Kādos gadījumos var saņemt slimības lapu grūtniecības laikā?

Kādos gadījumos var saņemt slimības lapu grūtniecības laikā?

26. Mar 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viennozīmīgi, grūtniecība nav slimība, bet dažkārt ir tomēr izņēmuma gadījumi, kuros ir jāpaliek tomēr mājās un par darba pienākumiem jāaizmirst. Kādos gadījumos tiek dota slimības lapa topošajai māmiņai, pastāstīs ginekoloģe Oksana Babula.

"Visbiežāk tas tiek darīts tikai vienā gadījumā, tad, kad grūtniecībai ir pātraukšanās draudi",- stāsta ginekoloģe.

Tie ir gadījumi, kad sākas asiņošana, parādās asiņaini izdalījumi un sāpes.

"Jebkuras sāpes, tajā skaitā arī vieglas sāpes vēdera rajonā, vilkšanas sajūta un pat neliela infekcija pēc likuma nenozīmē slimības lapas izsniegšanu", - paskaidro Oksana Babula.

Pirmo slimības lapu ginekologs parasti izraksta maksimāli uz 10 dienām, bet nepieciešamības gadījumā to, protams, var pagarināt.

"Slimības lapā netiek norādīta konkrēta diagnoze, uz kuru pamata tā izsniegta, parasti atzīmēta tiek ailīte "cits iemesls", tāpēc darba devējs netiek informēts par konkrētiem, precīziem slimības lapas izsniegšanas iemesliem", - slimības lapu izsniegšanas sistēmu paskaidro ginekoloģe.

Speciāliste vēlreiz uzsver, ka slimības lapu ginekologs var izsniegt tikai pamatojoties uz grūtniecības pārtraukšanās risku, bet, protams, slimības lapu var saņemt arī pie sava ģimenes ārstu.

"Nereti topošajām māmiņām uz grūtniecības fona saasinās agrākas saslimšanas vai rodas problēmas ar dažādu sistēmu orgāniem. Tas var skart gan aknas, gan nieres, gan žultspūsli, gan zarnu traktu, var parādīties cistīti un tamlīdzīgi. Tādā gadījumā ģimenes ārsts, uz likumīga pamata var izsniegt vai pagarināt slimības lapu", - uz jautājumu par papildus iespējām iegūt slimības lapu atbild Oksana Babula.

Un tomēr jāatceras, ka slimības lapu gadījumā, īpaši, ja tādas ir ilgstoši, stāvoklis, kura dēļ ir izsniegta slimības lapa, jāapstiprina ar attiecīgām analīzēm, izmeklējumiem vai rentgenoloģiskiem uzņēmumiem.

"Nepamatota slimības lapu izsniegšana var ārstam nozīmēt soda sankcijas", - stāsta ginekoloģe.

Vieglu, skaistu grūtniecību!

Māmiņu Klubs