Mājdzemdības dzemdību iestādē: tas ir iespējams! Klusi, droši, tev patīkamā atmosfērā ar personisku attieksmi

20. Jan 2016, 12:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja jautājam topošajām māmiņām, kā viņas vēlas dzemdēt, lielākā daļa atzīst, ka vēlas bērniņu laist pasaulē dabīgā veidā, bez jebkāda veida iejaukšanās, protams, pēc iespējas nesāpīgāk, drošāk sev un bērniņam, un vēlams - ar komfortu, patīkamos apstākļos, kuros ir iespējama personiska pieeja konkrētajai topošajai mammai un viņas dzemdībām.  Vaik tiešām ikvienā medicīnas iestādē tas ir iespējams? Nav, un tomēr, arī Latvijā ir iespējamas mājdzemdības dzemdību nodaļās, medicīnas iestādēs, kur ikviena mamma var sajusties kā mājās.

Pirms daudziem gadiem fanču vecmāte-ginekologs Mišels Odens izstrādāja dabīgu dzemdību priekšnosacījumus: sieviete dzemdē tā, kā viņai ir ērti, vienalga - ūdenī vai gultā, guļus vai stāvus, viņa var dziedāt vai lasīt dzeju, tātad - darīt jebko, kas viņai liek justies ērti. Un vecmāte jeb dzemdību speciālists ir tas, kas vien seko līdzi dzemdību sākšanās procesam, un iejaucas tikai, kad tas ir patiesi nepieciešams. Pēc viņa domām, sievietei dzemdībās jāieklausās savā ķermenī, nevis jācīnās ar to, jāpretojas tam, bet gan jāpakļaujas un jāļauj tam laist pasaulē bērniņu dabīgi, tā, kā tas dabā iekārtots. 

Sagatavošanās dzemdībām

Iedomāsimies, ka sieviete vēlas maksimāli dabīgi dzemdēt. Bet ar šo vēlēšanos vien ir par maz, ir arī jāsaprot - ko tas nozīmē, kāpēc tādas dzemdības ir labas un vajadzīgas, ko tās sniedz māmiņai un bērniņam. Protams, būtu labi lasīt attiecīgu literatūru - grāmatas, žurnālus. Ieskatīties der arī internetā, un ļoti lietderīgi būtu pakomunicēt ar cilvēkiem, kas šādas dzemdības atbalsta. Jā, protams, ir jāiepazīstas arī ar konkrētās dzemdību iestādes apstākļiem tieši mājdzemdību nodaļā, jāiepazīstas arī ar ārstiem un vecmātēm, lai spētu aprast pie iespējamās dzemdību vietas un tās darbiniekiem. Jo vairāk sieviete zinās, jo dzemdības veiksmīgākas.

Mūsdienās topošās māmiņas var doties uz dzemdību sagatavošanas kursiem, baudīt arī dažādas citas nodarbības topošajām māmiņām. Un tādās nodarbībās var iemācīties ne tikai pareizi elpot, bet pat atslābināties starp kontrakcijām. Ērtākais variants - to visu izrunāt, apgūt pie speciālistiem, ar kuriem kopā plāno bērniņu sagaidīt. Kāpēc? Priekšstats par gaidāmajām dzemdībām pārāk neatšķirsies māmiņai un ārstam.

Svarīgākais, ko gūt nodarbībās, ir izpratne par dabīgām dzemdībām, kā arī tas, ka uzzināsiet, kāpēc tādas būtu labākas, kā tās noritēs. Protams, jābūt arī pozitīvi noskaņotai pret dzemdībām, pārliecinātai par to, ko vēlies.

Kā tas ir: mājdzemdības dzemdību iestādē

Ja topošā māmiņa nedodas uz dzemdību sagatavošanas kursiem, un vēl īsti nezin, ko sagaida no dzemdībām, tad, pilnīgi iespējams, ka kāds no dzemdību iestādes speciālistiem, kas praktizē mājdzemdības, viņai var palīdzēt. Te būs jautājumi, kurus vajadzētu izrunāt:

  • kas ir mājdzemdības jeb dabīgas dzemdības
  • kādi ir dabīgie atsāpinātāji šādās dzemdībās
  • vai ir iespējamas medicīniskās manipulācijas, un kādos gadījumos
  • no kā gribētu izvairīties mājdzemdībās
  • ko darīt, kā rīkoties ārkārtas situācijā
  • kādu palīdzību konkrētā sieviete gaida no ārsta vai vecmātes

Droši var izrunāt ne tikai šos, bet arī citus jautājumus, kas topošajai māmiņai un ārstam palīdzētu vienoties, izrunāties par dzemdību aptuveno gaitu, kā arī tā būs iespēja pie viena iepazīties tuvāk.

Pašas dzemdības sievietei var būt maksimāli ērtos apstākļos. Ideālā gadījumā tās ir vai nu katras sievietes mājas vai arī mājdzemdību nodaļa - stacionārs dzemdību iestādē. Tur būs skaistas mēbeles, patīkami apstākļi, ērta gulta bērniņam, iespējams pat ledusskapis, tējkanna, duša, vanna. Sieviete pati varēs izvēlēties, kādā pozā dzemdēt, kādu mūziku klausīties. Protams, dzemdībās varēs piedalīties arī vīrs vai kāds cits tuvs cilvēks. Katra sieviete var izvēlēties sev tīkamu apgaismojumu, apstākļus. Jāmācās vien maksimāli atslābināties un ieslēgt savus dabas instinktus.

Protams, mājdzemdības nav tikai sadzīves komforts. Svarīgākais ir tas, ka ar sievieti kopā ir kāds speciālists nepārtraukti, ir iespējama personiska attieksme un komunikācija. Sieviete var kustēties tā, kā vēlas, ieņemt sev ērtāko pozu, dziedāt, rīkoties tā, kā sajūt vajadzību. Speciālists sievieti atbalsta un cenšas neiejaukties. Epidurālā anestēzija šādās dzemdībās nebūs, bet sievietei vecmāte vai dzemdību speciālists palīdzēs atrast ērtāko ķermeņa stāvokli, tāpat ar pareizu elpošanu un atslābināšanās tehniku, būs iespējams sāpes mazināt.

Ja dzemdībās notiek kas negaidīts, sākumā tiek lietoti nemedikamentozi līdzekļi, piemēram, var izlīdzēties ar siltu vannu, kas palīdzēs dabīgā veidā sāpes mazināt. Siltais ūdens samazina adrenalīna sekrēciju, atslābina muskuļus un palīdz ātrāk atvērties dzemdes kaklam.

Mājdzemdības - tā nav tikai medicīniska palīdzība sievietei, kas vēlas dzemdēt mājās vai mājdzemdību nodaļā medicīnas iestādē, tās ir rūpes par sievieti. Speciālists, kas piedalās dzemdībās, iedziļinās sievietes stāvoklī un sajūtās, ieslēdz savu intuīciju. Ja māmiņa vēlēsies, lai viņai palīdz, tas tiks darīts. Ja vēlēsies būt viena, viņai ļaus pabūt vienai. Sievietei ir svarīgi izjust atbalstu dzemdībās, viņai viss tādā brīdī šķiet nozīmīgs - skatiens, vārdi, smaids, žesti, jo sīkumu dzemdībās nav.

Kas notiek uzreiz pēc dzemdībām

Mājdzemdības nebeidzas ar bērniņa dabīgu nākšanu pasaulē. Mazulītis jāuzliek mammai uzreiz uz puncīša, nabassaitei jāļauj izpulsēt, jānogaida, kamēr placenta piedzimst pati. Šķiet, it kā tās pašas dzemdību ierastās lietas, kas notiek arī slimnīcā, tikai - vai tiešām vienmēr viss notiek tā, kā tam būtu jānotiek? Bērniņš nevis vienkārši uz minūti jāuzliek māmiņai uz krūtīm, bet viņš tūlīt pēc dzimšanas drīkst visu laiku būt kopā ar māmiņu. Ja sieviete vēlas, tad arī nabassaitei jāļauj izpulsēt. Ja sieviete jūtas labi, placentas dzimšanu var gaidīt pat pusstundu - stundu.

Nākošais posms - jāiemāca māmiņai mazuli ēdināt ar krūti. Pirmajās dienās pēc dzemdībām, krūtīs ir vien pirmpiens, ar ko pilnībā pietiek mazulīša ēdināšanai. Protams, viss māmiņai ir jāpastāsta un jāparāda. Katrai sievietei te nepieciešams iedrošinājums un atbalsts. Jāparāda arī, kā rūpēties par mazuli. Māmiņa nedrīkst nokļuvusi mājās būt izmisusi, jo pēkšņi tik daudz jaunu pienākumu, ar ko grūti vienai tikt galā. Māmiņai atgriežoties no mājdzemdībām medicīnas iestādē jājūtas daudz pārliecinātākai par sevi.

Mājdzemdības - tas nav viens konkrēts scenārijs, tā ir attieksme pret dzemdībām kā pret individuālu procesu un maksimāli saudzīga attieksme pret māmiņu un bērniņu.

Pats galvenais cilvēks dzemdībās ir sieviete: ja viņa jūtas pasargāta un brīva, viņa spēj mazulīti laist pasaulē pati bez sarežģījumiem. Dzemdībās ārsts nav vienkārši ārsts, viņš jūt dzemdētāju, pavada viņu grūtajā ceļā, līdzpārdzīvo, saprot, atbalsta, iedrošina. Kopā ar māmiņu tiek izjusts prieks par bērniņa dzimšanu.

Ja gribi baudīt mājdzemdības:
  • atrodi speciālistu, kas tādas atbalsta
  • atrodi dzemdību iestādi, kurā mājdzemdības iespējams realizēt, vai arī - apdomā par iespēju bērniņu sagaidīt mājās
  • sagatavojies dzemdībām, apmeklējot dzemdību sagatavošanas kursus, lasot grāmatas
  • iemācies ieklausīties ķermenī un uzticēties sev
  • uzzini vairāk par dabīgiem atsāpinātājiem dzemdībās, iemācies pareizi elpot dzemdībās, mācies palīdzēt sev ar grūtnieču jogu, masāžu
  • ņem līdzi partneri, lai arī viņš sagatavojas, ja vēlas būt tavs paīgs
  • tici sev, savai pārliecībai, bet tai pat laikā esi elastīga: nebūtu prātīgi atteikties no mūsdienu medicīnas iespējām, ja tādas pēkšņi ir nepieciešamas

foto


20160107125508-12790.jpg