Mūzika dzemdības: būt harmonijā ar sevi arī dzemdību laikā

Mūzika dzemdības: būt harmonijā ar sevi arī dzemdību laikā

10. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūzikai mums apkārt ir tik daudz paveidu, tā ir ātra un mierīga, ritmiska un haotiska. Katram cilvēkam sava. Ir arī mūzika, kas nomierina garu un prātu, palīdz sasniegt sievietei harmoniju - ne tikai ikdienā, bet arī brīžam tik smagajā dzemdību procesā. 

Mūzika piepilda cilvēku ar pozitīvām sajūtām, kas palīdz attālināt sāpes. Maiga fona mūzika palīdzēs Tev dzemdību laikā ne tikai atslābināties, bet arī mazinās spriedzi Taviem palīgiem, radot daudz mierīgāku dzemdību atmosfēru. 

Zinātnieki ir atklājuši, ka mūzikai piemīt sāpes remdējoša iedarbība. Sievietes, kuras dzemdību laikā klausījušās mūziku, retāk pieprasījušas atsāpināšanas līdzekļus. Tāpat zinātnieki ir vienisprātis, ka mūzikas ritms var ietekmēt notiekošos procesus sievietes ķermenī, stimulēt laba noskaņojuma hormonu, endorfīnu, rašanos. Bez tam – tiek veicinātas arī ritmiskas kustības, mazināts stress, nogurums, paaugstinās dzīvīgums, darba spējas un pat imunitāte! 

Tev šķiet, ka dzemdībās mūzika ir pēdējais par ko aizdomāsies? Tomēr, varbūt jāsāk no otra gala – mūzika palīdzēs Tev nedomāt par daudz ko citu

Palīdz atslābināties

Dzemdības, īpaši jau pirmās, var būt ļoti garš un nogurdinošs process. Bez tam visvairāk spēka Tev vajadzēs pašās dzemdību beigās – izstumšanas periodā, tieši tādēļ iesākumā ir jātaupa spēki gan mammai, gan bēbim. To vislabāk izdarīt, cenšoties pēc iespējas vairāk atslābināties kontrakciju starplaikos. To Tev paveikt palīdzēs tieši mūzika!

Mūzika palīdzēs Tev koncentrēties uz savām izjūtām, kā arī stimulēs laimes hormonu, endorfīnu, ražošanu. Endorfīni rūpēja ne tikai par to, lai Tu justos priecīgāka, bet arī mazina nepatīkamās fiziskās sajūtas.

Nomierinoša fona mūzika palīdzēs atslābināties arī vīram, bez tam – tā vienkārši radīs nepiespiestāku atmosfēru!

Kā izvēlēties piemērotu mūziku?


Ja esi nolēmusi, ka dzemdību laikā vēlētos klausīties mūziku, jau laicīgi izrunā savas vēlmes ar dzemdību personālu. Noskaidro, vai dzemdību nodaļā ir magnetafons, vai arī tas ir jāņem līdzi. Tomēr zinot situāciju vairums slimnīcās, labāk ir ņemt līdzi nelielu magnetafonu, jo pat ja nodaļā tas ir, tad tikai viens, un, ko darīt, ja tieši tajā mirklī vēl kāda māmiņa sagribēs klausīties mūziku?


Kad jautājums par atskaņotāju ir nokārtots, jāķeras klāt piemērotu CD izvēlei. Iespējas ir divas – vai nu Tu ieraksti CD savas mīļākās dziesmas, vai arī izvēlies tieši Tevi atslābinošus ritmus. Galvenais ir izvēlēties tieši tādu mūziku, kas atslābina, nevis uzbudina. 

Vairums sieviešu dod priekšroku instrumentālai mūzikai nevis vokālam, jo vārdi var dzemdību procesā traucēt. Slaveni amerikāņu mediķi Viljams un Marta Sīrsi iesaka labāk izvēlēties tādus skaņdarbus, kur ritms mainās lēnām un pakāpeniski, kā, piemēram, koncerti arfai, pirmais Bualdē koncerts, sestā Bēthovena simfonija vai Pahelbeļa kanons, re, mažorā. 

Vēl kāds padoms, ko sniedz Sīrsu ģimene: mūzikas iedarbība būs vēl lielāka, ja uz dzemdībām izvēlēsies ņemt līdzi tādus skaņdarbus, kuri jums saistās ar kaut ko skaistu un īpašu. Tādā veidā mūzika spēj radīt pazīstamo, nomierinošo atmosfēru. Piemēram, tā var būt dziesma vai skaņdarbs, kas ir īpaši nozīmīga jums ar vīru - tāda dziesmas, kas skanēja, kad jūs iepazināties, tāda, ko bieži klausieties mašīnā vai mājās un tā tālāk. 

Bez tam – svarīgākais ir nodrošināties dažnedažādiem dzīves gadījumiem, jo, ja nepaņemsi līdzi disku ar mūziku vai radioaparātu un dzemdībās sagribēsi tomēr to paklausīties, skāde būs daudz lielāka, nekā, ja būsiet izvadājuši magnetafonu līdzi bez iemesla.

Māmiņu Kluba vecāku skolas pasniedzēja vecmāte Baiba Zelka par mūziku dzemdībās:


Viena daļa jauno māmiņu atceras ne tikai laiku aiz loga, bet arī dziesmu, pie kādas viņas bēbītis ir dzimis. 


Mūsu nodaļā katrā pirmsdzemdību istabā ir radioaparāts, kurā dzemdētājas ja vēlas, var regulēt kuru radiostaciju grib! Tās māmiņas, kuras zina, ko grib klausīties, dzemdībās parasti ņem līdzi no mājām savu CD. Māmiņas, kuras nodarbojas ar jogu ņem sava novirziena mūziku. Ir labāk, ja fonā skan klusināta mūzika un repertuārs var būt dažāds. 

Man darba procesā mūzika netraucē, jo mums postenī vienmēr skan radio.

 

PIESAKIES UZ MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!