Kā topošā māmiņa pavasarī var stiprināt savu imunitāti?

16. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Labs miegs, pietiekama atpūta, pilnvērtīgs uzturs, kustības un mazāk stresa ir atslēgas vārdi labai imunitātei. Tiesa, ne vienmēr praktiski to visu iespējams sabalansēt, tāpēc nākas ņemt talkā speciālus topošajām un jaunajām māmiņām paredzētus vitamīnu kompleksus, kuros ir sabalansēts viss nepieciešamais gan māmiņas, gan mazuļa veselībai.

Jo sevišķi tas ir aktuāli pavasarī, kad jaunā raža vēl nav pieejama, savukārt dārzeņos un augļos, kurus izdevies saglabāt vēl no rudens, vitamīnu apjoms ir ievērojami sarucis.

Kā norāda Pregnacare medicīnas speciāliste Ineta Ceple, domājot par vitamīnu uzņemšanu imunitātes un organisma veselības stiprināšanai, noteikti nedrīkst aizmirst, ka cilvēka organisms ir vienots, tāpēc nepietiks tikai ar atsevišķi uzņemtu C vai D vitamīnu. “Imunitāte ir organisma vispārējā veselība, tāpēc ir svarīgi, lai organisms saņemtu visas vajadzīgās vielas, piemēram, D, E, B grupas vitamīnus, arī selēnu, dzelzi, foslābi,” teic viņa.

Kāpēc šie vitamīni un minerālvielas ir tik svarīgas topošajai māmiņai un puncī augošajam bēbītim? Lasi tālāk un uzzini!

Folijskābe

Šis vitamīns nepieciešams reprodukcijai un sekmīgai šūnu dalīšanai, tāpēc to ir svarīgi uzņemt vēl pirms mazulītis ieņemts, kā arī grūtniecības pirmajā trimestrī, kad tiek ielikti aizmetņi visiem mazuļa orgāniem. Folijskābei ir arī nozīmīga loma hemoglobīna sintēzē un, ja ir tā deficīts, var attīstīties arī anēmija. 

Kalcijs

Topošajai māmiņai dienā vajadzētu uzņemt aptuveni 1200-1400mg kalcija, bet sievietei, kura nav gaidībās, 800-1000mg šī mikroelementa. Kāpēc? Grūtniecības laikā topošās māmiņas organismā ievērojami samazinās kalcija daudzums, jo tas tiek patērēts bērna augšanā un attīstībā. Īpaši daudz kalcija nepieciešams 3. trimestrī, taču tas ir svarīgs ne tikai mazuļa skeleta attīstībai, kaulu un zobu augšanai, bet arī nervu sistēmas, sirds, muskuļu, audu, acu, ausu, matu un nagu augšanai. Grūtniecei kalciju svarīgi uzņemt vajadzīgajā apjomā, lai norisinātos pilnvērtīga nieru darbība, mazinātos muskuļu sāpes, izvairītos no osteoporozes, kariesa. Turklāt šis mikroelements svarīgs topošajai māmiņai arī stresa un nervu pārslodzes iedarbības mazināšanai.

E vitamīns

Šis vitamīns palīdz skābeklim nokļūt katrā ķermeņa šūnā. Tas ir lielisks antioksidants, jo aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem, kas var izprovocēt dažādas slimības. Šī aizsargājošā funkcija ir svarīga embrija veidošanās stadijā, turklāt tas palīdz normalizēt ķermeņa hormonālo līdzsvaru. Sākuma stadijā tas piedalās placentas veidošanā, kā arī novērš grūtniecības pārtraukšanos. 

Magnijs

Magnijs ir iesaistīts visos vielmaiņas procesos un palīdz tikt galā ar stresu, normalizē sirds un asinsvadu sistēmas darbu, asinsspiedienu. Ja organismā trūkst magnija, muskuļos var rasties krampji.  Tā kā arī dzemde ir muskuļains orgāns, magnija trūkums var veicināt un izraisīt aktīvas dzemdes kontrakcijas. Tāpēc bieži vien aborta draudu gadījumā bieži tiek izrakstīts magnijs.

Jods

Jods ļoti svarīgs ir grūtniecības pirmajā trimestrī. Līdz 16. grūtniecības nedēļai mazuļa attīstību un visu tā orgānu un sistēmu veidošanos aizsargā māmiņas vairogdziedzeris. Ja sieviete uzņem par maz joda, var ciest kāds no mazuļa orgāniem. 

Dzelzs

Dzelzs galvenokārt nepieciešams anēmijas novēršanai, hemoglobīns arī pārvadā caur māmiņas un bērniņa ķermeni skābekli. Turklāt dzelzs ir iesaistīts arī olbaltumvielu sintēzē, kas svarīgi muskuļu audu veidošanā. Dzelzs trūkums var izraisīt arī paaugstinātu dzemdes tonusu. 

***

Inovatīvā angļu kompānija Vitabiotics piedāvā īpašu topošajiem vecākiem, grūtniecēm un jaunajām māmiņām radītu līniju – Pregnacare. Tās sastāvā ir gan produkti pāriem, kas plāno bērniņu, gan arī grūtniecēm un māmiņām pēc mazuļa piedzimšanas, kuras bērniņu baro ar krūti vai arī jūt nepieciešamību organismu nodrošināt ar papildu uzturvielām. 

www.vitabiotics.lv

www.vitaplus.lv

www.lepicol.lv