Mājas dzemdību skaits pieaudzis vairāk nekā trīs reizes. Kādas ir Tavas domas?

Mājas dzemdību skaits pieaudzis vairāk nekā trīs reizes. Kādas ir Tavas domas?

10. Dec 2012, 07:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pērn plānotās mājas dzemdībās pasaulē nākuši 176 bērni, kas ir augstākais mājās notikušo dzemdību skaits pēdējos sešos gados, liecina Latvijas veselības aprūpes statistikas gadagrāmatā apkopotā statistika.

Mājas dzemdību skaits pēdējo sešu gadu laikā pieaudzis vairāk nekā trīs reizes - 2006.gadā notikušas 52 plānotas dzemdības mājās, 2007.gadā - 43, 2008.gadā - 111, 2009.gadā - 141, 2010.gadā - 116, bet 2011.gadā jau 176.

Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe Dace Rezeberga sarunā ar aģentūru LETA sacīja, ka šāds pieaugums nav nekas neparasts. "Dzemdības mājās ir legāli iespējamas, turklāt mūsu sabiedrībā ir ļoti daudz "dabīgā" piekritēju - nevakcinēsies, zāles nedzers, slimnīcā nedzemdēs -, tā nu tas ir," izteicās ginekoloģe.

Vienlaikus Rezeberga uzsvēra, ka mājās var dzemdēt tikai veselas grūtnieces, un zemākā riska grupā ir sievietes, kuras jau iepriekš laidušas pasaulē bērniņu.

Tāpat ginekoloģe aicināja atcerēties, ka 10% ir tādu risku, kurus nav iespējams paredzēt. "Absolūti normālai sievietei, absolūti normālās dzemdībās var rasties komplikācijas, un tad svarīgu lomu spēlē laika faktors, jo mājas dzemdību laikā palīdzības apjoms ir vecmātes rokas, ausis, acis un atsevišķi priekšmeti, ko viņa paņem līdzi primārai reanimācijai," sacīja speciāliste.

Pērn Latvijā pasaulē nācis 18 331 bērns. Savukārt šā gada desmit mēnešos Latvijā dzimuši 16 590 mazuļi, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotā informācija.

LETA

Māmiņu Kluba diskusijai

Vai starp mums Māmiņu Klubā ir mammas, kas izmēģinājušas mājdzemdības pēdējo gadu laikā? Kādas ir jūsu atsauksmes? 

lauvinja lauvinja 10. Dec 2012, 19:12

Skaisti jau skan - mājdzemdības, harmonija, dabīgs..... Tomēr šis noteikti nav priekš manis, jo es nekad nespētu sev piedot, ja mājdzemdību dēļ problēmas rastos mazajam vai mazais paliktu bez mammas, tikai tāpēc, ka mans prāts ir pamājis atvadas uz brīdi.

Diemžēl šis ir TIKAI bizness! Tāds pats kā visi citi, mazliet riskants, bet par visu atbildība tak uzņemas pati sieviete!

Ja paskatās pasaulē, tad ASV un Holandē mājdzemdības vienkārši valstij izmaksā lētāk.....

Arguments par pagātni un pirtiņu, manās acīs neiztur kritiku sekojošu iemeslu dēļ:

* mūsdienu sieviete nav nedz TIK vesela, nedz TIK fiziski attīstīta, nedz TIK morāli nobriedusi, nedz TIK dabīgi ēdusi un dzīvojusi;
* bez tam nomirt daļai no bērniem bija norma un kura mūsdienu pie pilna prāta esoša sieviete ir tam gatava?

gucci123 gucci123 10. Dec 2012, 09:53

Es solidarizējos ar Ululu, jo mājdzemdības ir ļoti liels risks pat super veselai sievietei.