Kompleksās analīzes topošajai māmiņai. Kurā grūtniecības periodā tās jāveic?

12. Nov 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai būtu droša, ka grūtniecība noris bez sarežģījumiem, topošajai māmiņai regulāri jāveic dažādas analīzes. Kādos grūtniecības periodos svarīgi veikt dažādas kompleksās analīzes, Māmiņu Klubs vaicāja Veselības Centru apvienības poliklīnikas “Dzelzceļa veselības centrs” ginekoloģei Dacei Zolbergai.

Tiklīdz sievietei ir apjautis, ka ir iestājusies grūtniecība, līdz gaidību 12.nedēļai vēlams doties uz pirmo vizīti pie ginekologa, kurš arī nozīmēs analīzes, lai pārliecinātos, ka grūtniecība norit bez sarežģījumiem.

Kā norāda ginekoloģe, tieši pirmā trimestra laikā veiktās analīzes ir visplašākās, komplekso analīžu spektrā ietilpstot pilnai asins ainai. Tāpat arī tiek pārbaudīti feritīni, vai topošajai māmiņai nav AIDS, sifiliss, B hepatīts. Ārste skaidro, ka aizvien biežāk tiek pārbaudīts, vai sievietei nav arī C hepatīts. Papildus iepriekšminētajam, šajā grūtniecības periodā ir jānodod arī urīna analīzes, tiek veikta uroģenitālā iztriepe. Ja pēdējo trīs gadu laikā sievietei nav veikta onkocitoloģiskā analīze vai arī iepriekš tā ir bijusi izmainīta, šajā grūtniecības etapā tiks veikta arī šī pārbaude. “Pirmā trimestra beigās tiek veikts arī 1.trimestra skrīnings, PAPPA-A tests un arī HCG analīzes,” norāda ginekoloģe Dace Zolberga.

Ginekoloģe norāda, ka grūtniecības laikā topošajām māmiņām ir jānodod urīna analīzes, jo to rezultāti ir pirmais marķieris, kas norāda uz izmaiņām organismā. Līdz ar urīna analīzēm grūtniecības 16. – 18.nedēļā tiek noteikts arī hemoglobīns, kā arī pārbaudīts feritīns, ja iepriekš veiktajās analīzēs ir fiksētas kādas izmaiņas. Tāpat arī gadījumā, ja grūtniecības 1.trimestra skrīningā ir fiksētas kādas izmaiņas, šajā periodā veic 2.trimestra skrīningu.

“Katrai sievietei nebūt nav jālieto kompleksie vitamīni vai dzelzs preparāti, ja organismā visa ir gana. Kompleksās analīzes ir marķieris, kas parādīs, kurā brīdī ir jāpalīdz organismam uzņemot papildu dzelzi, D vitamīnu vai citus preparātus,” norāda ginekoloģe Dace Zolberga.

Grūtniecības 25. – 26. nedēļā tiek pārbaudīts hemoglobīna līmenis, kas tiek darīts tāpēc, ka tieši hemoglobīns ir galvenais skābekļa piegādātājs gan mammai, gan bērniņam. Papildu tam tiek atkārtoti pārbaudīts feritīns, kā arī veikta urīna analīze. “Šajā laikā grūtniecēm piedāvā arī orālo glikozes tolerances testu, kas parāda, kā organisms iztur slodzi,” piebilst ginekoloģe Dace Zolberga.

Nākamā vizīte pie ārsta topošajai māmiņai tiek noteikta uz grūtniecības 29. – 30.nedēļu, kad atkārtoti tiek pārbaudīts hemoglobīna līmenis, kā arī atkārtoti ņemtas analīzes, lai pārbaudītu, vai topošajai māmiņai nav sifiliss. Ja nepieciešams, šajā gaidību periodā tiek nodotas arī urīna analīzes un pārbaudīts bāzes dzelzs līmenis.

Vēl pirms noteiktā dzemdību datuma topošajai māmiņai pie ārsta jādodas grūtniecības 34. – 36.nedēļā, kad tiek nodotas arī analīzes, lai kontrolētu dzelzs līmeni un feritīnu, kā arī pēc nepieciešamības tiek nozīmētas urīna analīzes.