Kad plānot nākošo bērniņu, un - ko darīt, ja grūtniecība neiestājas?

23. Jan 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpēc tieši ar mani? Kāpēc tā notiek? Ir ļoti daudz sieviešu, kas kādu iemeslu dēļ nespēj piepildīt savu sapni kļūt par māmiņu. Tāpat ir daudz sieviešu, kurām vienkārši ir jautājumi par savu reproduktīvo veselību. Tikāmies Online TV un uzzinājām visu par sievietes reproduktīvo veselību un neauglības ārstēšanu, tiekoties ar Klīnikas EGV ginekoloģi, reproduktoloģi Dr. Guntu Grīnbergu!

Klīnikas EGV neauglības ekspertu darba efektivitāte ir augstāka nekā vidēji Eiropā - vairāk nekā puse no visām pērn veiktajām pirmreizējām medicīniskajām apaugļošanām Klīnikā EGV bijušas veiksmīgas – to rezultātā iestājusies grūtniecība.

Ja bērniņš ir nācis pasaulē, pēc tam tiek lietota kontracepcija, un tomēr ar laiku ir vēlme plānot otro bērniņu.

Jautājums - kad plānot nākošo bērnu?

Dzīves īstenība mēdz būt atšķirīga. Otro bērniņu uzreiz pēc pirmā reti kurš vēlas, daudzas no mums drīzāk grib izbaudīt pirmo mazuļa dzīves gadu. Te noteikti jāizmanto arī kontracepcija. Mazulis ir pilnvērtīgi jāēdina, jāizbauda šis laiks. Kad bērniņam paliek gads-pusotrs, var sākt plānot otru bērniņu. Sapnis ir viena lieta, un dažkārt ar visu neizsargāšanos, nenotiek vēlamais uzreiz.

Ja sievietei pirmo reizi iestājusies grūtniecība viegli, viņa būs pozitīvi noskaņota un vienkārši gaidīs, kad nākošo reizi grūtniecības testā parādīsies divas strīpiņas.

Zināmā mērā ir taisnība, ka pēc otrā bērna, ja aizmirstam par kontracepciju, grūtniecība var iestāties ātri un negaidīti.

Ja grūtniecība neiestājas..

Reizēm ir tieši otrādi - situācija var nebūt tik priecīga un pozitīva, un grūtniecība var neiestāties ar neizsargāšanos arī vairāku gadu garumā.

Sievietes, kas ir motivētas, izrunā arī ar partneri visu šo lietu. Pāris neiespringst uz bērniņa ieņemšanu, un tomēr - skaita laiku, no kura abi neizsargājas. Ja pāris gadu neizsargājas, sekss ir regulārs, un grūtniecība neiestājas, ir jādodas pie ārsta uz konsultāciju. Dažkārt šis gads nav necik daudz, bet dažkārt tieši tas ir jautājums, kāpēc būtu vērts aprunāties, jo ginekologs var izvērtēt situāciju, var ieteikt griezties pie ginekologa-reproktologa, var izvērtēt gan sievietes, gan vīrieša reproduktīvo veselību. Katrs gadījums ir individuāls.

Ja grūtniecība neiestājas jau aptuveni divus gadus, gaidīt un paļauties, ka kādreiz tā iestāsies, nevajadzētu. Faktori, kāpēc neiestājas grūtniecība, var būt dažādi, un to palīdzēt izvērtēt var tikai speciālists.

Viss atkarīgs arī no tā, kā sieviete tikusi pie pirmā bērniņa. Ja sieviete zina, ka problemātiska bijusi tikšana pie pirmā bērniņa, viņa jau ātrāk meklēs speciālista palīdzību.

Dažkārt var nākties pielietot medicīniskās manipulācijas, dažkārt viss notiks dabīgā ceļā. Sievietēm, kam ir 22-25 gadi, laika periods var būt ilgāks, kurā neiestājas grūtniecība. Ja sievietei ir jau 30 gadi, viņai īsti nav vairs laika atlikt un kaut ko prātot. Ja sieviete ir bijusi ginekoloģiski vesela, lietojusi kontracepciju, vispirms jāatmet kontracepcija, jābūt regulārai dzimumdzīvei ar pārbaudītu partneri. Ja sievietei ir 35-36 gadi, gaidīt vairs nevajag vispār, bet grūtniecības iestāšanās mehānisms vairs nav tik vienkāršs. Ir jāapmeklē ārsts, lai saprastu, kas tieši nav kārtībā. Var ieteikt izmantot ovulācijas testus, var ieteikt pārbaudīt partnera veselības stāvokli reproduktīvajā sfērā.

Sievietei pārbaude ir daudz sarežģītāka, ja runājam par izmeklējumu, kas attiecības uz neauglības noteikšanu. Metodes, ko lieto, lai grūtniecība iestātos, visā pasaulē, ir tādas, kādas lietotas tiek arī Latvijā - EGV Klīnikā. Arī dabīgā ceļā, ne vienmēr, grūtniecība iestājas jau pēc pirmās reizes. Līdzīgi arī, ja ir mākslīgā jeb medicīniskā apaugļošanu. Dažkārt pārim tieši šī medicīniskā apaugļošana ir vienīgais risinājums. Diemžēl, ja problēma ir vīrietī, darbošanās tāpat ir ar sievieti, jo no vīrieša tiek paņemts tikai ģenētiskais materiāls. Lielākais darbs, tātad - ar sievieti.

Tiek savienotas no sievietes paņemtās olšūnas ar vīrieša ģenētisko materiālu. Ir stimulācija. Un tālākais jau ir kā mazs brīnums - tiek izveidots embrijs, ko liekam atpakaļ sievietes klēpī.

Medicīniskā apaugļošana arī nozīmē biežāku došanos uz klīniku, jo tas nav vienas dienas darbs.

EGV Klīnikas speciālistiem ir arī izbraukumu konsultācijas Latvijas lielākajās pilsētās, tāpēc ikviens var atrast sev pieejamāko risinājumu, lai tiktu skaidrībā ar sasāpējušiem jautājumiem. Bet, tai pat laikā, vislabāk ir tomēr doties uz mūsu klīniku Rīgā, kur ārsti būs jau savā ierastajā vidē, un te ir iespēja arī veikt papildizmeklējumus utml. Tas, kas pieejams Eiropā, attiecībā uz ginekoloģijas jautājumiem, ir pieejams arī EGV Klīnikā. Ir pilnīgi jauna aparatūra, atbilstošs telpu iekārtojums, labākie speciālisti  - ginekologi, embriologi, reproduktologi. Klīnikā vienmēr būs lielākas iespējas, ko var veikt turpat uz vietas.

Tā ir iespēja piepildīt ilgi lolotus sapņus - kļūstot par māmiņu!

Māmiņu Klubs

20170111131446-84782.jpg

zile zile 23. Jan 2017, 22:52

Reizem un tiesi bernina atnaksana nenotiek uz pasutiju un jalauj lai berns atnak pats!