Meditācija grūtniecēm kā instruments pārmaiņu pieņemšanai un piedzīvošanai

Meditācija grūtniecēm kā instruments pārmaiņu pieņemšanai un piedzīvošanai

16. Jul 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ilze Pavasare, reiki terapeite un meditāciju meistare teic, ka sieviete, kura ir gaidībās, sieviete, kura dzemdē un sieviete, kura kļuvusi par jauno māmiņu, īsā laikā vairākkārtēji hormonāli transformējas – sākotnēji sevī iznēsājot jaunu dzīvību, tad palīdzot bērniņam piedzimt un pēc tam jau mazulīti barojot un palīdzot iejusties jaunajos dzīves apstākļos. Tas viss sievietei ir ne tikai jāizpilda, bet dziļi būtībā sevī jāpieņem. Kādreiz tas notiek vieglāk, citreiz grūtāk. Meditācija ir viens no veidiem, kas palīdz šīs sadzīves un hormonālās pārmaiņas pieņemt, mazina stresu, iedarbojas arī fiziski, palīdzot noregulēt un stabilizēt organismā notiekošās izmaiņas.

Meditācijā var izmantot dažādus meditācijas veidus. Viens no tiem ir vizualizācija, kas grūtniecības laikā palīdz vizualizēt bērniņu, iekšējos procesus, kas notiek sievietes organismā. Savukārt dzemdību laikā meditācija palīdz vizualizēt notiekošo, piemēram, iztēlojoties sevi kā plaukstošo ziedu vai kā jūras vilni, kas atplūst un aizplūst. Tāpat meditācija ļauj trenēt apzinātību – spēju būt šeit un tagad, kā arī palīdz veidot savu iekšējo stabilizācijas procesu, kas palīdz nekrist garastāvokļu galējībās, kad sieviete ir pārlaimīga un pēc brīža pilnīgi nelaimīga. 

Meditācijas laikā tiek trenēta arī elpošana. Tā nav elpošana, ko māca dzemdību kursos, bet, kas lieliski var palīdzēt laikā starp sāpēm. Arī pašā grūtniecības laikā izpildīti elpošanas vingrinājumi palielina skābekļa daudzumu, kas nodrošina kā sievietes, tad mazulīša labsajūtu, jo skābekļa pietiekamība ir viens no būtiskiem aspektiem, lai mazulis un topošā māmiņa justos labi. 

Meditācijas laikā grūtniecēm sievietes apgūst dažādas meditācijas pozas, kas īpaši noder grūtniecības laikā, jo klasiskajā lotosa pozā ar taisnu muguru topošai māmiņai var būt ļoti grūti nosēdēt. Ir meditācija guļošā pozā, tāpat staigājot vai stāvot. Šīs pozas iespējams pielietot arī dzemdību sākumā, kas atvieglo muguras sāpes, palīdz sievietei kā fiziski, tā garīgi. 

Meditācija var būt kā relaksējoša, tā uzmundrinoša. Piemēram, grūtniecības laikā sievietei var būt svarīgi būt mierīgai, savukārt dzemdību laikā noderēs tieši uzmundrinošā meditācija, kas palīdz mazināt stresu un veicina atbrīvotību.

Meditācijas rezultātā sievietei ir vieglāk pieņemt notiekošo, vieglāk ir mainīties, kad tas ir nepieciešams, iespējams uztver vieglāk notiekošo. Tā ir attīstīta prasme būt šeit un tagad, būt aktīvai un atbildīgai. Arī stresa situācijās palikt iekšējā mierā, izjūtot savu prāta stabilitāti. 

Meditācija Topošajām māmiņām