Ko neēst, gaidot bērniņu?

Ko neēst, gaidot bērniņu?

01. May 2016, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecības laikā, topošajai māmiņai īpaši jāpievērš uzmanība tam, ko likt šķīvī un, ko gatavot! Kādi pārtikas produkti grūtniecēm nav ieteicami un, kā pārtiku pareizi pagatavot, jautājām uztura speciālistei Inesei Siksnai. 

Bīstamais A vitamīns

Grūtniecības laikā sievietēm nav vēlams uzturā lietot pārmēru daudz produktus, kuros ir liels vitamīna A daudzums, piemēram, aknas. Tāpat, neiesaka arī šī vitamīna preparātus. Tas tādēļ, ka pārmērīgi lielās devās, A vitamīns ir toksisks.

Pārsvarā, visi taukos šķīstošie vitamīni (A, D, E un K), pārstrādājas aknās, tādēļ pastāv risks, ka laika gaitā var parādīties kādi aknu funkciju traucējumi. Šis orgāns ir tā organisma daļa, kas to atindē no visām kaitīgajām vielām.

Tātad, vitamīnu ziņā, nevajadzētu pārspīlēt ar aknu lietošanu uzturā. Pārsvarā, šajā ziņā, ierobežojumi pārtikas izvēlē, saistās tieši ar A vitamīnu.

Runājot par citiem produktiem, pats galvenais, lai tie būtu termiski apstrādāti un zināmas izcelsmes!

Izvēlies termiski apstrādātu pārtiku!

Grūtniecēm ļoti rūpīgi būtu jāizvērtē produktu drošība kopumā.

Mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ, nekādā gadījumā nevajadzētu lietot termiski neapstrādātus pārtikas produktus! Šādā gadījumā pastāv risks, ka tajos varētu būt kādas baktērijas. Diemžēl grūtniecības laikā sievietes organisms un arī auglis ir tik jūtīgi, ka šīs baktērijas var novest līdz kādām nelabvēlīgām sekām.

Grūtniecības periodā, uzturā nav ieteicams lietot arī jēlu lasi, gaļu un dažādus jūras produktus. Latvijā gan šie svaigie jūras produkti, protams, tiek pārbaudīti un tiek konstatēts, vai tie satur kādas kaitīgās baktērijas, piemēram, listērijas, kas grūtniecības laikā ir bīstamas. Tomēr vienmēr visu simtprocentīgi pārbaudīt, protams, nav iespējams.  Tas arī ir galvenais riska faktors, kā dēļ grūtniecības periodā no jēliem jūras produktiem vajadzētu izvairīties. To vietā, labāk vairāk ēst termiski apstrādātus produktus. Risks saslimt ne tikai māmiņai, bet arī mazulim, ir pietiekami liels, lai to ņemtu vērā!

Turpretī, zivis un jūras produkti, kas ir termiski apstrādāti, grūtnieces uzturā, protams, ir jāiekļauj, jo tie satur vērtīgas uzturvielas, piemēram, taukskābes un jodu.

Baltijas jūras zivis

Labāk izvēlies pagatavot kādu no Latvijas upju zivīm, kuras, salīdzinājumā ar okeānā un Baltijas jūrā mītošajām, ir mazāk piesārņotas!

Vēl viens riska faktors, no kura īpaši vajadzētu izvairīties grūtniecības laikā, ir Baltijas jūrā ķertās zivis. Tā kā Baltijas jūrā ir pietiekami vērā ņemams dzīvsudraba piesārņojums, tajā iegūtos produktus, uzturā vajadzētu lietot ierobežotā daudzumā! Es neieteiktu ēst, piemēram, mencu aknas. Menca ir tas jūras dzīvnieks, kurš filtrē ūdeni, bet aknas, savukārt, ir ķermeņa orgāns, kurā uzkrājas visas kaitīgās vielas. No dzīvsudraba mūsu organisms nevar atbrīvoties – šie smagie metāli ir tie, kas mūsu organismā uzkrājas, jo ar tiem nespēj cīnīties. Tieši tāpēc mencu aknas pēc savas būtības ir ļoti toksisks produkts.  

Beta karotīna efekts

Dažkārt ir dzirdēts, ka tad, ja topošā māmiņa uzturā lieto daudz burkānu, mazulim piedzimstot, viņa āda var būt viegli iedzeltena. Tam par iemeslu ir burkānos esošais beta karotīns. Tomēr tas nav tas pats, kas A vitamīns! Beta karotīns organismā daļēji pārvēršas par A vitamīnu, tomēr ne pilnībā. Tādēļ pastiprināta burkānu ēšana nav tik kaitīga, kā, piemēram, pastiprināta aknu lietošana uzturā, kurās ir daudz A vitamīna, tieši A vitamīna formā. Beta karotīns ādai piedod viegli zeltainu nokrāsu. Tā novērojama arī sievietēm, kuras sauļojas un papildus ēd burkānus – viņu āda kļūst zeltaināka, salīdzinājumā ar to, kāda tā būtu, burkānus uzturā nelietojot.

Tātad, kopumā, mūsu organisms beta karotīnu pārstrādā viegli, un nekādam toksiskam efektam nevajadzētu būt.

Pirms gatavo – nomazgā!

Gatavojot dārzeņus, vienmēr jāatceras, ka galvenais ir tos nomazgāt! Protams, ja tas audzis pašas dārzā, tad jau zini, ar ko riskē, tomēr, runājot par visiem pirktajiem dārzenīšiem, būtu rūpīgi jāpievērš uzmanība tam, lai pirms sagatavošanas tie tiktu nomazgāti. Tāpat, arī lapu salāti un ogas, lai izvairītos no lieku, nevajadzīgu vielu, piemēram, nitrātu, vai kāda bakterioloģiskā piesārņojuma uzņemšanas organismā.  

Māmiņu Klubs

 

No kādiem produktiem grūtniecības laikā atsakies Tu? 

Eksperts