Negribi sevi biedēt? Tad izvēlies rūpīgi, kur meklēt informāciju!

Negribi sevi biedēt? Tad izvēlies rūpīgi, kur meklēt informāciju!

03. Dec 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās interneta pasaule ir pārpilna dažādas informācijas gan par grūtniecību, gan dzemdībām, kas dažkārt topošās māmiņas spēj spēcīgi satraukt. Turpinājumā psiholoģe Diāna Zande stāsta, kur smelties informāciju un no kādiem avotiem labāk izvairīties, lai bērniņa gaidīšana būtu mierīgs, harmonisks un normāls fizioloģisks process! 

Lai negatīvi neietekmētos no interneta vidē atrodamās informācijas, pirmkārt, topošajai māmiņai ir rūpīgi jāizvēlas, kādu informāciju viņai meklēt!

„Protams, ja grūtniece izvēlēsies atrast informāciju par šausminošiem dzemdību stāstiem, pilnīgi noteikti, viņa to atradīs, un no tās ietekmējoties, sāks baidīties par iespējamo, savu dzemdību norisi.

Tad nu ir jautājums: kāpēc viņa to lasa?! Ko gan topošajai māmiņai dos vienas mammas stāsts par to, cik viņai bijušas briesmīgas dzemdības?! Turklāt, visticamāk, ka briesmīgas viņai tās šķiet, jo šī sieviete nav pārvarējusi savu negatīvo emocionālo pieredzi!

Emocionālā pieredze ir ļoti „lipīga” un viena cilvēka emocijas ātri vien ietekmē arī citus! Tiklīdz interneta sarunās kāda sieviete sāks stāstīt ko negatīvu, viņas teiktajam pievienosies vēl citi, negatīvām emocijām bagāti komentāri. Savukārt, ja kāds uzsāks runāt par kaut ko jauku, vairosies pozitīvās emocijas,” skaidro Diāna Zande.

Topošajām māmiņām psiholoģe iesaka nelodāt pa interneta vidi un nemeklēt arvien jaunus informācijas resursus, bet gan izvēlēties vienu vai divas mājas lapas, kurās smelties sev interesējošo un nepieciešamo informāciju!

„Iesaku izvēlēties tādus interneta informācijas avotus, kuros ir pēc iespējas daudz speciālistu viedokļu, nevis pašu grūtnieču un jauno māmiņu pieredze. Tātad ir jāmeklē tāds resurss, kurā nav pārāk daudz emociju, bet kurš ir racionāls un informatīvs,” pārliecināta psiholoģe.

Pirms izvēlies, kādu informāciju un kur to meklēt, apdomā, vai patiesi vēlies sevi iebiedēt, vai arī grūtniecību gribi padarīt par normālu procesu, kāds tas arī ir!

Māmiņu Klubs

Kā tu izvēlies informāciju, kuru lasīt un, kurai uzticēties? 

NODARBĪBAS TOPOŠAJĀM MĀMIŅĀM MĀMIŅU KLUBĀ PAŠĀ RĪGAS CENTRĀ->>>

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā