„Kad piedzims mana māsiņa?” Uzzini, kā bērnam atbildēt uz šo jautājumu!

„Kad piedzims mana māsiņa?” Uzzini, kā bērnam atbildēt uz šo jautājumu!

10. Jan 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Gaidot ģimenē otro mazulīti, par to noteikti ir jāpastāsta vecākajam bērniņam. Tomēr ko viņam atbildēt, ja bērns vēlas zināt, kad tieši mazulis nāks pasaulē? Kā izskaidrot, pēc cik ilga laika viņš satiks savu māsiņu vai brālīti?

To skaidro psiholoģe Diāna Zande. 

Psiholoģe stāsta, ka daļai pirmsskolas vecuma bērnu, jau ir izpratne par laiku. „Viņiem var stāstīt, ka bērniņš dzims, piemēram, septembrī, vai arī tas notiks pavasarī, kad ziedēs ābeles, vai arī tad, kad tev būs dzimšanas diena. Bērnam nepieciešams kāds orientieris, kas viņam ir saprotams!

Tomēr stāstot, ka „mazulis nāks pasaulē tavā dzimšanas dienā”, jābūt piesardzīgiem. Iespējams, vecākiem varētu šķist, ka brālītis vai māsiņa bērnam varētu būt kā dāvana, bet, vai tā patiesi būs,” aizdomājas Diāna Zande.

Vēl noteikti jāatceras, ka stāstot par gaidāmā mazuļa dzimšanas laiku, bērnam nedrīkst solīt to, ko nespējam ietekmēt! Piemēram, bērniņam nevajadzētu teikt, ka brālītis vai māsiņa piedzims tad, kad uzsnigs sniedziņš, jo tas arī var nenotikt!

Tā vietā viņam var teikt, ka tas notiks vēlā rudenī, kad ārā jau būs ļoti, ļoti auksti un būs gandrīz Ziemassvētki.

„Stāstot par gaidāmā mazuļa dzimšanas laiku lielākiem bērniem, var izmantot arī kalendāru, izsvītrojot dienas. Tomēr to ieteicams vien tad, ja bērnam par to ir interese! Visbiežāk gan bērni grib noskaidrot sev svarīgo un tad, kad viņi to ir uzzinājuši, interese zūd, un tas ir normāli.

Nebūtu pareizi, ja bērns pēkšņi zaudētu interesi par savu dzīvi, bet visu laiku domātu par to, kad viņam būs brālītis vai māsiņa! Viņam ir svarīgākas lietas: kaut ko uzzīmēt, paspēlēt sunīšos kopā ar bērnudārza grupiņas biedriem, vai arī zem tēta spilvena paslēpt konfekti. Bērna dzīve ir piesātināta ar daudzām, viņam svarīgām nodarbēm,” atgādina psiholoģe.

Tādēļ nav jādusmojas, ja bērna interese zūd un, iespējams, viņš pat paziņo, ka nemaz nevēlas sev māsu vai brāli!

Runājot par mazu, divgadīgu bērniņu, viņam ir pilnīgi vienalga, kad pasaulē nāks brālītis vai māsiņa, jo šāda vecuma bērnam laika izpratne vēl nav attīstījusies. „Tad, ja mazam bērnam pirmdienā pastāstīsi, ka sestdien būs jābrauc uz laukiem, viņš vairākas reizes dienā jautās: „kad mēs brauksim”, jo viņš nesaprot, ka līdz tam vēl ir jāgaida sešas dienas! Laika izjūta ir tā, kas bērniem attīstās relatīvi vēlu,” skaidro Diāna Zande.

Māmiņu Klubs

Kā tu savam bērniņam pastāstīji, kad viņš satiks savu māsiņu vai brālīti? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā