Māmiņu Kluba Vecāku skola aug kopā ar bērniem

23. Nov 2015, 14:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Parasti kļūstot par topošo māmiņu, jaunas sievietes nereti mēdz mesties dažādās galējībās, meklēt padomus par bērniņa gaidīšanu internetā pie draudzenēm, - bieži to padomu ir tik daudz, ka sajūtas mēdz svārstīties no galīga izmisuma un nesaprašanas līdz pat pārcilvēcīgai parliecībai par notiekošo. Cik lietderīgi ir uzklausīt, pieņemt un dzīvē izmantot padomus, ko saņemam, parunāsim ar MK vadītāju – Sandiju Salaku, kura jau 10 gadus pati kļūstot par māmiņu un palīdzot citām māmiņām – zina, kas ir tas, kas nomierina un palīdz. Tāpēc ir tapis Māmiņu klubs, kurš nu jau ne tikai Latvijas vecākiem, bet arī Lietuvas un Igaunijas topošajiem un esošajiem vecākiem palīdz meklēt atbildes uz satraucošiem jautājumiem – apvienojot dažādus jomas speciālistus vienā draudzīgā ģimenē.

Par vecākiem nepiedzimst, par vecākiem kļūst. Zināšanas, gaidot mazuli, palīdzēs bērniņam justies gaidītam un aprūpētam

Māmiņu Kluba Vecāku skola pastāv jau 6 gadus pašā Rīgas centrā. Topošās māmiņas vingro, tiekas grūtnieču dienās, gūst atbalstu vecmāšu un dūlu konsultācijās, gatavojas dzemdībām apgūstot elpošanas vingrinājumus, nāk ciemos uz Vecāku skolu ar mazuļiem un pat ar pirmsskolas vecuma bērniem, kā arī - dodas uz mūsu speciālistu individuālajām konsultācijām.

Fizioterapeites Klaudijas Hēlas pieskatīšanas klubs pašiem jaunākajiem ir šī rudens jaunums!

Atkal jau jauns gads tūliņ noslēgsies – kāds tas ir bijis Māmiņu klubam?

Māmiņu Klubā skatāmies, mācāmies arī esot vecāki, jo kolēģu vidū arī šogad piedzimuši vairāki mazuļi, tātad, esam visu laiku procesā, un katrs mazulis ienes jaunas idejas, ko vajadzētu ieviest. Esam ievākušies jaunās telpās, Vecāku skola atvērusi savas durvis turpat, bet pirmajā stāvā, ir arī dažādiem pasākumiem vieta, kurā visi tiekamies un kopīgi darbojamies.

Vai ņemot verā mūsdienu informācijas pieejamības pajomus nav mazinājies vecāku skaits, kas vēlas saņemt atbildes klātienes konsultācijās Māmiņu klubā?

Personīgais kontakts ar speciālistu vienmēr ir svarīgs. Ja ir labs ārsts, ģimenes ārsts, psihologs - tas vienmēr būs labākais risinājums, kā risināt savus problēmjautājumus, jo vislabāk tomēr ir uzticēties speciālistiem. Arī rakstus portālā veidojam sadarbībā ar mūsu Vecāku skolas speciālistiem. Cilvēkiem patīk redzēt arī praktiskus paņēmienus, ne tikai gūt teoriju, Ir sajūta, ka gūsti informāciju priekš sevis personīgi, jo katra ģimene ir citādāka, katrai vajadzīga individuāla pieeja. MK Vecāku skolā nav viena viedokļa, ir dažādi speciālisti, un zinām, ka tieši pie mums ir labākie speciālisti, jo viņu informācijai var uzticēties, esam pārbaudījuši to uz saviem bērniem.

Ko vispār Māmiņu klubs piedāvā?

Atšķirībā no slimnīcu, dzemdību vietu veidotajiem kursiem, Māmiņu Klubs ir vairāk neitrālā pozīcijā, jo pie mums darbojas speciālisti no dažādām ārstniecības iestādēm. Tātad, viņi ir neatkarīgi speciālisti, jo vecāki pēc kursiem var izlemt, kur tieši laist pasaulē savu bērniņu. Mēs nesakam, ka kursi dzemdību iestādēs ir slikti, bet tie ir vairāk standarta kursi, informācija ir standartizēta, to var jau izlasīt grāmatās, žurnālos, tāpēc vecākiem gribas draudzīgu vidi, lai nav sajūta, ka esi slimnīcā. Tai jābūt vietai, kur arī topošais tētis nežāvājas, ir jābūt visiem patīkamai, jaukai videi. Telpām jābūt piemērotām, skaistām, un tieši to arī speciāli veidojām. Tas ir īpaši svarīgi tiem, kam ir pirmais bērniņš gaidāms. Viņiem ir svarīgi, lai vieta, kurā viņi gatavojas mazuļiem, būtu labākās kvalitātes, un tāpēc arī cenšamies.

Kas notiek Vecāku skolā?

Te ir ļoti daudz praktiskas informācijas no speciālistiem, kas katru dienu strādā dzemdību nodaļās, pieņem mazuļus. Arī tēti apmeklē krūts zīdīšanas lekcijas, un kāpēc? JO mammas pēc bērniņa dzimšanas var arī daudz ko aizmirst, bet tētis būs tas, kas palīdzēs ar savu padomu un lekcijā gūto informāciju, lai pēc tam abi līdzvērtīgi varētu auklēt savus bērnus. Vienāda atbildība, dzimumu līdztiesība. Jo vairāk tētis zinās, jo labāks tētis viņš būs, jo tēti tomēr ir mierīgāki, un viņi ir milzīgs atbalsts mammām. Tātad - Vecāku skola nav tikai mammām.

Kā vecāki Māmiņu Kluba Vecāku skolā mācās un kā mācās pati Vecāku skola?

Kā vecāki sāk mācīties? Māmiņu Kluba durvis ir atvērtas, dzemdības tuvojas, nodarbības notiek pie mums katru dienu, katrs var izvēlēties sev vēlamo nodarbību laiku. Nozīmīga ir psiholoģiskā gatavošanās dzemdībām. Gribas sagatavoties gan pirmajām, gan otrajām un pat trešajām dzemdībām. Tātad - atbalsts ir gan fizisks, gan emocionāls. Sagatavošanās - gan fiziska, gan psiholoģiska.

Klaudijas Hēlas Hendlinga nodarbībās vecāki jau grūtniecības laikā var mācīties, kā par mazuli pareizi rūpēties ar lellītes palīdzību. Ar hendlingu ir sajūta - "vai tiešām nemācēšu pacelt savu bērnu?", un tomēr paiet laiks, kad vecāki pat ar otro un trešo bērnu saprot, cik būtiski tomēr ir to visu darīt pareizi, pievēršot uzmanību bērna signāliem, saprotot bērnu fizioloģiju, tā ir mīlestības audzināšana, kad ar pieskārienu tu vari bērniņam izdarīt ārkārtīgi daudz, pat vari veicināt viņa talantus, ne tikai palīdzēt viņam veiksmīgi attīstīties. Tā ir ciešas saiknes veidošana.

Arī auklējot savus bērnus mūsu komandā, esam saskārušies ar tādu situāciju, kad ir ļoti grūti atdot savu bērnu dārziņā pusotra gada vecumā, jo tas ir fiziski un emocionāli neiespējami. Tāpēc izveidojām bērnu pieskatīšanas klubu, kurā tiek īstenota Piklera metode. Tā ir sagatavošanās pirms došanās uz lielo dārziņu. Tā nav pilna diena, bet tā ir īpaša diena - ir Piklera nodarbība, ir īpašs telpu iekārtojums, ir cita veida rotaļlietas, ir dabīga attīstīšanās, ir šķēršļi, priekšmeti, īpašs režīms, ekoloģiski tīra ēdināšana, un ir maza grupiņa. Tātad - mēs vērojam bērniņu, fotografējam viņu, fiksējam attīstības faktus. Bērnudārzs pie mums ir internacionāls, mazie komunicē savā starpā, protams, guļ diendusu, dodas pastaigās, bet pieeja ir individuāla. Mēs redzam, kā bērni ir izauguši, pateicoties Klaudijas Hēlas Piklera nodarbībām, tāpēc arī radās ideja par šo pieskatīšanas grupu. Bērns, kas devies uz šādām nodarbībām, ir audzināts pēc Piklera metodes, ir attīstītāks, drošāks, prasmīgāks. Viņš nebaidās no izaicinājumiem.

Plānojam brīvdienu bērnu rītus ar izklaidēm un izglītojošu programmu bērniem, bet īstenībā - jebkurš vecāks var atrast pie mums kaut ko sev, ar dažāda vecuma bērniem. Pie mums ir dažādas izcilas lekcijas, kas notiek vienuviet!

Vai Māmiņu klubā arī Ziemassvētkos būs kāds īpašs pasākums ģimenēm ar bērniem?

Jā, Ziemassvētku eglīšu pasākumu būs daudz, gatavojamies ar skaistu darbnīcu, programmu, priekšnesumiem, rūķi kārtīgi strādā un gaida ikvienu! Meklējiet informāciju Māmiņu Kluba portālā sadaļā Vecāku skola.

Kā vislabāk sagatavot vecāko bērnu jaunās atvases ienākšanai ģimenē? Vai ir kādas lekcija spar šo tēmu?

Ir tāda nodarbība tieši pie psihoterapeites Diānas Zandes, kas nu jau vairāku gadu garumā vada šo nodarbību un gatavo ne tikai vecākus otrā bērniņa ienākšanai ģimenē, bet arī ģimenes vecāko bērniņu. Vecāki dodas uz lekciju un saprot, kā runāt ar bērniņu, ko tieši viņam teikt, kad būtu īstais brīdis runāt, kā reaģēt uz dažādām pārmaiņām bērnā, otro mazuli gaidot.

Tiekamies Māmiņu Kluba Vecāku skolā un  - augsim kopā!

Māmiņu Klubs

20151116100702-75923.jpg