Kāpēc jādzied šūpuļdziesmas bērnam? Sāc jau gaidību laikā!

Kāpēc jādzied šūpuļdziesmas bērnam? Sāc jau gaidību laikā!

27. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gribi, lai tavs bērniņš pieaugušā dzīvē būtu veiksmīgs? Dziedi viņam šūpuļdziesmas! Zinātnieki ir pierādījuši saistību starp cilvēka dzīves ralizāciju un to, kā viņš likts gulēt bērnībā. Noskaidrots, ka cilvēki, kas vēl esot bērni, iemiguši mammas šūpuļdziesmas klausoties, attiecīgi ne tikai vairāk sasniedz dzīvē, bet ir arī psihiski noturīgāki, tātad - viss ir savstarpēji saistīts!

Neskatoties uz visām tehniskajām iespējām, dziedāt savam bērniņam šūpuļdziesmas vajadzētu mammai pašai, pat, ja viņai nav muzikālo dotību. Nevajag baidīties, ka ar savu neprasmi dziedāt tu nodarīsi bērniņam pāri un nogremdēsi arī viņa muzikālos talantus. Muzikālās spējas tiek nodotas ar gēnu palīdzību un jūsu neprofesionālais šūpuļdziesmu izpildījums to nekādi neietekmēs. Šūpuļdziesmas ir veids, kā bērniņam dāvāt savu mīlestību un maigumu. Klusa mammas dziedāšana sniedz bērnam drošības sajūtu, sniedz sajūtu, ka viņš var uzticēties un viņam tic, viņš kļūst pārliecinātāks par sevi.

Sākt dziedāt šūpuļdziesmas vajag jau tad, kad mazulis vēl mitinās mammas puncī, tātad - grūtniecības laikā. Tiklīdz sāksi just bērniņa klātbūtni sevī ar viņa kustību palīdzību, sāc dziedāt viņam šūpuļdziesmas. Pamanīsi viņa reakciju uz savu dziedāšanu, un arī pati nomierināsies. Ir pierādīts, ka mammas, kas otrajā grūtniecības pusē dzied šūpuļdziesmas, izvairījušās arī no vēlās toksikozes attīstības un vieglāk pārcieš dzemdības. Un nevajag uzreiz pēc dzemdībām pārtraukt dziedāt vai dziedāt citas dziesmiņas. Turpiniet pirmajos mēnešos bērniņam dziedāt tās pašas dziesmas. Bērniņš tās atpazīs, nomierināsies un labāk iemigs.

Bet pēc tam var ieviest pamazām jau pārmaiņas. Jēga, kas ielikta šūpuļdziesmās, patiesībā ir ar lielu nozīmi, jo ietekmē bērna psihi zemapziņas līmenī. Šūpuļdziesma ir viens no bērniņa pasaules iepazīšanas avotiem. Un nevajag šo pasauli padarīt pārāk neatbilstošu patiesībai. Pats labākais variants ir sadzīves, pasaku sižeti, bez īpašiem sarežģījumiem.

Tālāk var turpināt ar pasaku lasīšanu, dziesmiņu dziedāšanu, kuru sižetu jūs novēlat savam mazulim redzēt sapnītī. Šūpuļdziesmas ir labas tieši ar to, ka pieļauj jebkuru nepieciešamo improvizāciju. Neviena mamma nedziedās dēliņam kaut ko, kas paredzēts meitiņai (par kleitiņām, piemēram). Tāpat arī ar dziesmiņām, kurās ir bērnu vārdi, tos viegli var nomainīt pret sava bērniņa vārdu. Starp citu, šūpuļdziesmā ritms nav pats galvenais. Galvenais ir jūtas, patiesā mīlestība un miers, kas tajās ielikts. Un tas ir tieši tas, kas nepieciešams veselīgam, ciešam miedziņam. Miegā notiek informācijas pārstrāde, kad bērna smadzenes pārstrādā pa dienu iegūto informāciju, bērnš šajā laikā aug un attīstas ne tikai fiziski, bet arī psihiski.

Ar laiku šūpuļdziesmas aizvieto pasakas, dvēseliskas sarunas. Un katrā ģimenē izveidojas savs īpašais rituāls, komunikācija ar bērnu pirms miega. Netērējiet laiku velti! Atrodiet katru dienu brīdi, lai pirms miega pabūtu ar bērnu kopā. Dažreiz tās būs desmit minūtes, dažreiz pusstunda. Viss šajā laikā var pagaidīt, jo nav nekā svarīga par komunikāciju ar savu bērnu.

Māmiņu Klubs