Parūpējies par kāju veselību gaidību laikā

06. Nov 2015, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēnu diagnostika ir nesāpīga procedūta, kas ilgst aptuveni desmit līdz piecpadsmit minūtes, kuras laikā ārsts ar ultraskaņas palīdzību novērtē virspusējās un dziļās kāju vēnas, tas notiek pacientam stāvot kājās tādā augstumā, lai ārstam būtu ērti veikt šo procedūru. 

Konsultē Dr. Mauriņa Vēnu klīnikas Dr. med. Uldis Mauriņš,  ķirurgs, flebologs.

Izmaiņas kāju veselībā notiek lēnām, tā noteikti nav viena diena. Visvairāk būtu jāsabīstas no problēmām, kas rodas pēkšņi- vienā dienā- vakar nebija, šodien pēkšņi ir tūska, kājas piepamst, ir apsārtums, sacietējums. Tādos gadījumos pie ārsta jādodas nekavējoties.  

Kāju tūska grūtniecības laikā ir pazīme, kas liecina, ka iespējams ir vērts doties pie ārsta flebologa, kurš palīdzētu saprast vai uztraukumam ir pamats, jo kāju vēnu problēmas ir iespējams novērst daudz ātrāk, nesagaidot nopietnas sekas.

Tam, kāpēc mums var attīstīties kāju vēnu problēmas ir dažādi iemesli – iedzimtība spēlē lielu lomu, tāpat kā mūsu vecums, arī tas, ja iepriekš esam lietojušas hormonālo kontracepciju un, protams, arī grūtniecība, jo tas veicina vēnu paplašināšanos. 

Tas, ka reiz ir bijušas problēmas ar kāju vēnām un tās ir veiksmīgi atrisinātas, nenozīmē, ka mums vairs nekad nebūs ar tām jāsaskaras, jo ar vēnām ir līdzīgi kā ar zobu problēmām – tās jānovērš brīdī, kad parādījušās, lai varam dzīvot pilnvērtīgi, vislabāk, ja to paveicam pirms uzzinām, ka esam gaidībās.

Kompresijas zeķes- glābiņš gaidību laikā

Gaidību laikā, protams, operācijas netiks veiktas, vienīgais, kas var palīdzēt, ir kompresijas zeķu nesāšana katru dienu. Tādējādi tiks kontrolēta un samazināta tūska, tiks samazināta iespējamā trombozes attīstība. Ja ir ieteikts lietot kompresijas zeķes, tad ar tām vajadzētu arī dzemdēt un valkāt pirmo periodu pēc dzemdībām. 

Tāpat vēnas neārstē laikā, kamēr jaunā māmiņa baro bērniņu ar savu pieniņu, jo gaidību laikā un laktācijas periodā ir jāgādā, lai bērniņš justos labi. Taču tas, ko mēs varam darīt, ja mums ir konstatētas vēnu problēmas, ir mēģināt smazināt gaidību laikā uzkrātos liekos kilogramus.

Operācija- tas ir vienkārši

Daudzi baidās no vārda operācija – tas mūsdienās nav kā kādreiz, narkozē un pēc tam pacients slikti jūtas. Mūsdienās operācijas llgums ir aptuveni 25 minūtes, klīnikā tiek pavadīta stunda, nav jānēsā kompresijas zeķes, nav sāpju operācijas laikā un pēc tās.

To, vai mums būs jāveic operācija, noteiks ārsts, jo pastāv arī citi ārstēšanas veidi, kuri iespējams mums palīdzēs.

Mīļās māmiņas, rūpēsimies par savu veselību laikus, lai tad, kad esam bērniņa gaidībās, mēs varam šo laiku baudīt, nevis raizēties par savu veselību.

Māmiņu Klubs

20150812091153-39537.jpg

20150812121521-12262.jpg