Negribēt vai nevarēt nemocīt mazuli to gaidot

Negribēt vai nevarēt nemocīt mazuli to gaidot

03. May 2018, 13:23 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Ir sagadījies tā, ka šobrīd ļoti daudz man zināmas sievietes ir gaidībās, vai arī tikko mazulīšus sagaidījušas. Ar savu labāko draudzeni arī esam gaidībās vienlaicīgi un mums abām pašlaik ir daudz vairāk par ko runāt kā jebkad iepriekš. Viņa gaida savu ļoti, ļoti gaidīto pirmdzimto, bet mēs - ceturto. Pēdējā mūsu saruna man ļoti, ļoti palikusi atmiņā. Es viņai jautāju, vai nebija grūti atmest smēķēšanu esot gaidībās, jo zinu, ka viņa tiešām nesmēķē šajā periodā. Viņa teica:" Nebūt nē, jo tas taču ir Tavs mazulis un, kā Tu vari viņu mocīt? Uzskatu, ka var nesmēķēt, ir tikai jāgrib, tās, kuras to nevar izdarīt, tās tikai atrunājas."

Ir taču daudz lielāka vēlme nedarīt pāri, nekā ievelkot pāris dūmus sajūtot to kaifu.

Man pašai nekad nav bijusi šāda dilemma, jo kādreiz esmu smēķējusi ļoti reti un tikai "tusiņos", kopānijas pēc un vienmēr šķitis grūti saprotams, kā jaunās māmiņas var gulēt slimnīcā uz grūtniecības saglabāšanu un tajā pašā laikā "izšmaukt" ārā gar stūri uzpītēt. Es zinu, vienu šādu māmiņu, pie kuras es arī gāju ciemos uz slimnīcu, nesu augļus, jo viņa bija ievesta ar asiņošanu un pastāvēja risks spontānajam abortam, bet atnākot ciemos viņu sastapu pie stūra ar cigareti zobos. Lūk, tas man nav saprotams, šī pati māmiņa gaidot otro mazuli vēl 6.grūtniecības mēnesi piedzērās tā, ka bija jānes uz taxi, lai aizbrauktu mājās... Neteiktu, ka no dzērāju un nelabvēlīgas ģimenes, kā mums sabiedrībā ierasts, ka šādi dara tikai "bomži", "dzērāji". Ļoti labi situēta ģimene, bet viņas uzskats bija - pirmais piedzima normāls, otrajam arī nekas slikts nenotiks, es taču to nedaru katru dienu un ne līdz grīdai...

Pavisam skumji redzot šādas situācijas, jo ir taču ģimenes, kuras ļoti, ļoti vēlas mazulīti un viņiem netiek dota iespēja viņu ieņemt, piedzemdēt, bet šādas mammas, kuras pret to visu izturas vieglprātīgi, gaida, dzemdē un audzina... Un tad vēlāk brīnās, kādēļ bēni ir tik alerģiski, slimīgi, slimo ar plaušu infekciju slimībām, ir ar novājinātu imūnsistēmu, kādēļ? Bet piedzima taču normāli - ar abām rokām, kājām, vizuāli bez defektiem, bet nākotnē....

Cik ļoti mammas nodara pāri mazuļiem neaizdomājoties. Protams, ja nepīpē publiski un tikai tādēļ, ko padomās apkārtējie, bet to dara mājās "pa kluso", tā jau mēs melojam sev un mazulim, un tas pa lielam ir nebūtiski, jo nodarām pāri tāpat.

Cik Jums, mammas, šķiet viegli, vai grūti atturēties no cigaretes, no "burziņiem" un "tusiņiem" ar kārtīgu iedzeršanu? Liegt segt to, ko gribas, vai tomēr piedomāt par veselīgu dzīvesveidu grūtniecības un mazuļa zīdīšanas periodā?

mamma88 mamma88 04. May 2018, 11:30

Es ari zinu vienu loti labu mammu, kura bernina del atmeta smekesanu. Te ir runa par prioritatem.

lauvinja lauvinja 03. May 2018, 16:41

Ne viss ir tikai melns un balts. Pati nekad neesmu smēķējusi, un , jā, ar nepatiku vēroju smēķējošas grūtnieces, tomēr ar pirkstu acīs nebadu.

Smēķēšana ir tāda acīs krītoša padarīšana. Bet kurš var izsvērt kas vairāk kaitīgi topošam mazulim - pāris mammmas izsmēķētas cigaretes vai dzīvoklī kā skurstenis kūpinošs topošais tēvs?

Cik daudzas ir gatavas atteikties grūtniecības un zīdīšanas laikā no matu krāsošanas, lietot krēmus un mazgāšanās līdzekļus dekoratīvo kosmētiku tādu, kas nav kaitīga mazulim?

Vai kurš izsvērs vai tā cigarete vai matu krāsa ir atstājusi lielāku iespaudu uz topošo mazuli kā zāļu lietošana grūtniecības un zīdīšanas laikā vai kontracepcijas tablešu lietošana zīdīšanas laikā? Kā zināms un ir pierādīts, atliekas izdalās caur mātes pienu, zivis dažviet pasaulē jau sekmīgi izmanto to, kas palicis pāris no sieviešu lietotajām kontracepcijas tabletēm un nonācis ūdenī pēc kanalizācijas attīrīšanas.

Mar_Mar Mar_Mar 03. May 2018, 14:22

Zinu arī tādu meiteni, kura smēķēja gaidībās, lai gan ar pirmo to atmeta, tad ar otro nē. Bet būtiski arī, manuprāt, bija tas, ka pirmajam bērnam tēvs nemaz ko tādu nepieļāva, bet otrais bērna tēvs, manuprāt, vājš raksturā, tikai teica, lai nesmēķē, bet viņa pa savam. Arī ar otro bija vairākas gulēšanas pa slimnīcām, bet uzsmēķēt gāja tāpat. Mans vīrs pat viņai teica, ka, ja viņa šitā turpinās, tad bērns dzeltens piedzims - protams, tas tā humoram, lai cilvēks saprot, ka nedrīkst smēķēt, bet tāpat vienalga bija. Pēc šīs meitenes, kuras tā darīju sapratu, ka tam cilvēkam rūp tikai pats ne bērns, jo, ja grib, tad visu var atmest, tas taču ir kāda dēļ. Tomēr pats amizantākais, kad jānorāda, kad kāda ne tā audzina un ka pareizāk, tad gan pirmā, kas to pamanīs 😃
Pati par laimi neesmu smēķējusi, pat ne tusiņos, grūtnieces tusiņos esmu redzējusi, bet tie jau tādi pieaugušo, kur alkohols nav obligāts un kāpēc gan topošajai mammai neizklaidēties, ja tas notiek piedienīgi nenodarot pāri ne sev, ne mazulim.

īgLa īgLa 03. May 2018, 13:44

Pirms bērniem smēķēju,biju to darījusi 10 gadus un smēķēju daudz. Atmetu dienā,kad uztaisīju testu,un tas parādīja 2 svītriņas. No tā laika pagājuši 5 gadi,ir piedzimis 2.bērns,īsti smēķēt vairs negribas. Bet man tas bija tikpašsaprotami,ka cigarete un mazulis nav savienojams!
Par tusiņiem-tos nekad sev neesmu liegusi,jo tie vairs nav kā pusaudžiem,jo arī draugiem ir ģimenes.