Kas ir dzemdību plāns un kā tas var palīdzēt gatavojoties dzemdībām?

Kas ir dzemdību plāns un kā tas var palīdzēt gatavojoties dzemdībām?

26. Mar 2018, 12:03 Evija_Riduze_Skujina Evija_Riduze_Skujina

(Šis raksts daļēji balstīts 2017. gada sākumā veiktā antropoloģiskā pētījumā par dūlām)

Dzemdību plāna rakstīšana ir rīks, kas palīdz māmiņai apzināties savas vēlmes un rīcības plānu, no pirmajām kontrakcijām līdz pat dzemdību beigām.  Tas ir veids kā sagatavoties un būt gatavam dzemdībām un reāli pārdomāt, kas ir dzemdības un kas tajās var notikt. Protams, ne vienmēr plānā uzrakstītais sakrīt precīzi ar realitāti,  dažādu ārēju nekontrolējamu apstākļu dēļ, taču tas tik un tā dod zināmas vadlīnijas tam, kādu dzemdību gaitu ir paredzējusi topošā māmiņa. Dūlas bieži ir tās, kas dzemdību sagatavošanās procesā, ierosina topošajai māmiņai rakstīt dzemdību plānu. Dūlas topošo māmiņu uzraktīto dzemdību plānu skata kā informācijas avotu, pēc kā var redzēt, ko sieviete vēlas, kam ir gatava, kas varbūt iztrūkst.


Viss to, ko mamma gaida, mēs ļoti izrunājam, jo tas arī ir ko mēs dzemdību plānā rakstām, pārrunājam, kas tad ir šajā brīdī, ko tu dari un ko dara tavs partneris vai dūla. Ko tu gaidi, jo šis dzemdību plāns arī ir tas, kas palīdz sievietei saslēgt savu prātu ar savu ķermeni un to, kas varētu notikt, jo bieži vien ir tu centies, tur taču nekas un tad, kad tu sāc domāt, ko tu tur darīsi, vai tu gribi to, vai tu negribi šo. Tas tomēr ir ļoti palīdzoši. (Karmena, vārds mainīts)


Rakstot dzemdību plānu, topošā māmiņa var pārdomāt un apzināties iesaistīto cilvēku lomu dzemdībās, ko viņa pati darīs dzemdībās, ko darīs vīrs, dūla, medicīnas personāls un vai viņa vispār vēlas, lai vīrs vai dūla ir klāt.


Arī vīram tas ir ļoti palīdzoši, ka viņs saprot, ka tad kad viņs varbūt iet ar vecāko bērnu pastaigāties, lai tai sievai ir miers, jo viņa varbūt tajā brīdī ir domājusi iet gulēt vai vannā. (Karmena, vārds mainīts)


Dzemdību plāns liek apzināties sievietes pašas lomu dzemdībās. Dzemdību plāna rakstīšana un savu vēlmju apzināšana spējina topošo māmiņu (autora piebilde: pēc teorijas spējināšana nozīmē spēcināt indivīdu, lai tas paliek pārliecinošāks un ir spējīgs kontrolēt savu dzīvi, šajā gadījumā dzemdības, un pastāvēt par savām tiesībām ). Uzrakstīts dzemdību plāns rosina sievietei pašai kontrolēt dzemdību procesu un pārējiem iesaistītajiem viņas vēlmes un vajadzības uztvert kā svarīgākās un vērā ņemamas, tādā veidā sievietei piešķirot autoritāti - nozīmīgāko lomu dzemdību procesā. Kā arī dzemdību plāna rakstīšana un vadīšanās pēc tā, vedina topošo māmiņu pašai būt atbildīgai par savām dzemdībām.


Dūlas par dzemdību plānu runā kā par informācijas avotu, kas palīdz redzēt sievietes gatavības pakāpi dzemdībām. Un, piemēram, ja, kādu dzemdību posmu topošā māmiņa nav iekļāvusi dzemdību plānā, dūla ar konkrēto sievieti var pārrunāt iztrūkstošo dzemdību posma nozīmi, saprast vai šo sievieti nomāc raizes vai bailes par konkrēto posmu un izrunājot to, mēģināt tikt pāri bailēm pirms reālajām dzemdībām. Dažas no dūlām, ar kurām veicu intervijas,  apgalvoja, ka dzemdību plāns lielā mērā nosaka kādas būs dzemdības. Viena no dūlām ļoti interesanti salīdzināja dzemdību plānu ar kāzu plānu. Viņasprāt, dzemdības ir jāplāno tik pat laicīgi un tik pati rūpīgi kā kāzas, jo tie ir vienādi svarīgi dzīves notikumi. Jo vairāk cilvēks ir sagatavojies šim notikumam, jo veiksmīgāk viss noritēs.


Kāpēc tādai dienai kā kāzām mēs gatavojamies vairāk vai mazāk gadu, padomājot, par vismazāko niansi, piedomājot par katru kristāliņu, kas būs matos ,uz nagiem un kleitas līdz visam pārējām. Kāpēc mēs dzemdībām tik pat skrupulozi negatavojamies, līdz pēdējai niansītei, zinot, ka tu vari atrast cilvēku, kurš tev palīdzēs tik pat brīnišķīgi sagatavoties. (Ingūna, vārds mainīts)


Protams, būs arī topošās mammas, kas dzemdības redz kā plūstošu un neprognozējamu notikumu un nemaz nevēlas to iepriekš plānot, rakstot dzemdību plānu. Bet dzemdību plāns var būt noderīgs rīks, kas palīdz topošajai māmiņai sakārtot domas un sagatavoties šim svarīgajam notikumam. Nav viena viennozīmīga veida, kā ir jāizskatās dzemdību plānam, bet, ja jūs prātojat, kā dzemdību plāns varētu izskatīties- šeit ir saite uz Māmiņu Kluba izveidotajām vadlīnijām, kas var palīdzēt dzemdību plāna rakstīšanā: http://www.maminuklubs.lv/grutnieciba/20120827-izveido-savu-dzemdibu-planu-/


Lai katrai māmiņai izdodas piedzīvot apzinātas, sev tīkamas dzemdības ar vai bez dzemdību plāna rakstīšanas!