MĀMIŅAS SATRAUKTAS - dzemdību  iestāžu skaits strauji samazinās.

MĀMIŅAS SATRAUKTAS - dzemdību iestāžu skaits strauji samazinās.

02. Nov 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāku medija “Māmiņu Klubs” māmiņas satraukušās par Cēsu dzemdību nodaļas slēgšanu, jo neesot speciālistu, kas tajā strādā.  Tomēr uz slēgšanas robežas ir vēl daudzas citas dzemdību nodaļas Latvijā ar nepietiekošu dzemdību skaitu. Vai Latvijā būtiski samazināsies dzemdību pieejamība? Māmiņu klubs sazinājās ar “melnajā sarakstā” esošajām dzemdību iestādēm.

Lai gan šobrīd Cēsu dzemdību nodaļa tiek slēgta uz laiku, jau tagad ir skaidrs, ka tuvākajā laikā neizdosies atrisināt esošo problēmsituāciju, jo kā intervijā Vidzemes.TV atzīst Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja Inguna Liepa – jau pirms diviem gadiem bijis skaidrs, ka problēmas dzemdniecības nozarē ir pārāk samilzušas un šāds iznākums ir likumsakarīgs. Daudzi ārsti labprātāk izvēlas strādāt privāti, nevis stacionārā, kur jāuzņemas atbildība par mātes un bērna veselību.

Cēsu klīnika jau vienojusies, ka dzemdību gadījumā sievietes no Cēsīm un Cēsu apkārtnes uzņems Vidzemes slimnīca Valmierā vai Siguldas slimnīca – šīs dzemdību iestādes atbilst Veselības ministres Andas Čakšas vēlmei – saglabāt tās dzemdību iestādes, kurās gadā notiek vismaz 700 dzemdību.

Nacionālā veselības dienesta sabiedrisko attiecību vadītāja Evija Štālberga pirms gada žurnālam “IR” apstiprināja, ka šiem kritērijiem atbilst arī Daugavpils reģionālā slimnīca, Jelgavas pilsētas slimnīca, Jūrmalas slimnīca, Liepājas reģionālā slimnīca, Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Dzemdību nams.  Pārējās 11 slimnīcās dzemdību skaits ir mazāks un, ja tiks īstenota veselības ministres iecere par šādām pārmaiņām, pēc reformas dzemdības arī tur varētu vairs nepieņemt. 

“Māmiņu klubam" izdevās sazināties ar lielāko daļu no šīm “melnajā sarakstā” esošajām slimnīcām – kurās ik gadu tiek pieņemtas mazāk nekā 700 dzemdības. Jūtams satraukums un bažas ikvienā sarunā, tomēr kopīga cerība, ka izdosies strādāt vēl daudzus gadus, nepamet.

20171101131547-91630.jpg

Balvu un Gulbenes dzemdību apvienība šobrīd strādā un citas informācijas, ka tuvākajā laikā, kaut kas varētu mainīties nav, tāda pašā situācijā šobrīd arī Madonas slimnīca. Dzemdību nodaļa strādā un par izmaiņām šobrīd nekas neliecina. Kā zināms – Tukuma slimnīcas dzemdību nodaļa tika slēgta šajā pavasarī un nu tai pievienojusies arī Cēsu slimnīcas dzemdību nodaļaDobeles un apkārtnes slimnīcas galvenā māsa – Lelde Pintāne atklāja, ka šobrīd slimnīcas dzemdību nodaļa strādā, tomēr, esot jau līdzīgas bažas, tāpat kā Cēsīs – problēma ar speciālistiem pastāv tāpat kā citur nozarē. Esošie speciālisti var saslimt, var izvēlēties strādāt kur citur. Mammas droši var doties dzemdēt arī uz Jēkabpils reģionālo slimnīcu – arī tur dzemdību nodaļa šobrīd strādā un ir gatava uzņemt ikvienu topošo māmiņu.

Ilgāka saruna “Māmiņu klubam" izvērtās ar Preiļu slimnīcas galveno ārsti Viktoriju Šmuksti, kura atviegloti atzīst, ka šobrīd jau viss strādā, tomēr, kas būs tālāk, esot ļoti grūti spriest. “Ņemot vērā reformas – mēs droši neesam. Līgums mums ar NVD(Nacionālais veselības dienests) ir līdz gada beigām, ar bažām gaidām jauno. Mainās veselības aprūpes finansēšanas noteikumi Nr.1529 – [kārtība ,kādā tiek organizēta un finansēta veselības aprūpe. red.piezīme]. Šobrīd noteikumi ir izstrādes stadijā, bijusi apspriešana. Uz šo brīdi tajā nebija iekšā stacionārā daļa, bija tikai ambulatorā daļa, cerams, ka tad, kad jaunos noteikumus saņemsim, sapratīsim, kas notiek tālāk.”

Preiļu slimnīcas galvenā ārste apzinās, ka dzemdību skaits Preiļu slimnīcas dzemdību nodaļā ir mazāks, nekā to paredz veselības ministres noteiktais minimums 700. Uz šo brīdi, 2017. gadā Preiļu dzemdību nodaļā pieņemtas 330 dzemdības, pirms gada – 2016. gadā tās bijušas 480. Uz Preiļu slimnīcu dzemdēt dodas māmiņas no tuvākās apkārtnes – Rēzeknes, Ludzas, Daugavpils, atsevišķi gadījumi arī no Jēkabpils. Dzemdību nodaļā strādā gan vecmātes, palīdzību topošajām un jaunajām māmiņām sniedz arī dūlas, strādā arī Māmiņu skola.

“Viss ir naudas rokās. Ja mums naudu neiedos – mums būs stipri jādomā vai mēs varēsim izdzīvot. No gada uz gadu ceram. Arī darbiniekiem tas ir briesmīgi, katru gadu  ir šī sajūta, atkal un atkal no jauna. Būs vai nebūs…”

Ar Ogres, Kuldīgas un Rēzeknes slimnīcas dzemdību nodaļām “Māmiņu klubam" šobrīd neizdevās sazināties, tomēr, slimnīcu mājas lapās pieejamā informācija liecina, ka šobrīd dzemdību nodaļas strādā un topošās māmiņas var dzemdēt arī tur.

Ventspilī esošā Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas dzemdību nodaļas  vecākā vecmāte Gunta Cērpa  atklāj, ka pirms gada, 2016. gadā nodaļā tika pieņemtas 630 dzemdības, kas gandrīz ir pietiekošs skaits, tomēr šogad, kad līdz gada beigām ir palikuši vien divi mēneši, dzemdību skaits tuvojas 500. Vecmāte pauž cerību, ka šo divu mēnešu laikā tas varētu pieaugt, tomēr apzinās, ka problēma ar topošajiem vecākiem, kas aizbraukuši, ir ļoti ietekmējuši esošo situāciju.

“Ar lielām cerībām ceram, ka viss būs kārtībā un varēsim strādāt vēl daudzus gadus.”

Jau šobrīd daudzas topošās māmiņas pauž satraukumu par to, kas notiks ar dzemdību iestādēm viņu dzīvesvietas tuvumā. Vai turpmāk būs iespēja tajās dzemdēt? Vai reformu rezultātā arī tās netiks slēgtas? 

Ko par to domā TU? 

Avots: Maminuklubs.lv

 

 25.novembrī Māmiņu Klubs organizē gada pasākumu - Lielo Māmiņu Kongresu, kas norisināsies Jūrmalā, Semarah Hotels Lielupe un pulcēs speciālistus par veselīgu grūtniecību, dzemdībām, mātes un bērna veselību. Pasākums jaunajām ģimenēm bez maksas

ziemelbriedis ziemelbriedis 03. Nov 2017, 20:36 Alexa26

Es atkal visas reizes no Jelgavas braucu uz Dobeli dzemdēt. jo tur ir lieliski speciālisti un patīkama, privāta pieeja.
Arī lai atbalstītu nodaļu un bērnu mazās dzimstības dēļ viņu neaizslēgtu 😃

kerstyna kerstyna 03. Nov 2017, 16:58

Brauciet , dāmas , uz Madonu 😀 Mums ir viss, kas nepieciešams , lai pasaulē ierastos bērņuks 😀 Un uz Madonu arī brauc, no diezgan attālām vietām 😀

Alexa26 Alexa26 02. Nov 2017, 17:52

Es abas reizes dzemdēju Jelgavā, jāsaka godīgi, braucu no Dobeles, speciālistu vairakuma dēļ turp dzemdēt...un abās reizēs slimnīca ir bijusi tik ļoti pārpildīta, ka dzemdētājas tiek izvietotas pat ginekoloģijas nodaļā, dzemdību nodaļai trūkst palātu, kur izmitināt vairāk dzemdēt gribētājas.

lauvinja lauvinja 01. Nov 2017, 15:10 mincenee

Iespējams Tev taisnība, varbūt vajag atstāt Dobeli ne Jelgavu. Bet jebkurā gadījumā šādas izmaiņas nedrīkst notikt mehāniski.

mincenee mincenee 01. Nov 2017, 14:38 lauvinja

Rīga nespētu pieņemt savās divās dzemdēšanas vietās vēl visas tās, kuras dzemdētu Jūrmalā un Jelgavā. Nav jau jāpataisa par konveijeru. Drīzāk tad var teikt, ka Dobele ar Jelgavu ir ļoti tuvu. Bet es nenoliedzami priecājos, ka nedzīvoju kaut kur reģionā, kur līdz dzemdību iestādei tālu jābrauc.

lauvinja lauvinja 01. Nov 2017, 14:03

Konceptuāli atbalstu mazo dzemdību nodaļu slēgšanu, viens ir finansiālais aspekts, bet otrs profesionālais aspekts - pie maza dzemdību apjoma zūd medicīnas personāla profesionalitāte (iemaņas).

Vienlaikus būtu jādomā par līdzsvarotu dzemdību nodaļu izvietojumu valsts teritorijā, tā lai tās būtu gana ērti sasniedzamas saprātīgā laika sprīdī. Šobrīd man šķiet šis aspekts īsti nav pārdomāts, jo koncentrācija ap Rīgu ir pārāk skaidri iezīmēta (jūrmala, jelgava atrodas gana tuvu Rīgai....).