Latvijā ģimenes arvien biežāk izlemj laist pasaulē trešo vai ceturto bērnu

01. Oct 2015, 08:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par spīti sliktajiem demogrāfijas skaitļiem, ir arī kāda ļoti pozitīva ziņa – Latvijas ģimenes arvien biežāk izlemj laist pasaulē trešo vai ceturto bērnu. Lai gan šis skaitlis palielinājies tikai par trim procentiem, tas ir lielākais pieaugums 30 gadu laikā.

Rīgas dzemdību nama vecmāte Kristīne Embure-Zapoļska, kuras darba stāžs ir vairāk nekā 20 gadi, ir novērojusi, ka salīdzinājumā ar 90.gadiem un 2000.gadu sākumu ģimenes biežāk atļaujas laist pasaulē trešo un ceturto bērnu. Toreiz topošie vecāki mēģināja sapelnīt naudu mājokļa un auto iegādei un tikai pēc tam ķērās klāt bērnu plānošanai.

Pēdējo piecu gadu laikā ar katru nākamo gadu par labu trešajam bērnam izšķiras arvien vairāk vecāku. Pērn tādu piedzima nepilni trīs tūkstoši. Pēdējo 30 gadu laikā tas ir lielākais kāpums.

Latvija par četriem bērniem maksā 102 eiro lielo pabalstu. Demogrāfs Ilmārs Mežs uzskata, ka Latvijai vajadzētu sekot Igaunijas pieredzei. Tikmēr Latvija, apstiprinot jauno 2016.gada budžetu, ir pieļāvusi kļūdu – neapliekamā minimuma diferenciācijas jautājumā.

Atbalstot šādas iniciatīvas, valdības zemteksts esot daudzbērnu ģimenes nav mūsu prioritāte, ko var nolasīt arī cilvēki, kuri apdomā iespēju laist pasaulē trešo vai ceturto bērnu, tāpēc ļoti iespējams, ka pozitīva tendence laist pasaulē trešo bērnu var iet zudumā.

Tikmēr pēc pēdējiem Eurostat datiem tieši Latvijā no visām Eiropas savienības valstīm daudzbērnu ģimenēm ir vislielākais risks kļūt nabadzīgām. Agita gan paļaujas tikai uz pašu spēkiem un priecājas par igauņu māmiņām, kuras optimistiskāk var skatīties nākotnē.

Skaties.lv