Kāpēc Latvijā pēc dzemdībām no slimnīcas izraksta trešajā dienā?

Kāpēc Latvijā pēc dzemdībām no slimnīcas izraksta trešajā dienā?

21. Apr 2016, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgas pilsētas Dzemdību namam ir jau 70 gadu ilga vēsture, un tas ir vismodernāk aprīkotais dzemdību centrs Latvijā. Par dzemdībās ģībstošiem tēviem, atteikšanos no bērniem, dabisko dzemdību modi, kā arī par to, vai iespējams spriest par bērna raksturu pirmajās viņa dzīvības minūtēs, interneta vietnei „info.riga.lv” pastāstīja Rīgas pašvaldības SIA „Rīgas Dzemdību nams” valdes priekšsēdētāja neonatoloģe Ilze Kreicberga. Nolēmām informāciju publicēt arī mūsu portālā.

20160420114855-57420.jpg

Uzturēties dzemdību namā trīs dienas nepieciešams, jo jaundzimušais tiek vakcinēts pret tuberkulozi, kas pēc vakcinācijas kalendāra mūsu valstī tiek darīts tieši trešajā dienā pēc dzimšanas.

Ir bijis daudz diskusiju par to, vai Rīgas Dzemdību namam nepārņemt pieredzi no Rietumvalstīm, kur izraksta no slimnīcas jau 6–8 stundas pēc dzemdībām. Taču man šķiet nesaprātīgi ar tikko dzimušu bērnu doties uz poliklīniku, lai viņu vakcinētu.

Turklāt tieši to kā pozitīvu faktoru akcentē jaunās māmiņas no ārzemēm, kas izvēlējušās dzemdēt Rīgas Dzemdību namā. Viņām, īpaši pirmajās dzemdībās, ļoti patīk, ka pāris dienu var atrasties medicīnas personāla uzraudzībā, saņemt palīdzību un padomu.

Pēcdzemdību periods ir stresa pilns brīdis sievietes dzīvē.

Mūsu modernā sabiedrība tikai attīstās un tuvinās Rietumu vērtībām. Patlaban Rīgā strādā daudz ārzemnieku, un viņi izvēlas mūsu dzemdību namu. Jautājumi, kas interesē viņus, kardināli atšķiras no tiem, kas nodarbina mūsu topošos vecākus. Viņi jautā, cik ārstu parasti dežurē dzemdību laikā, cik ātri iespējams sagatavot operāciju zāli, ja notiek kas neplānots, kā strādā intensīvās terapijas nodaļa jaundzimušajiem, vai tur ir pietiekami daudz vietu, kāds ir aprīkojums un vai personāls ir gatavs rīkoties. Tās ir lietas, kuras ikdienā cenšamies nodrošināt. Un tas ir iemesls, kāpēc daudzas sievietes dzemdē šeit, Rīgā.

FOTO un teksta avots: https://info.riga.lv/