Ko darīt, ja grūtniecei sāp galva?

Ko darīt, ja grūtniecei sāp galva?

05. Mar 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja grūtniecības laikā tevi piemeklējušas galvassāpes, lasi tālāk, lai uzzinātu, kā šajās situācijās rīkoties, un kas var palīdzēt uzlabot pašsajūtu.

Kāpēc grūtniecēm sāp galva?

„Iemesli tam var būt dažādi, piemēram, bezgaiss telpās, kurās grūtniece ilgstoši uzturas, paaugstināts asinsspiediens, zems hemoglobīna līmenis vai papildus saslimšana – migrēna, kas var parādīties periodiski, piemēram, laika maiņu vai pastiprinātas slodzes ietekmē," skaidro vecmāte Inese Valdmane. Viņa norāda, ka gadījumā, ja gaidībās esošu sievieti piemeklē galvassāpes, ieteicams konsultēties gan ar savu ginekologu, gan arī ģimenes ārstu, lai varētu veikt nepieciešamās analīzes un atrast īstos galvassāpju cēloņus.

Grūtniecības laikā sievietes organismā ļoti augstā līmenī ir estrogēns. Tāpēc, iespējams, galvassāpes biežāk nekā citkārt tevi var piemeklēt gan grūtniecības, gan arī menstruāciju laikā. Jāteic, ka galvassāpes var veicināt ne tikai šī hormona līmenis, bet arī dažādi citi faktori, no kuriem speciālisti īpaši izceļ:

  • augstu stresa līmeni;
  • pārlieku lielus intervālus starp ēdienreizēm;
  • miega trūkumu.

Ko darīt, ja grūtniecei sāp galva?

Dažkārt galvassāpes var ilgt neilgu laiku, bet dažkārt - pat visu dienu. Ņemot vērā, ka tās var būt gana neprognozējamas, ieteicams piefiksēt reizes, kad gaidību laikā tev sāp galva, kā arī pierakstīt citas savas šīs dienas izjūtas un aktivitātes, jo tā ārsts varēs vieglāk atrast likumsakarības starp tavu grūtniecību, dienas režīmu un galvassāpēm.

Kādu informāciju par galvassāpēm ieteicams piefiksēt:

  • vai galvassāpes izraisa sliktu dūšu;
  • vai galvassāpes attīstās laikā, kad uzturies troksnī, esi spilgtā gaismā vai arī kādu smaržu ietekmē;
  • kādus produktus esi lietojusi savā uzturā pēdējo stundu laikā;
  • jebkādas izmaiņas ierastajā ikdienā: varbūt esi ieviesusi savā uzturā jaunu produktu, varbūt mēģinājusi no kāda produkta atteikties, izmēģinājusi jaunus grūtnieču vitamīnus u.c.

Dažādu medikamentu lietošana grūtniecības laikā topošajām māmiņām ir liels bieds, taču, kā skaidro vecmāte Inese Valdmane, ja topošo māmiņu piemeklē galvassāpes vai migrēna, sākot ar otro trimestri var izmantot arī Ibumetin. Līdz grūtniecības 12.nedēļai šo medikamentu speciālisti lietot neiesaka.