Kāpēc rodas pēcdzemdību depresija? Atpazīsti to un kļūsti par labu mammu!

Kāpēc rodas pēcdzemdību depresija? Atpazīsti to un kļūsti par labu mammu!

15. Sep 2015, 12:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No fizioloģijas viedokļa depresija rodas organisma intoksikācijas dēļ.Pēc dzemdībām sievietes dzemde ir atvērta dažādām infekcijām un, ja inficēšanās jau notikusi, toksīni sāk indēt arī pārējos orgānus, smadzenes ieskaitot. Tas viss rada depresīvu, nomācošu stāvokli.

Otra, krietni izplatītāka versija ir tā, ka pie visa vainojami hormoni. Precīzāk, to klāt neesamība. Placenta ražo progesteronu un estrogēnu - hormonus, kas atbild par grūtniecības saglabāšanu. Kad placenta jau atdalījusies, sievietes organisms piedzīvo otro hormonu revolūciju. Sākas laktācija, izdalās jauni hormoni, kas atbild par piena izstrādi. Visas iekšējās sistēmas strādā pastiprinātā režīmā. Un kādā brīdī organisms vienkārši nespēj izturēt stresu. Sākas pamatīgs skumju periods.

Pirmajos mēnešos pēc bērniņa dzimšanas, sievietei vajadzīgs daudz spēka. Bērniņš raud, viņam var sāpēt vēderiņš, viņš slikti guļ, un sievietei pašai sev nepaliek daudz laika, un viņa nespēj arī tīri fiziski atjaunot savus spēkus. Ja dzemdības bijušas smagas, vai arī, ja veikta operācija, tas viss var stāvokli pasliktināt. Sievietei var ļoti sāpēt krūtis, uz krūšu galiem var būt plaisiņas. Bērniņš var slikti ēst un kļūt nemierīgs. Šo faktoru kopsumma rada attīstības iespēju pēcdzemdību depresijai.

Vēl viens depresijas iemesls ir attiecību pārmaiņas. Sieviete bija iedomājusies, cik bērniņa tētis būs laimīgs, jo viņam būs mazulis. Un te atgriežoties no dzemdību iestādes, vīrs sāk strādāt un sieviete paliek viena ar bērnu. Viņa ir apjukusi, mazais kamoliņš raud un viņa kļūst aizvien nomāktāka. Visas sarunas ar vīru par to, cik sievietei ir grūti, noslēdzas ar vīra izteikumiem par to, ka arī viņam nav viegli, jo viņš taču strādā, pelna naudu, bet mazulis un mamma ir mājās un varot taču pa dienu pagulēt. Un vēl - visas sievietes dzemdē un audzina bērnus, un jā - pagūst arī būt par labām sievām.

Sieviete ir bezspēcīga, neaizsargāta, nogurusi, un, ja vīrs ir vienīgais, kurš ģimenē nes naudiņu, sievietei nolaižas rokas.. Vakarā pēc darba viņš vakariņo, skatās televizoru, sēž pie datora. Bet sieviete atkal ir viena ar bērnu. Daudzās ģimenēs šāda situācija attīstās atšķirīgos veidos. Kāda cenšas izrunāties ar vīru, bet, ja tas neizdodas, sākas aizvainojuma krāšana sevī, iespējams, pat skandāli. Ir sievietes, kas samierinās ar situāciju, pieņemot to kā sievietes likteni. Un ir sievietes, kas gaida, kad bērniņš sāks iet dārziņā, lai atsāktu savas darba gaitas un šķirtos no vīra. Situāciju ir daudz.

Vēl viens depresijas iemesls var būt tas, ka sieviete nespēj pieņemt sava ķermeņa aprišu izmaiņas. Pēc dzemdībām ir liekais svars, un to nomest var neizdoties. Rūpējoties par krūts pienu, sieviete ēd vairāk, nekā, iespējams, vajadzētu. Visam klāt vēl sēdēšana mājās, pārēšanās, nesabalansēts uzturs un ēšana vakaros. Pazeminās pašvērtējums, sieviete pārtrauc sev veltīt laiku, bojājas attiecības ar vīru, ar tuviniekiem.

Lai arī kas izraisītu pēcdzemdību depresiju, tomēr tai ir vienotas pazīmes - garastāvokļa pasliktināšanās, raudulīgums, aizkaitināmība, nogurums, bailes, apātija, pastāvīga trauksmes izjūta, nevēlēšanās dzīvot, aizvainojums pret vīru, pret bērnu, kas rada problēmas utt.. Sieviete var izjust bezmiegu. Un arī tas traucē viņai atjaunot spēkus pēc garās, nogurdinošās dienas.

Sieviete var justies nomākta. Viņa var justies arī vainīga par to, ka nespēj tikt ar pilnīgi visiem pienākumiem galā, viņa var justies vainīga, jo brīžiem nespēj nomierināt bērniņu. Un visas šīs emocijas viņu spiež nost.

Bailes no vientulības mijas ar vēlmi pabūt vienai. Negatīva attieksme pret vīru un arī pret sevi. Mēs katra sev varam palīdzēt, vispirms problēma ir vienkārši jāapzinās. Tālāk - jāmeklē palīdzība, jāmeklē dzirdīgas ausis.

Māmiņu Klubs

KĀ KĻŪT PAR LABU MAMMU: SEMINĀRS TOPOŠAJIEM VECĀKIEM

Atnākot uz nodarbību iegūsi atbildes uz šiem un citiem jautājumiem:

  • Kādi izaicinājumi sagaida pāri, kļūstot par vecākiem?
  • Kādi ir potenciālie riski?
  • Kā pazīt savas izjūtas? Vai tas ir dabiski?
  • Kādas ir sievietes pēcdzemdību emocionālās izjūtas?
  • Kā vēl arvien justies kā sievietei, ne tikai kā bērna mātei?
  • Ko darīt ar savām izjūtām, kas ir tik pretrunīgas- mijas prieks un skumjas?
  • Kā sabalansēt bērna un vecāku vajadzības?

PIESAKIES UZ SEMINĀRU!