Kādus apavus izvēlēties topošajai māmiņai?

Kādus apavus izvēlēties topošajai māmiņai?

09. Apr 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Augstpapēžu kurpes nav piemērotākie ikdienas apavi. Īpaši topošajām māmiņām, kuras tos drīkstētu apaut tikai svinīgos gadījumos! Kādēļ grūtniecības laikā izvairīties no augstiem papēžiem un, kādus apavus iegādāties, stāsta VSIA „Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas” traumatoloģe ortopēde Zane Pavāre. 

Kāpēc „nē” papēžiem?

Grūtniecības laikā sievietes ķermeņa smaguma centrs jau dabīgi ir pārvietots uz priekšu, jo gaidot mazuli, pieaug vēdera apjoms un topošās māmiņas svars palielinās par 10 un vēl vairāk kilogramiem.

Tā kā ķermeņa smaguma centrs atrodas priekšpusē, tad, ja tā aizmugurējā daļa papildus tiek pacelta uz augstpapēžu kurpēm, ķermenis sasveras uz priekšu vēl vairāk. Tas rada sasprindzinājumu un stabilitātes zudumu, kas, savukārt, palielina kritienu un traumu gūšanas risku.

Kādus apavus izvēlēties?

Siltajā laikā, apavus vajadzētu iegādāties pēcpusdienā, kad jau esi staigājusi un kāja bijusi noslogota, nevis no rīta, kad tā vēl nav piepūlēta. Tā izvairīsies nopirkt kurpes, kas pēc tam būs par šauru un spiedīs!

Izvēloties apavus pavasarim un vasarai, svarīgi, lai tiem būtu laba gaisa apmaiņa. Vislabāk, ja kurpes izgatavotas no ādas nevis sintētiskajiem materiāliem, piemēram, drēbes vai gumijas. Ādas apavi ļauj iztvaikot sviedrus, ir pietiekami mīksti un elastīgi.

Tā kā grūtniecības laikā nav ieteicams staigāt augstpapēžu kurpēs, turklāt vasaras periodā ir karsti un kājai ir papildus slodze, vislabāk iegādāties sandales. Tomēr arī tās jāizvēlas rūpīgi!

Sandalēm jābūt ļoti labi pieguļošu, profilētu zoli, kas kājai nerada papildus slodzi. Gluži pretēji – ievelkot kāju sandalē, pēdai jājūtas ērti un tai šajos apavos it kā jāatpūšas.

Tas nozīmē, ka sandaļu zolē jau ir jābūt iestrādātai garenvelvei – tādai kā ložai, kurā pēda jūtas ērti.

Vēl noteikti jāpievērš uzmanība zoles cietībai! Vajadzētu iegādāties sandales ar puscietu zoli, kas atvieglo pēdas pārvēlienu. Tā nedrīkst būs ne pārāk cieta, ne pārlieku mīksta. To vari pārbaudīt, saliekot kopā apava purngalu un papēdi. Tad, ja, salokot zoli, purngals ar papēdi saskaras, tā ir pārāk mīksta un šādus apavus nevajadzētu iegādāties. Tāpat, nav vēlams pirkt kurpes ar zoli, kas nelokās nemaz.

Vai augstpapēžu kurpes nedrīkst uzvilkt nemaz?

Tātad ikdienā, grūtniecības laikā, augstpapēžu apavos staigāt nedrīkstētu. Tomēr, ko darīt tad, ja jādodas uz kādu svinīgu pasākumu?

Kā apgalvo traumatoloģe ortopēde Zane Pavāre, ja pasākums ilgst divas, trīs stundas, tad apavi ar augstiem papēžiem ļaunumu nenodarīs. „Protams, ka apmeklējot operas izrādi, arī topošā māmiņa drīkst uzvilkt augstpapēžu kurpes. Tādēļ jau tās ir balles kurpes, lai tās pieskaņotu tērpam un apautu svinīgos gadījumos!”

Kādus apavus šim pavasarim un vasarai izvēlēsies tu?