Neizteikti krūtsgali. Kā sagatavoties bērna barošanai?

Neizteikti krūtsgali. Kā sagatavoties bērna barošanai?

03. Nov 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Man ir neizteikts krūts gals un ar pirmo bērnu man nesanāca veiksmīga krūts barošana, jo bērnam bija grūti to paņemt. Tagad gaidu otro bērnu un esmu noskaņota viņu barot. Jau esmu mēģinājusi Niplette krūts gala veidotāju. Ko vēl varētu darīt un vai to var izlabot,” vaicājusi kāda topošā māmiņa.

Konsultē psiholoģe un krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande.

Otro bērniņu barot ir vieglāk!

„Diezgan bieži novērojams, ka pie pirmā bērniņa sievietei vēl nav izveidojies krūtsgals – tas ir plakans, dažreiz arī ievilkts.

Ja pie pirmā bērniņa šī problēma mēdz būt izteikta, tad pie otrā mazulīša krūts gals jau ir nedaudz izveidojies.

Visbiežāk otro bērniņu barot ir vieglāk kā pirmo, turklāt nereti mammai ir lielāka motivācija to darīt. Turklāt tad, ja māmiņai ir liela apņemšanās, mazuli var barot arī ar pavisam neizteiktiem krūts galiem.

Ko darīt, lai stimulētu krūts galus?

Šobrīd, grūtniecības laikā, māmiņai nav jādara nekas, lai krūts galu izstieptu, jo krūtsgala kairināšana var izraisīt dzemdes kontrakcijas.

Vienīgais, ko grūtniece var darīt, gatavojot krūtis mazulīša zīdīšanai, ir smērēt tās ar speciālajiem krūšu kopšanas krēmiem, kas domāti topošajām un jaunajām mammām. Tie palīdzēs ādai kļūst elastīgai un maigai, kā arī izstiepties un sarauties.

Savukārt, tad, kad bērniņš jau būs piedzimis, jaunajai māmiņai par savu problēmu uzreiz ir jāpastāsta vecmātei. Viņa var palīdzēt mazulim iemācīt satvert krūti. Katrs bērniņš piedzimst atšķirīgs: viens mazulis arī pie ļoti laba krūts gala var būt gausāks krūts zīdējs, bet cits – pie jebkura krūts gala dabūt to, kas viņam no dzīves pienākas,” skaidro Diāna Zande.

Māmiņu Klubs

Kā tu gaidot bērniņu rūpējies par savām krūtīm? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā
lauvinja lauvinja 03. Nov 2016, 09:07

Man gan šī problēma parādījās tikai ar otro bērnu, bet visu atrisināja krūšu galu veidotājs (ja atmiņa neviļ Avent firmas). LIetoju kādus pirmos 2 mēnešus barojot mazo, pēc tam vairs īsti nebija vajadzības. Tomēr mazulim laikam no tās krūts tikt pie piena bija grūtāk, tāpēc tā nebija mīļa, te palīdzēja barošanas pozas maiņa, mazo barojot "futbolbumbas"tvērienā http://www.vm.gov.lv/images/userfiles/phoebe/aktualitates_veselibas_veicinasana_8a03f52e8e639356c225792e00364f3b/zidisanas_abc_05_14_demo.pdf