Kāpēc grūtniecības laikā jāizvairās no stresa?

Kāpēc grūtniecības laikā jāizvairās no stresa?

15. Aug 2018, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Grūtniecība ir lielu pārmaiņu laiks. Šajā laikā mainās gan sievietes ķermenis, gan viņas emocijas, gan, galu galā, arī visa dzīve. Liela daļa sieviešu šo jauno pieredzi un izmaiņas pieņem ar prieku, taču dažām tās var radīt stresu.

Stress grūtnieču vidū ir ļoti izplatīts un daļa ārstu tam pat vairs nepievērš uzmanību. Taču, ja stress grūtnieci pavada katru dienu, tam būtu jāpievērš vērība, jo šāds stress grūtniecības laikā var radīt miega traucējumus, galvassāpes, apetītes zudumu vai arī tieši otrādi - pastiprinātu vēlmi ēst.

Ilgstošs stresa stāvoklis var novest pie nopietnām veselības problēmām, piemēram, paaugstināta asinsspiediena. Turklāt, ja topošā māmiņa pastāvīgi atrodas stresa stāvoklī, tas var palielināt risku mazulim piedzimt priekšlaicīgi.

Stresa iemesli grūtniecības laikā

Stresa iemesli mēdz būt atšķirīgi katrai sievietei, taču atsevišķi no tiem mēdz būt kopīgi daudzām grūtniecēm:

  • spēcīgas grūtniecības blaknes. Piemēram, pastāvīgi slikta dūša, aizcietējumi, nogurums, muguras sāpes;
  • hormonālās izmaiņas, kuras rada garastāvokļa maiņu;
  • grūtniecības komplikācijas, kas raisa bažas par grūtniecību un bērna attīstību;
  • bailes par dzemdībām un to, ka nespēs pareizi aprūpēt jaundzimušo;
  • negatīvi dzīves notikumi (šķiršanās, strīdi, slimības, tuva cilvēka nāve).

Ja grūtniecības laikā sieviete turpina strādāt un jūt, ka darbā uzticētā slodze ir par lielu, svarīgi nekautrēties runāt ar savu vadītāju par slodzes pārskatīšanu.

Stress, kas var radīt problēmas

Stress ne vienmēr ir slikts un bīstams. Ja sieviete spēj kontrolēt savas emocijas, tad neliela stresa deva var pat būt noderīga un palīdzēt sasniegt jaunu iespēju līmeni. Taču pastāvīgs jeb hronisks stress grūtniecības laikā var radīt neskaitāmas problēmas.

Spēcīgs stress grūtniecības sākumposmā var palielināt aborta, savukārt vēlākā periodā – priekšlaicīgu dzemdību varbūtību. Protams, lielākā daļa sieviešu, kuras grūtniecības laikā pārdzīvojušas spēcīga šoka stāvokli, tomēr dzemdējušas veselu bērnu noteiktajā termiņā. Taču, neskatoties uz to, jābūt uzmanīgai, ja grūtniecības laikā nākas saskarties ar:

  • negatīviem notikumiem ģimenē (nāve, nopietnas slimības, šķiršanās, māju vai darba zaudēšana);
  • dažādām katastrofām (autoavārija, ugunsgrēks);
  • ilgstošu stresu, kuru var izraisīt finanšu problēmas, alkohola lietošana, pēkšņa smēķēšanas atmešana, jo šāds stress var pārvērsties par depresiju;
  • stresu, ko izraisa paša grūtniecība (uztraukums par aborta varbūtību, to, vai izdosies sevi realizēt kā mātei).

Kā tieši stress var ietekmēt grūtniecību? Bieži vien hormoni, kuri atbild par stresu, var izraisīt grūtniecības komplikācijas, ilgstoša stresa ietekmē pazeminās sievietes imūnsistēma, kā rezultātā infekcijas var palielināt priekšlaicīgu dzemdību varbūtību.

Tāpat arī stress var būtiski ietekmēt sievietes dzīvesveidu, jo tā ietekmē sievietes var censties to uzveikt ar alkohola vai tabakas lietošanas palīdzību. Tas, savukārt, var radīt problēmas ne tikai grūtniecības laikā, bet arī pēc bērna piedzimšanas.

Ir veikti pētījumi, kuri apliecina, ka hronisks stress grūtniecēm var radīt arī psiholoģiska rakstura problēmas mazulim pēc piedzimšanas, kā arī ietekmēt bērna imūnsistēmu.

Kā samazināt stresu grūtniecības laikā?

Lai maksimāli samazinātu stresu gaidību laikā:

  • centies saprast stresa iemeslu un to novērst;
  • atceries, ka diskomforts, kas var rasties grūtniecības laikā (slikta dūša, aizcietējumi, tūska u.tml.) ir pārejošs. Konsultējoties ar ārstu un uzzinot, kā diskomfortu mazināt, Tev kļūs daudzkārt vieglāk;
  • uzturi sevi labā fiziskā formā un seko līdzi saviem ēšanas paradumiem. Jācenšas ēst veselīgu uzturu, pietiekami izgulēties un, ja ir saņemta ārsta atļauja, nodarboties arī ar grūtniecēm piemērotām fiziskām aktivitātēm. Fiziskie vingrinājumi palīdzēs mazināt stresu un cīnīties arī ar dažādām citām problēmām, piemēram, aizcietējumiem;
  • centies izvairīties no pienākumiem, kuri ir apgrūtinoši vai nepatīkami;
  • lūdz palīdzību ģimenes locekļiem, draugiem mājas darbu paveikšanā. Esot nomākta, nepaliec vienatnē;
  • izmēģini dažādas relaksācijas metodes, piemēram, grūtnieču jogu, meditāciju vai masāžu;
  • apmeklē pirmsdzemdību kursus, kuros varēsi vairāk uzzināt par norisēm savā ķermenī gaidību laikā un pēc mazuļa piedzimšanas. Tāpat arī uzzināsi, kā pareizi dzemdību laikā elpot un ko vēl ņemt vērā, lai atvieglotu dzemdības un padarītu to par skaistu dzīves notikumu;
  • ja radušās aizdomas, ka Tevi ir piemeklējusi depresija, noteikti konsultējies ar savu ārstu. Atceries – ja Tevi piemeklējusi depresija, tā pati no sevis nepāries.