Kā tiek aprēķināts dzemdību termiņš?

Kā tiek aprēķināts dzemdību termiņš?

24. Jul 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

"Kā aprēķina dzemdību termiņu?" jautā topošā māmiņa Māmiņu Klubā. Atbild vecmāte Inese Kampusa.

Piesakies uz vasaras dzemdību sagatavošanas kursiem, zvanot pa tālruni 67350750!

Grūtniecība ilgst aptuveni 38 nedēļas no bērniņa ieņemšanas brīža līdz dzemdību dienai, tomēr tā kā ļoti maz topošo māmiņu zina precību bērniņa ieņemšanas dienu, kā arī pat tad, ja sieviete mīlējusies tikai auglīgajā periodā, nav teikts, ka grūtniecība iestājusies tieši šajās dienās. Iespējams, ka spermatozoīdi olvados uzkavējušies pāris dienas līdz iznāca olšūna un tikai tad notika apaugļošanās, kas jau nozīmē pāris dienu nobīdi dzemdību termiņam.

Tātad kā nezinot ieņemšanas datumu, var noteikt plānoto dzemdību datumu? 

Visbiežāk ārsts vai vecmāte,pie kuras sieviete ir uzskaitē, skaita no pēdējo mēnešreižu pirmās dienas 40 pilnas nedēļas. Šajā metodē netiek ņemts vērā, cik patiesībā garš ir sievietes menstruālais cikls vai kad, pēc sievietes domām, notikusi apaugļošanās.

Arī internetā atrodamie grūtniecības kalkulatori rēķina pēc pēdējām mēnešreizēm 40 pilnas nedēļas līdz plānotajam dzemdību datumam.

Tāpat vēl kāds paņēmiens ir ultrasonogrāfijas apskate, kuras laikā var noteikt dzemdību termiņu. Tiesa, precīzāks būs mērījums līdz 12.nedēļai, kad mazuļi vairāk vai mazāk attīstās līdzīgi.

Atceries! Aprēķinātais dzemdību termiņš ir tikai pavisam aptuvens rādītājs, jo tikai 1 no 20 sievietēm laiž pasaulē mazuli noteiktajā datumā! Tikpat labi bērniņš var piedzimt pilnīgi vesels un iznēsāts 2 nedēļas pirms vai 2 nedēļas pēc plānotā dzemdību laika!

Vai Tev aprēķinātais dzemdību termiņš bija precīzs?

čabule čabule 31. Jul 2016, 23:18

Mans otrais bērns piedzima tieši noteiktajā datumā 😀 Jāņos! 😃