Lai grūtniecības laikā mazinātu pigmentācijas plankumus, obligāti jālieto saules aizsargkrēmu

26. Jun 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja gaidi bērniņu, iespējams, arī tu esi novērojusi, ka uz sejas parādījušies pigmentācijas laukumi. Kāpēc tā notiek un kā pigmentācijas veidošanos mazināt, vaicājām dermatoloģei Kristīnei Kalniņai.

Grūtniecēm pigmenta plankumi veidojas gan gada gaišajā, gan arī tumšajā periodā, bet, līdz ar saules pastiprināšanos un ultravioleto starojumu, tieši pavasarī un vasarā pigmentu plankumu veidošanās noris aktīvāk. Pēc dermatoloģes Kristīnes Kalniņas teiktā, grūtniecības laikā pigmentācija visizteiktākā kļūst tieši 2. un 3. trimestrī, visbiežāk sākot no gaidību 25. nedēļas, ko izraisa hormonālais fons un arī ultravioletais starojums. 

“Ultravioletie stari pastiprina jebkuru pigmentāciju, neatkarīgi no tā, vai tā būtu grūtnieču pigmentācija, pēciekaisuma pigmentācija,” skaidro dermatoloģe Viņa norāda, ka šī iemesla dēļ topošajām māmiņām būtu obligāti jālieto saules aizsargkrēms, jo pat mākoņainā laikā, kad šķiet, ka saules stari līdz ādai nenonāk, var iesauļoties, līdz ar to pastiprinās arī pigmentācijas laukumi.

Pigmentācijas plankumi ir estētiski pamanāmi un grūtniecības laikā visbiežāk veidojas uz pieres, vaigu kauliem, deguna, žokļa līnijas. Ja netiek lietots saules aizsargkrēms, pigmentācija pastiprināsies.

Tā kā sieviete nevar ietekmēt hormonālās izmaiņas, viņa var veikt praktiskus pasākumus, lai pasargātu savu ādu no ultravioletā starojuma:

  • Lieto SPF 50+ saules aizsargkrēmu, pievēršot uzmanību, lai tas būtu plaša spektra. Tas nozīmē, ka uz iepakojuma jābūt norādītam, ka krēms aizsargā ne tikai no UVB, kas rada pigmentāciju, bet arī UVA stariem.
  • Dodoties laukā, liec galvā cepuri, jo tā palīdzēs vēl labāk bloķēt ultravioletos starus.
  • Pēc katras ūdens peldes, mazgāšanās lieto mitrinošus krēmus. Jo mitrinātāka būs āda, jo mazāka iespējamība, ka pigmentācijas plankumi būs vizuāli izteiktāki. Sausa āda nevienmērīgāk lauž saules starus, kas pigmentācijas plankumus var padarīt pamanāmākus.

Dermatoloģe Kristīne Kalniņa, runājot par pigmentācijas laukumu veidošanos, atgādina, ka tad, ja pigmentācija ir ļoti uzkrītoša, rada emocionālu diskomfortu un nepazūd arī pēc ilgāka perioda, jāvēršas pēc palīdzības pie dermatologa.