Meditācija – prasme būt šeit un tagad! Pāris brīvas vietiņas grūtnieču meditācijai no 19.oktobra

Meditācija – prasme būt šeit un tagad! Pāris brīvas vietiņas grūtnieču meditācijai no 19.oktobra

17. Oct 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ilze Pavasare, reiki terapeite un meditācijas meistare, meditācijas ceļu izzina jau 16 gadus, zinības iegūstot pie dažādiem pasniedzējiem, uzzinot dažādu skolu pieejas un izvēloties savu ceļu, pa kuru iet meditācijā. To Ilze iesaka arī citiem – meditāciju apgūt, uzzinot dažādas pieejas un atrodot savu ceļu tajā, tādējādi sasniedzot sev vispiemērotāko rezultātu.

Instruments dzīves kvalitātes uzlabošanai

Meditācija kā garīga prakse nāk no austrumiem. Tā kā rietumu kultūra ir atšķirīga no austrumu kultūras, tad meditācija ir pielāgota rietumu kultūras vajadzībām, kur meditācija pati par sevi nav mērķis, bet gan instruments dzīves kvalitātes uzlabošanai. 

Būtībā arī latvieši no senām dienām ir meditējuši, nesaucot šīs darbības tādā svešvārdā kā meditācija. Jo arī dziedāšana, dejošana, folkloras izmantošana var būt kā meditācija, tāpēc ka meditācija tā ir apzināta dzīve, būšana šeit un tagad. Ilze Pavasare meditāciju raksturo ar trim A – būt apzinātam, aktīvam, atbildīgam. Apzinātība ir spēja uztvert mirkli starp stimulu un savu reakciju, tā ļauj saprast, vai esmu vienots ar darbību, ko daru, ļauj iegūt iekšējo stabilitāti – spēju arī stresainos apstākļos saglabāt iekšēju mieru. Tā nav būšana statiskā stāvoklī, bet gan kā atrašanās uz šūpolēm, protot ar savu pārvietošanos noturēt līdzsvaru. Meditācija palīdz pieņemt to, kas notiek cilvēkā pašā un viņa dzīvē, mainīt, ja tas ir nepieciešams vai pieredzēt situāciju, nebēgot no tās, neizliekoties, ka tās nav, ja mainīt situāciju nav iespējams. Tā ir kā prasme spēt koncentrēties darbam, pat ja blakus notiek remonts, kāds klaigā vai blakus mīņājas, darot savus darbus. Tā ir arī spēja defektus pārvērst par efektiem tas ir, izmantot jebkuru dzīves situāciju. Būt aktīvam nozīmē sevi novērot un pastāvīgi paturēt uzmanību, tas ir prāta un uzmanības treniņš, kas palīdz būt uztverošam un kultivē esības pieredzi. Būt atbildīgam nozīmē pazīt pašam sevi, apzināties dažādus prāta, emociju un ķermeņa stāvokļus, to savstarpējo ietekmi, kas raisa konkrētas uzvedības reakcijas. 

Meditācija - tā ir koncentrēšanās prakse, uzmanība uz sevi, kādu skaņu, objektu, vizualizāciju, elpu, kustību, lai palielinātu apzinātību ar esošo momentu, mazinātu stresu, veicinātu atbrīvotību, mudinātu uz personisku un garīgu izaugsmi. 

Meditācija - prakse, ko iespējams apgūt ikvienam

Ir cilvēki, kam šķiet, ka meditācija ir kaut kas sarežģīts un nesaprotams, bet savā būtībā tā ir vienkārša un pieejama katram, ko var pielietot jebkurā dzīves mirklī, radot noskaņu, apzinātību jeb uzmanību pret sevi vai apkārtējo vidi. To var praktizēt noteiktos brīžos vai arī visas dienas garumā. Meditāciju var veikt vienatnē, bet kopā sanākot, rodas kopības sajūta, ir iespējams pārrunāt ar grupas biedriem izjūtas un pārdomas, kas radušās meditācijas laikā. Un tas ir ļoti būtiski, jo meditācijas laikā bieži paceļas  lietas, domas, sajūtas, kas bijušas zemapziņā un ir svarīgi ar apziņu tās pārstrādāt, pieņemt, tādējādi neapzināto pieredzi pārnesot apzinātajā. Tāpēc Ilzei Pavasarei meditācija iet roku rokā ar terapiju. Viņa skaidro, ka meditācijas laikā darbojas labā smadzeņu puslode – tēlu puslode, savukārt pēc meditācijas runājot, klausoties darbojas kreisā smadzeņu puslode. Meditācijas laikā var arī parādīties izjūtas, trauksme, kas nāk no  pagātnes un kas ir nepabeigtas, tāpēc pēc meditācijas ar sarunu terapijas laikā to var izraudāt, izsmieties par to, pabeigt, tādējādi tālāk dzīvojot vieglāk, atrisinot kādu līdz šim neatrisinātu jautājumu.

Var būt satraukums, kā es nākšu uz grupu, es nemācēšu, bet Ilze iedrošina, ka droši var doties uz jebkuru grupu, kas ir uzrunājusi, viss tiks izskaidrots, izrunāts, parādīts. Ilze parasti nodarbības sākumā nedaudz sniedz izskaidrojošo informāciju par meditāciju, lai tālāk jau uzsvaru liktu uz praktizēšanu. Nomierinošās meditācijas laikā mazinās trauksme un stress, prāts “nelēkā” no vienas domas uz otru, tādējādi palīdzot pieņemt notiekošo, asimilējot to, kas rada apmierinātību. Uzmundrinošā meditācija palīdz pret depresīvām sajūtām, palīdzot plānot dienas gaitas, rīcību, risināt problēmas un regulēt savas emocijas. 

Ilze uzsver, lai gan ar meditāciju iespējams panāk dažādus rezultātus, tomēr meditācija neaizstāj ārstus un zāles, kad tas ir nepieciešams. Jo uzliekot uz jebkura burbuļojoša katliņa meditāciju kā vāciņu, sprādziens būs vēl lielāks. Tajā pašā laikā meditācija var iet paralēli ar citu nepieciešamu ārstēšanos, tādējādi papildinot un dodot pozitīvu rezultātu.

20160930124846-77830.jpg