Dūlas ieteikumi, kā sadzīvot ar punci gaidību laikā

14. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kļūstot par topošajām māmiņām, mēs reizēm nevaram sagaidīt to skaisto mirkli, kad mūsu puncītis sāks augt un mēs sajutīsim savu mazulīti. Taču reizē ar puncīša augšanu, mainās arī mūsu smaguma centrs, tas nozīmē, ka jāsāk piedomāt pie tā kā mēs stāvam, apsēžamies, apguļamies un arī pieceļamies, lai tas mūsu ķermenim būtu harmoniski. 

Tāpēc devāmies uz topošo māmiņu vingrošanas nodarbību Māmiņu Kluba Vecāku skolā pie dūlas Katrīnas Puriņas, lai kopā ar māmiņām pavingrotu un mācītos sadzīvot ar savu augošo punci.

Konsultē dūla Katrīna Puriņa.

Staipīšanās un stiepšanās

Viens no jautājumiem, kas ir aktuāls teju katrai topošajia māmiņai – vai gaidību laikā mēs drīkstam stiepties jeb staipīties un celt abas rokas uz augšu, jo nereti gadās, ka staipoties piedzīvojam muskuļu krampjus.

"Stiepties drīkst, bet pakāpeniski," iedrošina dūla Katrīna Puriņa. "Izstiep vienu kāju,tad otru. Izstiep vienu roku,tad otru. Es uzskatu,ka tas ir mīts, ka nevar staipīties. Ja to dara lēnām, tad drīkst, bet labāk, ja to dara pakāpeniski, paceļot nevis abas rokas kopā, bet pa vienai."

Apsēšanās, sēdēšana un gulēšana

Apsēšanās uz krēsla un piecelšanās no tā gaidību laikā ir nedaudz citādāka nekā pirms grūtniecības. Kad puncis ir paaudzies, apsēžoties un pieceļoties vēlams atbalstīties uz rokām.

"Grāmatās parasti raksta to, ka ir jāatspiežas ar abām rokām, bet šādā veidā māmiņas var justies nestabili," novērojumos dalās dūla Katrīna Puriņa.

Vēl viena lieta ar ko topošās māmiņas nereti sastopas ir ilgstoša sēdēšana, kas nav īpaši ērti.  Tā kā grūtnieces ilgi strādā un daudz strādā sēdošu darbu, tad speciālisti mājās ieteiktu iekārot spilventiņus aiz lāpstiņām, lai būtu platāka atzveltne. Tāpat zem pēdām jāpaliek stingrs pamats, lai kājas būtu saliektas 90 grādu leņķī.

Ja vēlamies ērti iekārtoties gulēšanai gultā vai uz dīvāniņa, vēlams to darīt uz sāniem, jo puncim paaugoties māmiņas bieži vien saka, ka gulēt uz muguras vairs nav iespējams. Un starp kājām var ielikt pakaviņu, lai puncis justos komfortabli.

Ceļoties sēdus vai kājās no guļus stāvokļa vai gluži pretēji – apguļoties, svarīgi visu darīt caur sānu, turklāt galvenais uzdevums ir nesasprindzināt vēderu un muguras muskulatūru, visam smagumam jābūt balstītam uz rokām un kājām.

"Ja mēs guļam uz sāna, tad sākumā atbalstāmies ar abām rokām pret grīdu, tad esam sēdus pozīcijā gultā, nolikušas kājas lejā, tad celšanās kājās notiek caur sēdus pozīciju," atklāj dūla Katrīna Puriņa.

Stāvēšana 

Arī ilgstoša stāvēšana kājās gaidību laikā var būt apgrūtinoša.

Dūla iesaka: "Tajā brīdī, kad jums ir ilgstoši jāstāv vajadzētu tomēr pamainīt svaru, uzliekot kaut kur kāju un tad pamainot. Tāpat noteikti vajadzētu pievērst uzmanību kāju pozīcijai stāvot- tām vajadzētu būt plecu platumā, lai topošā māmiņa sevi pareizi turētu."

Mums grūtniecība slaikā ir ne tikai jāaprod ar to, ka puncis aug un jāpielāgo savas kustības jaunajam stāvoklim, tāpat topošajām māmiņām ir vēlams arī kustēties un vingrot. Dūla Katrīna Puriņa, kura ikdienā daudz strādā ar grūtniecēm un piedalās bērniņa sagaidīšanā, stāsta, ka ir liela atšķirība starp to kā dzemdē māmiņa, kura gaidībās ir vingrojusi un to kā mazulīti laiž pasaulē māmiņa, kura šo iespēju nav izmantojusi: "Es esmu ievērojusi, ka topošajām māmiņām, kuras nav vingrojušas,  ir problemātiski saprast, kā elpot, kā arī viņas neiztur fizisko slodzi, kas dzemdībās ir jāpiedzīvo, tāpēc vingrojot tiek sagatavotas visas muskuļu grupas, kuras būs visnepieciešamākās dzemdībās." 

Vingrošana un elpošana

Dzemdību speciālisti saka, ka elpošana ir viena no svarīgākajām lietām, lai mēs spētu pārdzīvot kontrakcijas, tāpēc ir jāmācās pareizi elpot. Tāpat topošo māmiņu vingrošanas laikā mēs mācāmies padarīt savu kāju muskulatūru izturīgāku, jo dzemdībās tas ļoti noderēs.

Vingrošana kopā ar citām topošajām māmiņām noteikti var iedvesmot, jo vienas mājās mēs reti, kad saņemamies to darīt. 

Mēs Māmiņu Kluba Vecāku skolā topošo māmiņu vingrošanas nodarbībās tiekamies reizi nedēļā, tik daudz laika mēs noteikti varam atrast, lai veltīto to tikai sev un mazulītim, lai sajustu savu bērniņu, apgūtu elpošanas prasmes un sagatavotu savu ķermeni ne tikai dzedmībām, bet arī stiprinātu to laikam, kad būs jāauklē bērniņš. Māmiņas, vingrosim kopā!

 Māmiņu Klubs

TIEKAMIES PIRMDIENĀS MĀMIŅU KLUBA GRŪTNIEČU VINGROŠANAS NODARBĪBĀS AR DŪLU KATRĪNU PURIŅU!

 

Eksperts

Katrīna Puriņa- Liberte

Ginekoloģe, dzemdību speciāliste, ārsts -rezidents
Katrīna Puriņa- Liberte Vecāku skolā