltumvielas urīnā ir viens no gestozes simptomiem. Protams, ir arī citas slimības, par kurām liecināt var tieši olbaltumvielas.

Olbaltumvielas urīnā grūtniecības laikā: kur ir problēma?

Kā rāda prakse, sieviete līdz grūtniecībai parasti reti aizdomājas par to, ko rāda viņas analīzes. Ar bērniņa ieņemšanu viss mainās, organisms iegūst jaunu fāzi, kur visas sajūtas ir neparastas, neierastas un jaunas. Un te nu nākas vērsties pie speciālistiem, kas grūtniecību novēro, viņi ne tikai kontrolē grūtniecības gaitu un topošās māmiņas veselību, bet arī māca, kā pareizi izprast savu analīžu rezultātus, un ko tie rāda.

Pastāv viedoklis, ka olbaltumvielas urīnā grūtniecības laikā veselai sievietei vispār nevar būt, tāpat kā cukurs, jo šo vielu molekulas ir pārāk lielas, lai tiktu cauri normāli funkcionējošam nieru filtram. Bet tas nebūt tā nav - normāls olbaltumvielu līmenis urīnā grūtniecības laikā nepārsniedz 0.14g/l. Visi skaitļi, kas ir lielāki, runā par traucējumiem nieru darbībā. Tos var izraisīt šādas saslimšanas:

  • Urīnpūšļa iekaisums (cistīts);
  • Nieru virskārtas iekaisums (pielonefrīts);
  • Nieru pamata filtr-struktūru iekaisums (glomkrunefrīts);
  • Gestoze - sarežģījumi saistībā ar augļa iznēsāšanu, kas signalizē arī ar spiediena paaugstināšanos un tūsku grūtniecības laikā.

Nevienu no šiem variantiem nedrīkst atstāt bez ārsta uzmanības, ir jārīkojas nekavējoties.

Olbaltumvielas urīnā grūtniecības laikā: ko darīt?

Pacientei ir jākoncentrējas uz ārsta norādījumu rūpīgu izpildi - neskatoties uz to, ka situāciju ir grūti nosaukt par nekaitīgu, tajā nav nekā nelabojama.

Pirmais, ko ārsts varētu piedāvāt - veikt atkārtotas urīna analīzes. Vienmēr tiek pieļauta arī kļūdas iespēja, tāpēc par visu ir jāpārliecinās.

Svarīgi ir kontrolēt arī arteriālo spiedienu, un to tad arī ārsts mērīs, tāpat jāseko līdzi savām sajūtām - galvas sāpēm, redzes traucējumiem utt. Par jeburu neierastu simptomu jāaprunājas ar ārstu.

Jāpievērš uzmanība uzturam: jāatsakās no sāls, jāierobežo šķidruma patēriņš, jālieto urīndzenoši preparāti, kas ir augu valsts izcelsmes. Starp citu, lieliski ar visu galā tiek dzērvenes, kas grūtniecības laikā ir oga Nr.1!

Nevajag uztraukties! Dari visu pareizi, un neļauj nervozēt un uztraukties arī savam mazulim!

Māmiņu Klubs