Ko darīt, ja sāp mugura dzemdību laikā

Ko darīt, ja sāp mugura dzemdību laikā

19. Dec 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpēc sāp mugura dzemdību laikā? Kā atvieglot sāpes? Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Dzemdību laikā sievietes izjūt spēcīgas sāpes jostasvietā un muguras lejasdaļā. Dažām sievietēm sāpes nerimstas pat starp kontrakcijām.

Parasti šīs sāpes saista ar spiedienu, ko rada bērna galviņas uzspiešanās uz muguras lejasdaļu, bet sāpes var izraisīt arī citi faktori. Pastāv kāda nepierādīta, bet interesanta teorija, ka muguras sāpes nāk no dzemdes. Šī ideja gūst apstiprinājumut am, ka daudzas sievietes sūdzas par sāpēm mugurā tieši menstruāciju laikā. Un ir pilnīgi skaidrs, ka tādu sāpju rašanos nevar saistīt ar bērniņu. Ir ticis veikts pat zinātnisks pētījums, kas parādījis - sievietēm, kam ir spēcīgas muguras sāpes mēnešreižu laikā, biežāk ir arī muguras sāpes dzemdību laikā.

Vai muguras sāpes var rasties dēļ bērniņa izvietojuma dzemdē?

Ilgu laiku ticis uzskatīts, ka parasti sāpes mugurā dzemdību laikā rodas, kad bērniņš dzimst ar sejiņu uz augšu un ar pakausi spiež uz māmiņas mugurkaulu. Bet 2005.gadā, kad ticis veikts apjomīgāks novērojums, kurā piedalījušās vairāk kā 700 sievietes, kuru mazuļi atradušies tieši šādā stāvoklī dzemdību laikā, parādījis, ka viņām nav sāpju muguras daļā biežāk kā dzemdētājām, kuru bērniņš ir citādākā izvietojumā. Tāpat šo māmiņu sāpju sajūtas nebija intensīvākas, ja runājam tieši par muguru.

Ko var darīt, lai atvieglotu sāpes muguras daļā?

Izvairīties no sāpēm nevar, bet ir vairāki paņēmieni, kā sāpes var mazināt:

  • Nostājieties četrāpus. Šī poza palīdz mazināt spiedienu, kurš rodas, ja bērniņa galviņa spiež uz jūsu mugurkaulu
  • Pašūpiniet gurnus. Šis vienkāršais vingrinājums palīdz arī samazināt spiedienu uz mugurkaulu
  • Palūdziet vecmātei vai vīram paberzēt jums muguras lejasdaļu kontrakciju laikā vai starp tām, ja tas palīdz, to var darīt arī nepārtraukti
  • Daudzas sievietes atklājušas, ka vienmērīga uzspiešanās uz muguras lejasdaļu arī mazliet mazina sāpes. Palūdziet saviem palīgiem kontrakciju laikā pamasēt ar dūri jums muguras sāpīgākās daļas. Palīdzēt var arī tenisa bumbiņa
  • Ieejiet siltā vannā vai dušā. Var uzlikt arī siltu kompresi un uzlikt to uz jostasvietas. Piemēram, tā var būt pudele ar karsto ūdeni. Siltums var mazināt diskomfortu. Bet dažām sievietēm tieši otrādi, palīdz aukstums, tāpēc to pašu var darīt arī ar auksto ūdeni, izmēģinot abus variantus.

Neaizmirstiet pasargāt ādu no tieša kontakta ar karstu vai aukstu kompresi, izmantojot dvieli!

Ja pieļaujat iespēju izmantot atsāpinātājus dzemdību laikā vai muguras sāpes jums šķiet neizturamas, neviens jums nepalīdzēs tikt galā ar tām, padomāt der par epidurālo anestēziju. Vairumā gadījumu tā pilnībā palīdz atbrīvoties no sāpju sajūtām.

Veselību vēlot,

Māmiņu Klubs

SAGATAVOJIES DZEMDĪBĀM MĀMIŅU KLUBA DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSOS! PIETEIKŠANĀS ŠEIT->>>