Kā tiek aprēķināts maternitātes pabalsts un māmiņalga?

Kā tiek aprēķināts maternitātes pabalsts un māmiņalga?

06. Jun 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda topošā māmiņa vēlējās zināt, kā tiek aprēķināts maternitātes pabalsts strādājošai māmiņai, un kā vēlāk tiek rēķināta māmiņalga? Atbild VSAA Kontaktu centra klientu apkalpošanas operatore Kristīne Kovaļova.

Kā tiek rēķināts maternitātes pabalsts?

Maternitātes pabalsts par pirmsdzemdību un pēcdzemdību darba nespējas lapu B (par dekrēta atvaļinājumu) pienākas māmiņai, ja viņa ir nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā (darba ņēmēja vai pašnodarbinātā). Pabalstu aprēķina un izmaksā 80% apmērā no personas dienas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas). Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu) - par vienu kalendāra dienu izmaksā 32,75 eiro (23,02 latu) un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu).

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu maternitātes pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums.

Aprēķinot pabalstu, attiecīgajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tikai darbā gūtie ienākumi, no kuriem ir veiktas sociālās iemaksas. Vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, šā laikposma kopējos ienākumus dalot ar kopējo kalendāra dienu skaitu periodā. No iegūtās kalendāra dienas vidējās iemaksu algas aprēķina 80 %. Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu) - par vienu kalendāra dienu izmaksā 32,75 eiro (23,02 latu) un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu).

Vecāku pabalsts

Līdz 30.09.2014. vecāku pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem, kurš, pabalsta piešķiršanas dienā, ir nodarbināta persona (darba ņēmējs vai pašnodarbināta persona) un izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu. Pabalstu piešķir līdz bērna gada vecuma sasniegšanas dienai. Pabalsta apmērs ir 70% no personas dienas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas (bruto algas). Ja piešķirtā pabalsta apmērs vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu) - par vienu kalendāra dienu izmaksā 32,75 eiro (23,02 latu) un 50 procentus no piešķirtā pabalsta summas, kas vienā kalendāra dienā pārsniedz 32,75 eiro (23,02 latu). No 01.01.2014. pabalsta minimālais apmērs ir 171 eiro (vai ne mazāk kā 5,6219 eiro vienā kalendāra dienā).

Vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu pabalstam aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus mēnešus pirms mēneša, kurā piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums.

Aprēķinot pabalstu, attiecīgajā 12 mēnešu periodā tiek ņemti vērā tikai darbā gūtie ienākumi, no kuriem ir veiktas sociālās iemaksas.Vidējo kalendāra dienas apdrošināšanas iemaksu algu iegūst, šā laikposma kopējos ienākumus dalot ar kopējo kalendāra dienu skaitu periodā, neieskaitot tajā grūtniecības atvaļinājuma kalendāra dienas. Tas nozīmē, ka aprēķinu veic tikai no darba devēja uzrādītajām iemaksām par nostrādāto periodu.

Pārskatāma tabula par 2014.gadam aktuālajiem pabalstiem vecākiem atrodama ŠEIT>>

Māmiņu Klubs

 

cecii cecii 06. Jun 2014, 08:40

Un tagad pastāstiet, cik netaisnīgi aprēķina maternitātes pabalstu par trešo bērniņu. Manā situācijā visi trīs ir dzimuši ar ~pusotra gada intervālu, respektīvi, visi bka bijuši viens aiz otra. Tāda aprēķinu kārtība, kā augstāk aprakstīts, pastāv tikai par pirmo un otro bērnu. Trešajam diemžēl neviens neņem vērā manu iepriekšējo darba algu un veiktās soc.iemaksas.