Kavējas mēnešreizes jau 2 nedēļas,bet grūtniecības testi ir negatīvi

Kavējas mēnešreizes jau 2 nedēļas,bet grūtniecības testi ir negatīvi

10. Jan 2013, 09:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Menstruācijas kavējas jau 2 nedēļas,bet veiktie trīs grūtniecības testi neuzrāda grūtniecību.. Kas notiek?  

Atbild ginekoloģe Margarita Puķīte:

 Ja visi trīs veiktie testi ir bijuši negatīvi,kad menstruācijas ir kavējušās, visticamāk, ka neesi stāvoklī. Tomēr, protams, pastāv iespējamība,ka grūtniecība ir pašā sākumā un, iespējams, ka testi to vēl neuzrāda.

Ja tomēr izrādās, ka neesi stāvoklī, ir pāris iespējamie izskaidrojumi tam, ka kavējas menstruācijas.

Sievietēm menstruācijas var izpalikt dažādu iemeslu dēļ, ieskaitot stresu vai pārlieku lielu slodzi.

Parasti olnīcās reizi mēnesī nobriest viena olšūna un aptuveni 14 dienas pēc tam, kad olšūna ir "atbrīvojusies", ja tā nav apaugļota, dzemdes iekšējā sieniņa noārdās un sākas menstruācijas. Ja kādā mēnesī nav nobriedusi olšūna, dzemde var nesaņemt signālus,kas nepieciešami,lai sāktos menstruācijas. 

Ja iztrūkst vairāk kā trīs menstruācijas un grūtniecības testi ir negatīvi, noteikti vajadzētu doties pie ārsta,  lai veiktu izmeklējumus un  nozīmētu ārstēšanu, ja tāda ir nepieciešama. Iespējamie iemesli:

- Tiroīda hormona problēmas. Ja vairogdziedzera hormons, kas kontrolē organisma vielmaiņu, nedarbojas pareizi, tas varētu ietekmēt menstruācijas. Citi iespējamie tiroīda hormona traucējumu simptomi var būt nogurums, matu izkrišana, svara pieaugums un nepārtraukta salšana, lai gan citi jūtas labi. Asins analīzes palīdzēs noteikt, vai pie vainas ir tiroīda hormons. Tādā gadījumā ārsts izrakstīs nepieciešamos medikamentus.

- Par daudz prolaktīna. Menstruācijas vienu vai vairākas reizes var iztrūkt, ja smadzenes ražo pārāk augstu prolaktīna hormona daudzumu. Sievietes organismā parasti tiek ražots prolaktīns krūts barošanas laikā, tieši tāpēc laikā, kad sieviete baro bērnu ar krūti, parasti nav menstruāciju. Ja šī situācija attiecas uz Tevi, iespējams, ka esi pamanījusi piena izdalīšanos no krūtsgaliem. Arī to var ārstēt ar medikamentiem.

Māmiņu Klubs