NEKLAUSIES citu padomos, un vēl 6 ieteikumi topošo vecāku sirdsmieram

NEKLAUSIES citu padomos, un vēl 6 ieteikumi topošo vecāku sirdsmieram

04. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažkārt piemēri, idejas attiecībā uz bērnu audzināšanu ir saucami par lamatām vecākiem. Un katra no mums ir dzirdējusi slaveno frāzi  - "Neradini bērnu pie rokām", "Ļauj izraudāties"utt. Dažkārt šīs lamatas ir rezultāts tam, ko mēs paši esam no saviem vecākiem iemācījušies. Bet dažkārt tie ir vienkārši mums svešu, nenozīmīgu cilvēku uzskati.

Būt par nevainojamu vecāku vispār nav iespējams. Retāk iekrist lamatās, to gan var. Būtiski ir uzturēt visus komunikācijas avotus atvērtus, filtrējot to, kas nāk no tiem ārā.

Komunikācijā ar sevi un citiem

Kad kļūstam par vecākiem, visas mūsu domas un bailes riņķo ap atbildību par bērniņu. Tādos brīžos mēs nereti zaudējam komunikāciju ar vienu ļoti, ļoti svarīgu cilvēku - ar SEVI. Tāpēc jāizvirza daži noteikumi sev.

  1. Centies ieiet savā jaunajā lomā, pēc iespējas mazāk domājot par to, kas tev būtu jādara (cituprāt, no grāmatās lasītā utt.). Piemēram, - savs bērniņš jāiemīl no pirmā acu skatiena, uzreiz jākļūst visādā ziņā atbildīgākai... Dod laiku sev pierast pie jaunajiem apstākļiem, pie jaunā cilvēciņa tavā dzīvē. Negaidi no sevis visu uzreiz, ar laiku viss tāpat notiks. Nekrīti panikā. Jā, bērniņš ir tagad pats svarīgākais cilvēks tavā dzīvē, bet atceries - viņš tevi nesalīdzinās ne ar vienu. Viņš tevi uzskatīs par pašu labāko.
  2. Ieklausies savās vajadzībās un centies tās apmierināt iespēju robežās. Ēd, izgulies, atpūties, lasi, nodarbojies ar sportu.. Dari to, kas tev patīk, neaizmirsti par aizraušanos, hobijiem, kas tevi saista. Kļūstot par vecākiem, mēs dažkārt daudz ko darām "jo tā vajag", bet pie lietām, kas patīk TEV, jāpieskaita arī tikšanās ar cilvēkiem, kas komunikāciju ar tevi ir pelnījuši. Ja tu būsi apmierināta, ja veltīsi sev pietiekoši daudz laika, tu būsi labs piemērs arī bērniņam.
  3. Ja tev no tā kļūst vieglāk, protams, tu vari uzklausīt visus iespējamos radu un draugu padomus. Bet izvēlies no visa dzirdētā tikai to, kam piekrīti. Tas, ka kādam ir 3-7 bērni, vai viņš ir vectētiņš, vecmāmiņa, vīra mamma, skolotājs utt., vēl nenozīmē, ka viņam it visā ir taisnība. Dažkārt padomi var balstīties uz daudziem mītiem, un tie var likt tev izbaudīt pat diskomforta sajūtu. Nekautrējies, atzīmē robežas. Tie, kas tiešām tev vēl labu, izpratīs tevi, un pieņems tevis nospraustās robežas.

Komunikācijā ar bērniņa tēti

Dažkārt bērniņa ierašanās ģimenē pāra attiecības atstāj otrajā plānā, jo nereti māmiņa pilnībā pārslēdz savu uzmanību uz bērniņu. Protams, no vienas puses tas ir loģiski un saprotami, bet no otras puses - tas nav pareizi.

  1. Lai arī cik ļoti tu mīlētu bērniņu, atceries, - tieši jūs abi radījāt šo cilvēciņu. Nav svarīgi, cik jums ir bērnu un kādā vecumā viņi ir, vienmēr ir jāatrod laiks, ko nedalīti veltīt otram, jāsargā ir savas attiecības, jāsarunājas arī par lietām, kas nesaistās ar bērniem. Protams, tas ne vienmēr ir viegli, bet attiecību vērtīgumam vienmēr jābūt ir pirmajā vietā.
  2. Sarunājieties. Precīzāk - izrunājiet lietas, kas varētu pāraugt lielākās problēmās vai pat sabojāt jūsu attiecības. Lai arī dažkārt būs sajūta - izrunāties nav laika, un šķitīs, ka vieglāk visu paturēt pie sevis, tā tomēr darīt nevajadzētu.

Plānojiet arī kopā par vecmāmiņu iesaistīšanos bērnu audzināšanas jautājumos, runājiet arī par to, kā jūs katrs varētu reaģēt uz bērnu asarām naktīs, ko jūs katrs domājat par bērnu gulēšanu pie vecākiem, ko katrs domājat par laiku, kad drīkst nākt pirmie ciemiņi pie nupat dzimušā bērniņa. Jo vairāk izrunāsiet, jo mazāka nepatīkamu pārsteigumu rašanās iespēja.

Komunikācijā ar bērniņu

Protams, labi vecāki ir tie, kas bērnus saprot un mīl bez jebkādiem nosacījumiem, jā, tam no vienas puses tā ir jābūt, bet no otras puses - tomēr ir jābūt arī precīzām robežām.

  1. Mīlestība bez nosacījumiem ir tava mazulīša attīstības pamats. Tā palīdz rasties pēc iespējas ciešākai saiknei. Bērniņam ir jāzina, ka vienmēr mīlēsi viņu tādu, kāds viņš ir, un viņam šī mīlestība nav jānopelna kaut kādā veidā. Tāpēc atceries - ņem viņu rokās, samīļo, cik bieži vien tas ir iespējams. Nemēģini savaldīties un nedomā, ka tas ir pilnīgi lieki, un tā tu viņu izlutināsi. Bet robežas ir tās, kas veido veselīgu personību. Tieši jūs abi - vecāki esat atbildīgi par noteikumu un robežu uzstādījumu attiecībā uz bērniņa uzvedību, rīcību un daudz ko citu, kas pieder pie viņa audzināšanas. Ir ļoti svarīgi, lai jūs abi uzņemtos šo svarīgo misiju un abi iemācītu bērniņam atšķirt labo no sliktā. Bet - noteikumi jāievēro arī pašiem, jo tieši jūs esat vislabākais piemērs bērniņam jebkurā vecumā.

Un vienmēr atcerieties: JŪS esat bērna vecāki. JŪS esat viņam vislabākie.