Ko patiesībā nozīmē ēst par diviem?

Ko patiesībā nozīmē ēst par diviem?

31. Jan 2014, 06:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā jāēd pa diviem- mīts, kas dzirdēts, ne reizi vien. Vai tā ir patiesībā? Skaidrojam pie uztura speciālistes Ineses Siksnas.

Vai grūtniecības laikā var ēst „par diviem” grūtniecības laikā?

„Nē,to parasti topošajām māmiņām neiesaku,lai gan var būt vēlme to darīt, bet ārsts to noteikti neieteiktu,” uzskata uztura speciāliste.

Ķermenis grūtniecības laikā spēj uzņemt daudz vairāk uzturvielu, tomēr uzņemot divreiz vairāk vitamīnu, tas nenozīmē, ka būs divreiz veselīgāks mazulis- drīzāk tas nozīmē pārmērīgu svara pieaugumu, kas var paaugstināt dažādas komplikācijas grūtniecības laikā.

„Ja sievietei pirms grūtniecības ir veselīgs svars, pirmajā trimestrī nav vajadzīgas papildus kalorijas, 2.trimestrī nepieciešamas aptuveni 300 papildus kalorijas, bet trešajā trimestrī- aptuveni 450 kalorijas dienā,” atklāj Inese Siksna, „Ja ir pārmērīgs svars vai sieviete ir nepietiekams svars, nepieciešams uzņemt mazāk vai vairāk atkarībā no tā, kāds ir svars.Šīs kalorijas ir aptuveni pāris glāzēs piena vai saujā saulespuķu sēklu.”

Kā saņemt pietiekami daudz uzturvielas grūtniecības laikā, neuzņemot pārāk daudz kaloriju?

Lai apmierinātu ikdienas nepieciešamību pēc olbaltumvielām, kalorijām, ogļhidrātiem, veselīgām taukskābēm un galvenajiem vitamīniem un minerālvielām, grūtniecības laikā jāēd pēc iespējas dažādāks uzturs. Un pat ēdot vienas noteiktas kategorijas produktus,piemēram, dārzeņus, izvēlies pēc iespējas dažādāku krāsu, veidu, faktūru dārzeņus.

Mēģini pēc iespējas samazināt papildus kaloriju skaitu, ēdot ceptus, treknus ēdienus ar papildus taukiem un cukuru. Tā vietā dod priekšroku maltītēm un uzkodām ar mazāku kaloriju skaitu. Ēdot ikdienā veselīgas uzkodas, piemēram, jogurtu, riekstus, cieti vārītas olas, svaigus augļus vai dārzeņus, vari uzņemt veselīgas kalorijas,kas vajadzīgas mazulim.

Izvēlies pēc iespējas mazāk apstrādātus pārtikas produktus, dodot priekšroku pilngraudu maizei, brūnajiem rīsiem, nevis baltmaizei vai baltajiem rīsiem.

Cik daudz uzturvielu uzņemu es un cik daudz mazulis puncī?

Ārsts nevar pateikt, cik tieši uzturvielu uzņem Tu vai bērniņš, tomēr jāatceras, ka bērniņš uzņem uzturvielas, saņemot tās no Taviem kauliem un audiem.

Agrāk tika uzskatīts, ka bērns paņems visas nepieciešamās uzturvielas, neatkarīgi no māmiņas uztura, piemēram, ja māmiņa neuzņem pietiekami daudz kalcija, bērns saņems pietiekamas uzturvielas kauliem un zobiem.

Tomēr tagad eksperti uzskata, ka bērniņu puncī ietekmē topošās māmiņas nabadzīgais uzturs, turklāt ilgākā periodā.

Mazuļa veselība un augšana ir tieši saistīta ar to,ko Tu ēd grūtniecības laikā. To, ko Tu ēd, ir ļoti svarīgi.

Un nākamajā reizē,kad būs kārdinājums ēst vairāk nekā patiesībā nepieciešams, atceries, ka Tu grūtniecības laikā ēd mazuļa labā, nevis lai uzbarotos.Izvēlies kvalitāti, nevis kvantitāti!

Māmiņu Klubs

Eksperts