Saraksti, saraksti, saraksti jeb ko ņemt līdzi uz dzemdību nodaļu

Saraksti, saraksti, saraksti jeb ko ņemt līdzi uz dzemdību nodaļu

11. Jun 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinu dalīties pieredzē - šajā reizē pastāstīšu, kā var piereģistrēt jaundzimušo Jūrmalā uzreiz pēc dzimšanas, kā arī pastāsīšu par sarakstu ar lietām, kas nepieciešamas līdzi ņemšanai dodoties uz dzemdībām.

Mazulīša reģistrēšana...

Urrā! Mazulis ir klāt, un nevarat vien sagaidīt, kad varēsiet viņu saukt tajā vārdiņā, kurš viņam tik ļoti piestāv. Jūrmalas slimnīca piedāvā šo iespēju turpat uz vietas. Protams, ja dzemdējat Rīgas Dzemdību namā, arī tur var reģistrēt savu mazuli, bet tā kā abi mani mazuļi ir dzimuši tieši Jūrmalā, pastāstīšu, kā viss notiek tur.

Pirmais solis. Pārliecinies, ka priekšā ir vairākas darba dienas, jo, diemžēl, dzimtsarakstu nodaļa brīvdienās nestrādā.

Otrais solis. Jāpārliecinās par to, ka līdzi ir sekojošie dokumenti: - ja esat sarakstījušies: 1) jūsu pase, 2) vīra pase 3) laulību apliecība;  - ja nav reģistrētu attiecību: 1) jūsu pase, 2) bērniņa tēta pase 3) informatīva lapiņa ar visiem bērniņa dzimšanas datiem

Trešais solis. Paņemiet pie galvenās vecmātes aizpildīšanai iesniegumu par bērniņa reģistrāciju, aizpildiet to un atdodiet atpakaļ. To svarīgi izdarīt līdz 11:00, katru dienu, lai jūsu dokumenti savlaicīgi nokļūtu dzimtsarakstu nodaļā. Var, protams, lūgt visu noformēt arī tajā pašā dienā, ja jūs tajā dienā izraksta, bet jūs uzreiz brīdinās, ja to nebūs iespējams pagūt.

Ceturtais solis. Viss aizpildīts un nodots laikā. Tagad gaidiet! Nākošajā dienā pie jums uz palātu atnāks Jūrmalas dzimtsarakstu nodaļas pārstāvis un salīdzinot dokumentus (pases utt.) svinīgi pasniegs jums jūsu mazuļa pirmo dokumentu kopā ar dažām dāvaniņām (piemēram, grāmatiņu, kurā ierakstīt visu par mazuļa attīstību - "Mūsu bērns") un lapiņu ar informāciju, ko darīt tālāk, lai saņemtu pabalstus utt.

Viss! Tagad mazulis ir oficiāli reģistrēts!

Komplekts barojošai mammai pirmajām dienām

Tālāk gribu dalīties ar jums pieredzē par to, kas vajadzīgs veiksmīgai krūts ēdināšanas uzsākšanai un mazuļa, sevis aprūpei. Tie ir tikai mani personīgie novērojumi, tāpēc nevajag šo ceļu uzskatīt par vienīgo pareizo :)

Kas tad glabājās manā skapītī pie gultas pirmajās trīs dienās dzemdību nodaļā?

Pirmkārt, ūdens pudele. Ūdeni jādzer, lai veidotos piens! Plus, lai atjaunotu šķidruma daudzumu, kas pazaudēts dzemdību laikā. Tas regulāri jāpapildina. Es darīju tā: padzēros ūdeni, liku mazo pie krūts, atkal padzēros. Man dienā apmēram aizgāja 2 litri ūdens, neskaitot tējas, zupas utml.

Otrkārt, kompreses krūtīm, krūšu galiem «Multi-Mam». Man tās bija īsts atklājums jau 2012.gadā. Vēl nenobriedušie krūšu gali + pieredzes trūkums par to, kā ēdināt mazuli= rezultātā krūts gali bija nozīsti, sāpīgi, asiņaini. Nelīdzēja ne Bepanthen, ne citi krēmi, līdz izmēģināju šīs kompreses. To sastāvā ir lanolīns un zālīšu piedevas. Nezinu, KAS tieši, bet man ļoti palīdz. Noņem sāpes, kairinājumu, palīdz izvairīties no infekcijas. Vienvārdsakot, mazs glābiņš. Ar vienu salvetīti pietiek 3-4 reizēm. Var ieziesties arī pēc katras ēdienreizes, un var to darīt arī retāk. Galvenais - tas pilnībā iesūcas ādā un ir nekaitīgs mazulim. Viens mīnuss - apmēram 10 kompreses maksā 9 eiro.

Trešajā vietā, ierindoju tēju «Lactus Strong» laktācijas stimulācijai. NO visām tējām, ko esmu mēģinājusi, šī REĀLI mani stimulēja. Tur apvienotas 4 zālītes, un, ja pareizi atceros, arī garša ir patīkamāka kā tīram fenhelim. Tējas maisiņu var apliet divreiz, kā arī - pieņemama cena.

Ceturto vietu  ieņem salvetes. Visu laiku kaut kas jānotīra, jānosusina, jānoslauka. Var lietot pat mitrās salvetes, bet man pietika ar parastajām.

Piektajā vietā – kumelīšu tēja. To var dzert, var ar to apmazgāt mazulīti, un var skaloties ar to arī pati, īpaši kājstarpi, jo kumelītes ne tikai atsvaidzina, bet arī dezinficē un pat mitrina.

Sestajā vietā ir bērnu eļļa un roku krēms. Krēms rokām noderēs, jo visu laiku rokas tiks slapinātas - mazuli mazgājot, pašai mazgājoties, un no pastāvīgās saskares ar ūdeni roku āda kļūs ļoti sausa. Krēmu var aizvietot ar bērnu eļļiņu, ar ko var viegli paglāstīt, pamasēt arī pašu mazuli. Ticite, mazulim jūsu rūpes patiks!

Septītajā vietā rezerves lietiņas: māneklītis un bērnu pudelīte. Mazums, kas atgadās. Māneklītis noderēs, ja jūsu krūšu gali ir noguruši no bērniņa likšanas pie krūts un mazulis tomēr pieprasa savu (apmētājiet mani ar tomātiem, bet es esmu PAR māmiņas mieru!) - lai vismaz uz kādu brītiņu krūtis atpūšas. Pudelīte var noderēt, ja nāksies lietot mākslīgā piena maisījumu (visādi var būt) vai arī, ja būs jāatslauc savs pieniņš. Jā, pirmajās dienās neiesaka atslaukt.

Saraksti, saraksti, saraksti...

Nu tad lūk, esam nonākuši līdz tai vietai, kurā pastāstīšu, kas man noderēja no visa garā saraksta, pie kura biju tikusi. Es to iekopēju šeit un pretī katram punktam ierakstīju savus komentārus. Saraksts ņemts no Jūrmalas slimnīcas mājaslapas.

Māmiņai:

- pase, mātes pase, analīžu, USG izmeklējumu rezultāti – te nu viss skaidrs

- halāts – var arī neņemt

- tīri istabas apavi, vēlams tādi, ko viegli iztīrīt – gumijas čībiņas kā baseinam - ideālas

- pēcdzemdību paketes 7-10 gb. – ņēmu Drogās paketes nesaturēšanai «Seni Touch». Ar vienu iepakojumu pietiks (20 gb). Pēc tam var izmantot parastās higiēniskās paketes

- pieaugušo autiņbiksītes 2 gb. – Es ņēmu 3 - vienas līdz dzemdībām, kamēr ūdeņi tek, vienas uzreiz pēc dzemdībām, un otras uz nakti /nākošo dienu

- barošanas krūšturis 2 gb. – vispār, manuprāt, nevajadzīga lieta, jo nav saprotams, par cik krūtis palielināsies. Labāk pirkt uzreiz pēc izrakstīšanās, tad ar izmēru nebūs problēmu

- krūšturu ieliktnīši

- īsās zeķītes –  aktuāli ziemai, bet var ņemt 1 pāri līdzi, ja nu kas. Man nenoderēja. Protams, jāatceras līdzi paņemt arī maiņas apakšveļu.

- personīgās higiēnas lietas (zobu birste, zobu pasta, ziepes) – Vē var paņemt nelielu šampūniņu, dušas želeju, vienai reizei. Jūrmalā dušas telpā bija testerīši ar līdzekli intīmai higiēnai

- minerālūdens (līdzi uz dzemdībām - vislabāk Sporta pudelīte)  - par to jau stāstīju iepriekšējā reizē

- liels dvielis dušai – Man pietika ar parasto roku dvieli, bet var ņemt arī mazliet lielāku, piemēram, 100x140cm

- Mikrolax (klizma pirms dzemdībām) – labāk 2-3, jo nevar zināt, vai pirmajā dienā varēsiet aiziet pa lielam, jā, un arī spiest nevajadzētu. Bet pēc tam, ja ir pāri palikušas, var noderēt vēlāk arī mazulim.

- krēms krūšu galiem – te ir milzīga izvēle: Bepanthen, Purelan, Multi-mam u.c. Vajadzēs noteikti!

Un vēl:

pēcdzemdību jostu, lai jau no pirmās dienas palēnām viss savilktos

- vieglāks maiņas apģērbs  - piemēram, sporta bikses un krekliņš, ko viegli pavilkt uz leju vai attaisīt, var arī naktskrekliņu paņemt ar lielāku izgriezumu, lai būtu ērti mazuli barot

- mobilā telefona lādētāju (pat manam savlaicīgi uzlādētajam telefonam baterija nosēdās nākamajā rītā)

 

Tētim: ( ja piedalās ģimenes dzemdībās):

- sporta bikses vai šorti, krekliņš, tīri istabas apavi – mūsu tētis šajā reizē nepaguva pat pārģērbties :)) Bet būtībā - vajag.

 

Mazulim:

 - plānā cepurīte 1-2 gb

- plānais krekliņš 3-5 gb

- jaciņa 3-5 gb

- rāpulīši 3-5 gb

- autiņbiksītes 3-6 kg

- vilnas zeķītes

- autiņi 5 gb

- bērnu ziepes

- apģērbs izrakstīšanās dienai

- autokrēsliņš

Ar šādu komplektu pat nedēļu var izdzīvot! Tāpēc to svītroju un dodu savu sarakstiņu

- pirmais komplekts: bodijs, biksītes, zeķītes, cepurīte

- bodiji ar garām piedurknēm - 2gb, ar īsām - 2gb, pārējo, ja vajag, kāds var atvest

- plānie kombinezoni - pidžamiņas - 2gb

- plānā cepurīte 1gb

- 3-4 pāri zeķītes, kas atšķiras pēc biezuma, atkarībā no gadalaika, bet atceroties, ka dzemdību iestādē visbiežāk ir silti

- 1.izmēra autiņbiksītes kādas 10gb, pārējās, ja vajag, kāds var atvest

- 2 vienreizlietojamie autiņi, 1-2 marles autiņi, 1 kokvilnas autiņš vai flaneļa

- mitrās salvetes 1 iepakojums, ar tām vienmēr ērtāk dabūt nost pirmo vēdera izeju - mekoniju, kas ir ļoti lipīgs.

Mazliet par izrakstīšanos

Apģērbu uz izrakstīšanās brīdi salieciet jau mājās 2 maisiņos - vienu komplektu vieglāku, vienu siltāku. Parādiet to tam cilvēkam, kas jums brauks pakaļ, līdzi neņemiet, un vispār - mazums, kāds laiks tanī dienā. Tāpat izvēlieties arī sev apģērbu uz izrakstīšanās brīdi - ņemiet platāku, jo pēc dzemdībām uzreiz nebūsiet tievas, pakariniet to vai salociet maisiņā un parādiet tam, kas jums visu atvedīs. Tāpat ir arī ar autokrēsliņu - tas nav jāņem līdzi uz dzemdībām.

* * *

Uhh, laikam viss! :)) Bet nekautrējieties, jautājiet, ja kaut ko esmu izlaidusi :))

Veiksmi somas krāmēšanā!

Jūsu,

Laimīgā divu mīļumu māmiņa (Alekss - 1g, 10m un Marta - 5 dienas)

solre solre 29. May 2014, 14:38

Pamperbikses, es pēc savas pieredzes ieteiktu vairāk, es 5 izlietoju jau pirms dzemdībām, kamēr ūdeņi tecēja... ;-)